mrand Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 Kto może mi opisać carską skrzynkę amunicyjną z I WW na naboje 7.62 ? Głównie chodzi mi o wymiary, materiał i ew. odmiany w jakich występowała. Może znalazłoby się jakieś foto. PozdrawiamMrand
feeder Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 WitamChodzi Ci o drewnianą czy ocynk? Jeżeli o tę drugą, to wziąłem ostatnio do domu spory fragment, a właściwie dłuższy bok. Posiada wymalowany przez szablon numer (chyba partii), datę (styczeń 1912 roku) i plombę (Ługańsk). Jeżeli ma to w czymś pomóc to mogę zrobić zdjęcie.PozdrawiamFeeder
mrand Napisano 4 Październik 2005 Autor Napisano 4 Październik 2005 Chodzi raczej o wymiary i materiał czyli w sumie o możliwość wykrycia przez detektor. Ma to stanowić dla mnie pewien rodzaj wzorca. Masz w rękach oryginał, zatem czy jest to cynk, cyna czy blacha powleczona tymi metalami. Aby było jasne, mnie bardziej interesyje potencjalny sygnał od tej skrzynki niż sama skrzynka. PozdrawiamMrand
Forteca Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Skrzynka na tym forum już jest, wyglada takhttp://www.odkrywca-online.pl/picsforum13/ck_konserwa.jpgto da ci mniej więcej pojęcie o wymiarach - skalą jest kartonik na naboje
liberator Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Skrzynka wykonana jest z blachy cynkowej.
adam4484 Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 O ile się nie mylę w takowej mieści sie chyba 200 szt amunicji. Znalazłem ostatnio 3 takie w jednym miejscu po czym je zakopałem ponownie :)) Na pamiątkę wziąłem sobie tylko jedną z plombą i wymalowaną datą 1913
Forteca Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 wymalowaną ? Data (i kaliber) winna być na plombie - przynajmniej tak jest na mojej :) - 1910
liberator Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 adam4484 a jak się zachowała zawartość skrzynek - konkretnie chodzi mi o łódki?
adam4484 Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 wszystko w porządku. Zdziwiłem się bo tylko w szkrzynce najwyżej położonej naboje były mokre z delikatnym nalotem, ale te poniżej były jak nowe. Do fortecy :) wymalowana. Jutro zamieszcze zdjęcieDodam tylko że oprócz wymalowanego pocisku są jeszcze jakieś inne numery ale to już sami zobaczycie na zdjęciu.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 Ja trafiałem resztki rosyjskich skrzynek na amunicję 7,62 mm - tak jak napisał kolega Adam napisy na nich malowane są farbą. Co do plomb to trafiałem na nich plomby z Petersburga ,Ługańska i niemieckie DM".Na fotce kawałek blachy ze skrzynki z widocznymi napisami.pzdrbjar_1
liberator Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 adam4484 a te dwie pozoztałe to gdzie zakopaleś? :-) no chociaż łódki mogłeś wziąć! taka strata a ja co najwyżej puste skrzynki trafiam a o łódce w dobrym stanie to mogę pomażyć!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.