Skocz do zawartości

Carska skrzynka amunicyjna

mrand

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kto może mi opisać carską skrzynkę amunicyjną z I WW na naboje 7.62 ? Głównie chodzi mi o wymiary, materiał i ew. odmiany w jakich występowała. Może znalazłoby się jakieś foto. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Witam
Chodzi Ci o drewnianą czy ocynk? Jeżeli o tę drugą, to wziąłem ostatnio do domu spory fragment, a właściwie dłuższy bok. Posiada wymalowany przez szablon numer (chyba partii), datę (styczeń 1912 roku) i plombę (Ługańsk). Jeżeli ma to w czymś pomóc to mogę zrobić zdjęcie.
Pozdrawiam
Feeder
Napisano
Chodzi raczej o wymiary i materiał czyli w sumie o możliwość wykrycia przez detektor. Ma to stanowić dla mnie pewien rodzaj wzorca. Masz w rękach oryginał, zatem czy jest to cynk, cyna czy blacha powleczona tymi metalami. Aby było jasne, mnie bardziej interesyje potencjalny sygnał od tej skrzynki niż sama skrzynka. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Skrzynka na tym forum już jest, wyglada tak

http://www.odkrywca-online.pl/picsforum13/ck_konserwa.jpg

to da ci mniej więcej pojęcie o wymiarach - skalą jest kartonik na naboje
Napisano
O ile się nie mylę w takowej mieści sie chyba 200 szt amunicji. Znalazłem ostatnio 3 takie w jednym miejscu po czym je zakopałem ponownie :)) Na pamiątkę wziąłem sobie tylko jedną z plombą i wymalowaną datą 1913
Napisano
wszystko w porządku. Zdziwiłem się bo tylko w szkrzynce najwyżej położonej naboje były mokre z delikatnym nalotem, ale te poniżej były jak nowe.
Do fortecy :) wymalowana. Jutro zamieszcze zdjęcie
Dodam tylko że oprócz wymalowanego pocisku są jeszcze jakieś inne numery ale to już sami zobaczycie na zdjęciu.
Pozdrawiam
Napisano

Ja trafiałem resztki rosyjskich skrzynek na amunicję 7,62 mm - tak jak napisał kolega Adam napisy na nich malowane są farbą. Co do plomb to trafiałem na nich plomby z Petersburga ,Ługańska i niemieckie DM".
Na fotce kawałek blachy ze skrzynki z widocznymi napisami.

pzdr

bjar_1

Napisano
adam4484 a te dwie pozoztałe to gdzie zakopaleś? :-) no chociaż łódki mogłeś wziąć! taka strata a ja co najwyżej puste skrzynki trafiam a o łódce w dobrym stanie to mogę pomażyć!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie