Skocz do zawartości

Informacje o austro-węgierskim 8 Pułku Piechoty

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam wszelkich informacji na temat K.u.K. 8 Pułku Piechoty. Szczególnie interesują mnie jego działania w 1914/15 r.
Proszę o jakieś informacje.

bjar_1
Napisano
Jedyne, co można stwierdzić, to że żaden 8 k.u.k. pułk piechoty lub Landwehry nie stacjonował na terenie Galicji ani Bukowiny, czyli musiał to być pułk z głębi Austrii lub węgierski. Informacja za książką T.Nowakowkiego Armia austro - węgierska".
Pzdr.
Daniel
Napisano
Przekazałem Twoje pytanie o ten pułk mojemu znajomemu, Mirkowi Łopacie, autorowi strony www o cmentarzach wojennych I wojny światowej w Galicji Zachodniej (http://www.cmentarze.gorlice.net.pl/). Mirek ma kontakty z różnymi osobami interesującymi się I wojną światową i być może któraś z tych osób będzie coś wiedziała o c.k. 8 I.R.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Wielkie dzięki Leuthen! Jeszcze jakbyś mógł szepnąć coś o austrowęgierskiej K.u.K.Inf.Div.7 (7 DP) to by było super!

pozdrawiam serdecznie!
Napisano
k.u.k. IR 8 Erzh. Carl Stephan", z Brna, skład 31% Niemców, 67 % Czechów

Sztab, I, II i IV batalion koszarował w Brnie, III batalion w Trebinje

pułk walczył w Galicji w 1914/15 roku, jest często wymieniany" na wielu tutejszych cmentarzach (Charzewice, Brzesko, Borzęcin etc.)
Napisano
Faktycznie. Nie wpadłem na to, żeby to sprawdzić :-) Teraz nadrabiam te braki i informuję (za Oktawianem Dudą, Cmentarze I Wojny Światowej w Galicji Zachodniej), że żołnierze 8 pp c.k. armii są pochowani na następujących cmentarzach w Galicji Zachodniej (podaję numer cmentarza i nazwę miejscowości) : 138 (Bogoniowice), 200 (Tarnów - Chyszów), 244 (Narożniki), 248 (Dąbrowa Tarnowska), 252 Otfinów), 266 (Borzęcin), 276 (Brzesko), 350 (Nowy Sącz).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Dzięki wielkie Forteca & Leuthen! Proszę jeszcze o informacje na temat austrowęgierskiej 7 DP. Czy przypadkiem ów K.u.K.I.R.8 nie należał do tej dywizji?

pozdrawiam!
Napisano
Witam znawców tematu I wojny światowej- mam pytanie czy moze mi ktos z was wrzucic trochę informacji o austrowegierskim 5 pułku obrony kraju (Landwehr)i 14 pułu piechoty z wojny bolszewickiej- tak mam wpisane w dziadka ksiązecze inwalidy wojennego
Napisano
Żołnierze austrowęgierskiego 5 pułku obrony krajowej (Landwehr) również spoczywają na kilku cmentarzach w Galicji Zachodniej. Są to cmentarze numer: 130 (Grybów), 276 (Brzesko) i 350 (Nowy Sącz).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
O CK 7 ID tyko strzępy, więc faktycznie to będzie coś" zaledwie.

w 1914 roku walczyła w Serbii w składzie XIX korpusu.

W 1915 w styczniu przerzucona na przełęcz Użocką - włączona w skład Grupy Szurmay CK 3 Armii
(14 batalionów, 3 szwadrony kawalerii, 10 bateriii)

W maju 1915 r. Grupę Szurmay (mocno okrojoną, ale ciągle z 7 ID)włączono w skład Niemieckiej Armii Południowej. W tym czasie liczyła 13 batalionów, 3 szwadrony kawalerii, 10 baterii polowych, 1 baterię górską, 1,5 baterii ciężkiej artylerii)

ot wszystko :)
Napisano
Cześć bjar- tutaj masz wykaz do jakich brygad piechoty przyporządkowany był 8 pułk piechoty.

Na początku jest data a potem dla przykładu:
8 IBrig-(3): III/IR 8 - 2 GbBrig" co należy czytać: trzy bataliony w 8-ej Brygadzie Piechoty, III batalion 8-ego pułku piechoty w 2-iej Brygadzie Górskiej.

Sierpień 1914 8 IBrig-(3): III/IR 8 - 2 GbBrig
1 Maj 1915 8 IBrig-(3) :IV/IR8 - 7 IBrig
23 Maj 1915 III/IR 8 - 2 GbBrig
1 Wrzesień 1915 8 IBrig-(2): IV/IR8 - 123 IBrig
6 Pażdziernik 1915 III/IR 8 - 2 GbBrig
1 Styczeń 1916 III/IR 8 - 2 GbBrig
15 Maj 1916 III/IR 8 - 2 GbBrig
4 Czerwiec 1916 8 IBrig-(3¾)
28 Lipiec 1916 8 IBrig-(2)
1 Sierpień 1916 III/IR 8 - 2 GbBrig
11 Sierpień 1916 III/IR 8 - 2 GbBrig
2 Październik 1916 III/IR 8 - 2 GbBrig
Czerwiec 1917 III/IR 8 - 2 GbBrig
1 Lipiec 1917 8 IBrig-(3)
18 Sierpień 1917 III/IR 8 - 2 GbBrig
24 Październik 1917 8 IBrig-(3): III/IR 8 - 2 GbBrig
15 Czerwiec 1918 8 IBrig-(3) :III/IR 8 - odtąd I/IR 108
15 Pażdziernik 1918 8 IBrig-(3)

Potem trzeba już rozglądać się za: 8 Brygadą Piechoty - ta była przez całą wojnę w 4 Dywizji Piechoty,
oraz 2 Brygadę Górską - a ta ma bogatą historię przynależności dywizyjnej i do tego jeszcze zmieniła nazwę na 119 Brygadę Piechoty wiosną 1918 r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie