Skocz do zawartości

FILM O TWIERDZY GŁOGÓW

LEWY

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 171
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

ruiny kosciołaŁódż Chrystusowa"kiedy jesze w miarę dobrze wyglądał,po prawej Dom Rzemieślników,pózniejsze kino
mój opis parę postów wczesniej dotyczący poczty iszkoły zawiera pomyłkę-w głębi nie są budunki szkoły wojennej,one są bardziej w prawo, tutaj niewidoczne
Pevnost:co do realizacji filmu,zgadzam się z Tobą.Też się cieszę,że film powstał.Szkoda tylko,że w tej dyskusji było tyle agresji i arogancji.
Kilka zdjęć się nie załadowało..Ale tak jak pisałem pochodzą z AXIS HISTORY FORUM.Po wejsciu na stronę po wpisaniu GLOGAU w wyszukiwarce wywala sporo informacji i zdjęć.Tam też znalazłem informację[niestety niezweryfikowaną }.o miejscu śmierci Eulenburga.Niemiecka nazwa STADFORST BUNZLAU.W opisie była też informacja,że zginął BREAKOUT TRY",czyli podczas próby ucieczki.Zastanawiałem się czy oznacza to,że w czasie przebijania się do niemieckich lini w okolicy Sagan z oblężonego Glogau po prostu zginął w walce{killed in action-taki zwrot znalazłem w opisie},czy też dostał się do niewoli wówczas i dopiero przy próbie ucieczki został zabity.Jak na razie jednoznacznych informacji nie ma,chyba że ktoś ma tę wiedzę to może się nią podzielić.
Jeżeli te zdjęcia są nowością,to proszę dać znać,poszukam jeszcze
pozdrawiam
pekar

Napisano

Tutaj Wilhelm Platz i budynek Reichsbank{z prawej}wysadzony i rozebrany ostatecznie w początku lat 70-tych.Na tym placu pochowany został koło pomnika Wilhelma ,Artur Schon-dowódca komendantury głogowskie,a post wcześniej Konig FRIEDRICH PLATZ w ciekawym ujęciu
pekar

Napisano
Pekar:
Widac intencje Twoje być może dobre, ale widokówki przedstawiające miasto z początka XX wieku nie wiele maja wspólnego z omawianym tu tematem. A fotka Eulenburga..... ją wszyscy zainteresowani znają (żadna rewelacja) i jak narazie jedyna znana. Ciekawi mnie dlaczego nie napisałeś kto i w jakim artykule ją zamieścił w wymienionym przez Ciebie wydawnictwie. Także fotki na forum axis to sprawka" pewnej osoby, prawda? Swoją drogą czy wiesz gdzie pierwotnie zamieszczona została fotka Eulenburga?
Krótko mówiąc: gdzie te nie publikowane w Polsce zdjęcia Glogau??? :)
Dla zainteresowanych, w tym roku TZG wydało publikację pt.Głogów 1945". Są tam zawarte cenne informacje dla chcących się dowiedzieć czegoś o wydarzeniach w Festung Glogau. Nie jest to zadna tzw.powtórka z rozrywki" ale uważam rzetelna próba usystematyzowania wydarzeń i zestawienie informacji dostępnych autorowi a dziś" (tzn. juz na wczoraj bo minęło już kilka m-cy). Są tam tez inne ciekawe artykuły i też te nie ciekawe znalazły tam miejsce.
To na tyle, pozdrawiam.
p.s. Pekar, co Ty,w necie szukasz materiałów źródłowych??? ;)
Napisano
pevnost:ale ja wcale nie miałem zamiaru umieszczać fotek na temat twierdzy.wiśnia pytał się czy mam ciekawe fotki Glogau-potwierdziłem i wysłałem.Pisałem ,że na rynku nie ma nic z okresufestung"Co do fotki Eulenburga.Cieszę się ,że wszyscy zainteresowani ją znają-nie twierdzę ,że miała być rewelacją.Mam też inne ,ale jeszcze bardziej znane.Może jednak ktoś na forum jej nie zna i uzna za ciekawe.Bafdzo bym się ucieszył.Niepublikowane fotki Glogau to te które wysłałem{Głogów-Glogau,to nie tylko festung Głogau 1944-1945",to również 1000 lat pięknej i ciekawej historii}Nie stawiam sobie za cel odowadniania wszystkim ,że jestem omnibusem.
Forum jest miejscem wymiany opinii i informacji.Co do żródeł,zostały podane,{łącznie z wydawnictwem Głogów 1945"-którego notabene nie czytałem,wiem tylko,że coś takiego wyszło,zainteresowani mogą skorzystać}Nie czytałem tego wydawnictwa,bo to sprawa o lokalnym zasięgu.,a ja mieszkam 400km od Głogowa.Zdjęcie Eulenburga otrzymałem od internauty z Niemiec w 1999r,ale niestety nie mam aktualnego adresu.Zdjęcia miasta,jego ciakawej architektury pochodzą z niemieckich aukcji internetowych.Nie spotkałem ich w żadnych polskich publikacjach o Głogowie[może oprócz jednego zdjęcia}.Szukaj Pevnost materiałów żródłowych i dziel się nimi ze wszystkimi na chwałę naszego pięknego miasta.Z góry dziękuję.
pekar
p.s.gdzie pierwotnie była zamieszczona fotka Eulenburga?
Marcin,jesteś podstępny jak Hans Kloss
pozdrawiam
pekar
p.s.dla mniej zorientowanych:dzisiejsze zdjęcia przedwojennego Glogau są o tyle cenne i interesujące,zwłaszcza te mniej znane,bądż niepublikowane w Polsce,bo przedstawiają architekturę miasta które nie istnieje już niestety- wczasie oblężenia,a zwłaszcza w kilka lat po wojnie prawie całe miasto{Stare Miasto 99procent}zostało zmiecione z powierzchni ziemii.Niektóre zabytkowe budynki stały jeszcze przez kilkadziesiąt lat{fotka Reichsbanku}po wojnie,ale w szale socjalistycznej zabudowy Polski niestety zniszczono i te pozostałosci
Jwśli ktoś ma inne zdjęcia przedstawiające architekturę miasta przed wojną to proszę na maila:pekar1@o2.pl
tylko nie te które są na stronach TZG i SIt-u,bo te oczywiście mam.
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich
Pekar
Napisano
Dwa pytania, co to za miejscowość - Heidevorwerk? i gdzie dokładnie znjadowało się to mauzoleum żołnierzy francuskich?- może jakieś fotki? z góry dzięki za odp
Napisano
Pekar: Jeśli nie małeś w ręku wydawictwa Głogów 1945" to skąd wiesz że tam jest umieszczone zdjęcie Eulenburga???? Z drugiej strony warto byłoby to przeczytać. A dostepne jest to w dwojaki sposób: TZG prowadzi sprzedaż wysyłkową (napewno dobrze o tym wiesz) i także ksiązeczka ta jest też dostępna na allegro (może nie teraz ale co jakiś czas).
I jeszcze odnosnie zdjęć zamieszczonych przez Ciebie na forum; wybacz ale jeśli widokówki okreslasz mianem nie publikowanych zdjęć, to lekkie nieporozumienie. Każdy korzystający z wyszukiwarki internetowej w opcji grafika moze znależć wiecej ciekawych" widoków. A może uważasz że powinno się wydać książkę z ocalałymi widokami miasta z widokówek? Oczywiście teraz żartuję ale pięć widokówek tego samego obiektu, z ujeciami z lewej, z prawej lub po srodku to chyba żadna rewelacja....
I jeszcze odnośnie Twojego sformułowania:ale w szale socjalistycznej zabudowy Polski niestety zniszczono i te pozostałosci" to chyba do Głogowa a szczególnie Starego Miasta ma się nijak. Owszem wiele ocalałych budynków zniszczono ale co na ich miejscy zbudowano? NIC. Następne 20 i 30 lat stały puste place i dopiero teraz ruszyła zbudowa tych parceli. Powstaje polbrukowo-legolandowe" nowe, Stare Miasto. Faktem jest tylko to, że socjalistyczna zabudowa" potrzebowała surowca, którym okazały się ocalałe (a nie było ich wcale mało) budynki w mieście. Większość ocalałych obiektów poprostu zmielono na tzw. miał ceglany". Ot, tak sobie.

Asgard: Ta miejscowość to dziś Dzików, gm. Gaworzyce. Mauzoleum było na terenie starego cmentarza ewangelickiego, dziś głównie teren dużego ronda.
Pozdrawiam wszystkich :)
Napisano
Pevnost:jeśli masz więcej ciekawych"widokówek,albo znasz jakieś linki to tak jak pisałem wyślij,albo daj adres.O gazetce czytałem na stronie TZG,a ozawartości wiem od rodziny z Głogowa.Z pewnością ją będę miał.bo na święta rodzina zjeżdza do mnie i zadanie przywiezienia zostało zadane.
Dałbyś spokój z tym ciągłym narzekaniem,że mało rewelacyjne fotki,albo informacje zamieszczam.Może ktoś jednak uzna te fotki albo informacje za ciekawe.Jeśli natomiast Ty masz coś rewelacjnego{może jakieś rewelacyjne informacje}to pisz.
Album ze zdjęciami,widokówkami starego Głogowa to byłby doskonały pomysł i ja nie żartuję.Sprzedaj to komuś-sukces wydawniczy pewny.
Co do mojego sformuowaniaw szale socjalistycznej zabudowy Polski".Otóż w latach 60-70-ych zniszczono wiele zabytkowych centrów miast i miasteczek na Dolnym Śląsku pod pozorem wyburzania starych i nie nadających się do remontu"mieszczańskich kamienic.VIDE:Lwówek Śląski{pozostawiono jedynie przepiękny ratusz który można porównać tylko z pięknem ratusza we Wrocławia-dookoła tylko koszmarna socjalistyczna zabudowa}Legnica,Lubań,Jawor itp.Decydenci uznali,że koniecznie ustrój socjalistycny musi się zaznaczyć w architekturze miast na iemaich Odzyskanych".Zrobiono to na tyle skutecznie,że w każdum śląskim miasteczku,nawet tym nie ruszonym przez wojnę,w rynkowych pierzejach umieczczono jedną złożoną z bloków z płyty.Koszmar.W przypadku Głogowa był projektarchitetoniczny{1970r-architekci:Marian Fikus,Jerzy Gurawski,Bogumił Zgorzelski,Jan Gzela}zabudowy Starego Miasta osiedlem z wielkiej socjalistycznej"płyty.Miał być zrealizowany w latach 1975-1979.Dlatego też wyburzono na początku lat 70-tych resztki zabudowy niemieckiej na Starym Miescie,miedzu innymi:zabytkowy,piękny budynek Reichsbanku{doskonale go pamiętam},niezbyt piękną ale pamiętającą dawne czasy kamienicę tzw.Pekin",przy dawnej Langestrasse{długa}.Projekt z uwagi na narastający kryzys gospodarczy nie został zrealizowany{na szczęscie}.Mało to rewelacyjna informacja,ale gdyby ktoś nie wiedział...
Pozdrawiam
Pekar
Napisano
Dlatego też wyburzono na początku lat 70-tych resztki zabudowy niemieckiej na Starym Miescie,miedzu innymi:zabytkowy,piękny budynek Reichsbanku -Pekar to były ruiny czy też już resztki ruin :) ? z tego co wiem to tam już wcześniej nic (no prawie) nie było - chyba,że wprowadzili mnie w błąd.poszukuje fotek właśnie tej części starówki z lat 45-70 ( rejon dzisiejszego ekonomika, baza pks itd)
Napisano

Asgard:tak wyglądał budynek Reichsbanku w 1970r-całkiem niezle.W Tym czasie na Starym Mieście w rejonie o którym mówisz były już tylko pozostałości ruin no i oczywiście Reichsbank,tzw.Pekin"{rozebrane póżniej}Ekonomik,SP 5,stara poczta.Jeżeli masz książke Głogów w xx wieku"Janusza Chutkowskiego to na stronie 127 znajdziesz zdjęcie ruin ratusza,Bożego Ciała a w środku pomiędzy nimi Reichsbank i resztki innej zabudowy-fotka z1966r.Poszukam w iinych ksiązkach i gazetach jak coś jeszcze znajdę,to wyślę.Wejdż na stronę //sit.glogow.pl/DI/ jeśli jej nie znasz i tam popatrz.
Pekar

Napisano
witam !!!
komu obiecalem - to dzis wyslalem , sorry za zwloke ale oplacalo sie czekac cale 700 mb materialow z mojej biblioteki
pzdr !!

p.s.
prosze potem o potwierdzenie mailem o odbiorze
marecki WGS

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora marecki. 20:31 03-11-2005
Napisano

Dzięki Pekar - to mnie wprowadzili w błąd , a swoją drogą oglądając to co zrobili z tym wszytkim co zostało po wojnie to człowieka ogarnia bezsilna złość. A wracającając do tematu co to za pomnik (leżał równolegle do dzisiejszej Alei Wolności a wtedy hohenzollerstrasse - jesłi się myle to mnie poprawcie)

Napisano
oglądając to co zrobili z tym wszytkim co zostało po wojnie to człowieka ogarnia bezsilna złość - chodziło mi tutaj o budynki , które rozebrali a które można było odbudować.
Napisano
asgard:mogę się mylić,ale jest chyba to pomnik Artilleriedenkmal" poświęcony żołnierzom niemieckim z batalionu artylerii z Głogowa {koszary na Ostrowie Tumskim-dzisiejsza szkoła}którzy zginęli w czasie 1914-1918.Może ktoś ma dokładniejsze informacje tzn.rok budowy itp.?Rzeczywiście stał naprzeciw dzisiejszego ciągu pawilonów przy Al.wolności.
PEKAR
Napisano
OKI :

Topografia miasta to raczej nie najmocniejsza Twoja strona,
skoro twierdzisz ze ów budynek nastawni ze zdjecia niemieckiego eszelonu znajduje się przy torze na Leszno".

Owszem stoi również dzisiaj,na pierwszym peronie dworca,
i tak jak w przeszlosci widac za na nim kamienice obecnej Al.Wolnosci.

pozdro
Napisano
Jan!
Chyba jednak OKI ma rację.Kamienica ,którą widać to chyba kamienica przy dzisiejszej 1-go Maja,{Wilhelm Gustlof Starasse przed wojną}k/dworca kolejowego{prawie naprzeciwko}.Była po wojnie wypalona,ale została odbudowana.Kamienice przy Al.Wolności byłyby mniejsze na zdjęci ze zzględu na odległość.Poza tym na lini pomiędzy podstacją przy peronie 1 a sugerowaną zabudową na końcu Al.WOLNOŚCI PRZED WOJNĄ BYŁA RÓZNEGO RODZAJU ZABUDOWA {polecam zdjęcia lotnicze z tamtego okresu na stronie SIT-u}która uniiemożliwiłaby raczej zrobienie zdjęcia tej podstacji i kamienic przy AL.Wolności.
Reasumując Oki ma rację.
Pekar
Napisano
Coś mi się wydaje, ze Pekar choć się wzdraga przed określaniem siebie mianem omnibusa", takim sie właśnie mieni. Najlepsze jest zadanie:Reasumując Oki ma rację."
Ani Oki a szczególnie Ty ze swoim wywodem o kamienicach nie macie ani troche racji. Jan w zupełnosci ma racje, ponieważ wystarczy wybrać się na dworzec. Pomiędzy peronem I i II stoi sobie nadal omawiany budynek. Specjalnie dla Pekara załączam ponownie tą fotkę. W prawym górnym rogu jest czarna strzałka, wskazująca na coś :) Pokombinuj, sprawdx na swoich" lotniczych zdjęciach i usytuuj poprawnie ten budynek. ;)
Pozdrawiam.
Napisano
Pevnost:dziękuję za wyprowadzenie mnie błędu,niestety {choć bardzo tego żałuję}nie mogę być na codzień w Głogowie więc się pomyliłem.Zdjęcie z więżą cisnien całkowicie zmienia postac rzeczy.
Jan:zwracam honor,reasumując Pan Jan ma jednak niecałkowitą rację.
Będę jednak polemizował co do stwierdzenia,że widać tam kamienice przy Al.Wolności.W dalszym ciągu twierdzę że nie możliwe było wówczas zrobienie przedmiotowego zdjęcia z kamienicami przy AL.Wolności.Kamienice które widać to mogą być co najwyżej kamienice przy Ruster Strasse,dzisiejsza Elektryczna.Tej zabudowy w chwili obecnej nie ma,została zniszczona w czasie wojny
Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji
Pekar
Napisano
Witajcie.Kombinuję tak,cała zabudowa po wojnie od Matejki do ul.Elektrycznej pozostała i to ona jest widoczna w głębi.Budynek ze strzałką stoi do dziś i w nim w latach 60-tych był spichlerz zbożowy.Wieża ciśnień jest też przy nieczynnym już torowisku,Jedynie w latach 60-64 dobudowano dwie plomby tj kl.nr 81 i 83 przy końcu Al.Wolności.W miejscu szkoły.nr2 stały również budynki lecz tylko przy ulicy, po których pozostały jedynie fundamenty oraz od strony podwórzy dwa drzewa akacjowe.NIe rozumiem kierunków,(a byłem wojskowym topografem) widocznie kiepskim jeśli ta lora nie stoi na torach od strony Leszna, to gdzie?Pozdrawiam OKI
Napisano
Witajcie.Omyłkowo wpisałem w poprzednim poście (ul.Elektryczna i to ona jest widoczna w głębi)a powinno być Al.Wolności i to ona jest widoczna w głębi.Pozdrawiam OKI

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie