Pevnost Napisano 2 Październik 2005 Autor Share Napisano 2 Październik 2005 Witam. Czy ktoś posiada następujące książki: B. Dolata Wyzwolenie Dolnego Śląska w 1945 roku" oraz tego samego autora Wyzwolenie Polski 1944-1945"? Moja wielka prośbą do kogoś kto jest w posiadaniu w/w pozycji; interesuje mnie skan fragmentów dotyczących walki o głogowską twierdzę w 1945r. Proszę o odzew. Pozdrawiam, Pevnost! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sereklegnica Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 Ja również dołączam się do tematu, tyle że mnie interesują skany fragmentów dot. Legnicy i okolic oraz Liśca.W zamian mogę służyć PRLowskimi sztabówkami (skany) w skali 1:50000Dla: Gorlitz, Pieńsk, Nowogrodziec, Zgorzelec, Lubań, Bolesławiec, Chojnów, Lwówek Śląski, Złotoryja, Legnica, Prochowice, Jawor, Goczałków, Brzeg Dolny, Oborniki Śląskie, Środa Śląska, Wrocław - Zachód, Trzebnica, Oleśnica, Wrocław Wschód, Jelcz Laskowice, Syców, Kępno, Namysłów, Rychtal, Zittau, Mirsk, Tanvald, Jelenia Góra, Wojcieszów, Szklarska Poręba, Kowary, Lubin.Oczywiście miejscowości z okolicami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Ja mam Dolny Śląsk 1945. Wyzwolenie" Majewskiego, ale niestety nie mam skanera i ewentualne skany musiałbym robić mój kolega (jeszcze mnie nie wyrzuca za drzwi, jak mu mówię, że mam coś do zeskanowania :-)). Może LEWY ( festungglogau@wp.pl ) ma ten fragment o Głogowie w wersji elektronicznej?PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pevnost Napisano 3 Październik 2005 Autor Share Napisano 3 Październik 2005 Dzięki za dobre chęci Leuthen :) Lecz dokładnie rzecz ujmując chodzi mi o książki Bolesława Dolaty. Miałem w rękach Wyzwolenie Polski ale kartki z opisem walk o Głogów zostały wyrwane. Jak coś znajdę to się z LEWYM (no i chetnie z Tobą) tym podzielę ;) Gruss aus Glogau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 No tak, chyba pora kupić okulary i wtedy będę wiedział, co czytam :-) Wyzwolenie Dolnego Śląska w 1945 roku" Dolaty mam (nawet 2 wydania :-) ) i w razie czego moge przejrzeć, co tam o Głogowie nasmarowano :-) Wyzwolenie północnych i zachodnich ziem Polski" Dolaty też mam (nawiasem mówiąc, intryguje mnie tam jedna informacja o Festung Breslau, ale o tym może kiedy indziej opowiem). PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 moge podesłać fotki tych stron - powinny być czyterne , niestety nie mam skanerapiszcie na priva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Witam. Nie posiadam akuratnie Wyzwolenia..." jeżeli interesują Cię materiały dotyczące walk o Festung Glogau w języku niemieckim to daj znać. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pevnost Napisano 4 Październik 2005 Autor Share Napisano 4 Październik 2005 Witam. Leuthen: Jeśli więc znajdziesz chwilę czasu i ochoty i nikt Cię nie wyrzuci od skanera ;) to czekam na maila. Z góry dzięki. I nie pozostawiaj nas w niepewności, cóż tam jest tak intrygującego dotyczącegoFB?! Wraith: Oczywiście że mnie interesują!!! Jak chcesz to daj znać na priva. Past: Już się odzywam :) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Nic tam nie znajdziecie -Dolata opisuje to bardzo ogólnikowo i pompatycznie coś o Chojnowie i Legnicy trudno znależc a co dopiero o Liscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Wraith, mnie BARDZO interesują materiały dotyczące Festung Glogau, a szczególnie w języku niemieckim. Jeśli wiążą się z tym jakieś koszta, to nie ma sprawy. pozdrawiamLEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 W Wyzwoleniu północnych..." jest przy opisie pierwszego szturmu na Wrocław (22 -28 II 1945) taka informacja (s.114): Natarcie od północy na Rędzin i Lipę Piotrowską zostało zatrzymane w oparciu o żelbetonowe schrony bojowe". Problem w tym, że nigdy się nie spotkałem z informacją, by w lutym Rosjanie atakowali Wrocław od północy...PozdrawiamLeuthenPS A żelbetonowe schrony bojowe, o których mowa, to w istocie fortyfikacje z lat 1890-1914 (tzw. schrony bierne - bez strzelnic itd.), wybudowane przed I wojną światową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 mam małą perełkę , piszę tak bo autorem jej jest nie kto inny jak autor SO KAMPFE BRESLAU czyli hans von ahlfen , tytuł tego dzieła DER KAMPF UM 1944/1945 SCHLESIEN , u mnie z niemieckim kulawo ale zimą dałem Pawłowi płytkę , może juz czytał i proszę go o opinię !!! jeśli zdania tam zawarte wnoszą coś do sprawy to zainteresownym moge te materiały odstąpic do Pawła - nie było takiego ataku od strony Rędzina w lutym , to jakieś nieporozumienie pzdr !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Marecki, masz DER KAMPF UM SCHLESIEN na płycie:)? A które wydanie:)? To z uciekinierami czy to z czołgiem na okładce:)? Zresztą, co to za różnica... Bardzo jestem zainteresowany odstąpieniem", o którym wspominasz, obojętnie co masz na myśli;)pozdrowieniaLEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 4 Październik 2005 Share Napisano 4 Październik 2005 Marecki, masz DER KAMPF UM SCHLESIEN na płycie:)? A które wydanie:)? To z uciekinierami czy to z czołgiem na okładce:)? Zresztą, co to za różnica... Bardzo jestem zainteresowany odstąpieniem", o którym wspominasz, obojętnie co masz na myśli;)pozdrowieniaLEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 wyslij mi namiary na priv z czolgiem na okladce nadal interesuje mnie opinia o jej tresci , takze jak ktos czytal to prosze pzdr !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pevnost Napisano 5 Październik 2005 Autor Share Napisano 5 Październik 2005 Pozdrowienia dla Wraith'a :)(w domyśle: jak tam się mają materiały o Festung Glogau?)Hej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 Fakt, mam płytę z książką von Ahlfena od lutego, ale zaglądałem do niej tylko raz - i wtedy głównie przeglądałem obrazki (wiele z nich ukradł" potem Majewski i zamieścił w DOlnym Śląsku 1945. Wyzwolenie") :-) Trudno mi więc póki co wypowiadać się na temat merytorycznej wartości książki. PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 Lewy podeślij mi maila to prześle ci tę książkę- myślałem że już każdemu posłałem :-))- marecki dostał ode mnie ale bez mapek - no wiem ch... jestem ale mapki to 16 mb i cieńka jakość jesli się je wydrukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 Witam past ile te materiały zajmują? bo tez bym prosił, tyle że ja korzystam z modemu, no i wiadomo jak to jest z większą ilością ściąganych danych.Pevnost i LEWY - materiały poszły-)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 Wojtek mapa 16 MB , ale moze w końcu dokończymy wyprawe po prusackie runo wtedy mogę ci podać płytke We Wrocławiu płytke podam każdemu kto pofatyguje się do Heliosa :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pevnost Napisano 5 Październik 2005 Autor Share Napisano 5 Październik 2005 Wraith, serdeczne dzięki! :) Wszystko sie przyda :)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 Do MARECKI: z góry dziękuję:) Padła mi skrzynka na WP, wieczorem podeślę swój adres zamieszkania. Jak tylko znajdę coś ciekawego w tej książce, to na pewno poznasz moją opinię:)Podaj mi przy okazji swój adres pocztowy, to i Tobie coś wyślę.DO WRAITH'a:Nie wiem kim jesteś, ale dziękuję jak nie wiem co. Jakbym miał te skany wcześniej, to bym je już dawno wykorzystał:) Ty także podaj mi swój normalny adres, postaram się jakoś zrewanżować. Wieczorem podeślę Ci coś, co według mnie powinno znajdować się w Gleissie, a czego mi nie wysłałeś. Do LEUTHEN'a:Jak tam lektura:)? Zaglądaj wieczorem do skrzynki, teraz nie mam jak odpisać na Twojego maila. Panowie, jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję:)LEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 past a co myślisz o prusakach w tą sobotę? trzeba wyczyścić tą górkę, no i poza tym byłby to w sumie mój ostatni wypad przed Irlandią... a co do Heliosa to mam w sumie do niego całkiem niedaleko:-)Lewy, Pevnost nawet nie sądziłem, że w sumie takie ogólnikowe materiały mogą się przydać:-) Tym bardziej się cieszę, szkoda tylko, że dopiero teraz się zgadaliśmy, bo w BA było jeszcze trochę o F.Glogau (nazywana w sumie siostrzaną twierdzą F.Breslau:-))), skanowałem głównie materiały dotyczące oblężania Wrocławia, a książki niestety musiałem zdać ze względu na wyjazd. Jak macie dostęp do nich to polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 a i właśnie Paweł, transport na prusaków mam jakby coś załatwiony, biorę polderka ojca:-) Wyjazd byłby koło południa w sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.