Skocz do zawartości

Żółty Tygrys - Suwalszczyzna

dzava

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czołem... słyszałem...ktoś mi tam powiedział... że był jakiś Żółty Tygrys" (wiem że to, może niezbyt naukowa seria)o walkach na Suwalszczyźnie. Ktoś coś słyszał?
Napisano
Dzava a kojarzysz może tytuł?
Mam w domu około 300 książek z tej serii, jak chcesz to mogę poszukać, ale dopiero za tydzień jak wrócę do domu.

Ps. Fiodor rozbawiłeś mnie swoim postem.Dobre.

Pzdr
Bodziu
Napisano
Nie śmiejcie się koledzy z Fiodora.Też spotkałem się już z tym ,że seria żółtego tygrysa" jest nieznana, szczególnie przez młodsze osoby.
Dzava: sprawdź tutaj,jest tam spis dość dużej ilośći tygrysów ,moze chociaż po tytule skojarzysz i będziesz mógł łatwiej potem znaleźć tą pozycję.
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=1019&highlight=tygrysy
Powodzenia ,Grzebiuszka
Napisano
No niestety nie znam tytułu tej pracy" ale właśnie jak napisałem opowiadał mi pewien weteran z Suwalszczyzny historię walk wrześniowych 1939 r., wspomniał że była jakaś książka.. na moje pytanie o tytuł powiedział tylko, że nie pamięta tytułu ale to był Żółty tygrys". Tyle wiem. Dzięki za informacje. Fiodor pozdrawiam. Byłem w twoich stronach, ale nie zdążyłem dojechać na twoje rewiry.
Napisano
Aha, wiem, nie skojarzyłem na początku.
Jest taki Tygrysek Kierunek Prusy Wschodnie" popełniony przez Kosztyłę i tam jest oczywiście troszkę o Suwalskiej BK.
Jest jeszcze chyba Twierdza Prusy" czy coś podobnego - o walkach w Prusach w 1944.

O to Ci chodziło? Bo jakoś tak szukałem w pamięci Tygrysów z 1944 i nic bardziej związanego nie trafiłem.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Dzięki Krzysiek. Faktycznie może chodzić o tego ŻT" pt. Kierunek Prusy Wschodnie" i epizodach Suwalskiej BK na Suwalszczyźnie. Muszę go przejrzeć.
Napisano
Fiodor drogi przyjacielu chyba się nie mylę ale mieszkasz w dawnych włościach Paca?, pamiętasz jak przesyłałeś mi wieści o Lipówce. To chyba ty?
Napisano
Witam
Nie jest tak źle np:
U polskich stoim granic..." W. Kowalski to o KOP
Suwalszczyzna 1939-1944" S. Buczyński jak w tytule...
i oczywiscie jak jeden z kolegów wspomniał np 3. Pułk Szwoleżerów Mazowieckich imienia płk. Jana Kozietulskiego 1920-1939" Krzysztof Skłodowski polecam zdecydowanie, warto tę pozycję mieć w swojej bibliotece.
Pozdrawiam Radek
Napisano
W marszu i w walce"-Czesław Liszewski (KAW Białystok 1990)- Wspomnienia oficera 3pszwol.
Pamięc wrzosu" -Bohdan Królikowski (MON Warszawa 1989)-opowieśc beletryzowana o 1pu
Ułani Grochowscy"- chyba praca zbiorowa o dziejach 2pu
Napisano
Nie no oczywiście jest kilka książek o Suwalszczyźnie, ale większość z nich dotyczy jednostek które wyszły" z Suwałk na wojnę. Obie ksiązki płk w st. spocz. Włodzimierza Kowalskiego (bardzo sympatycznego i uczynnego) tj. U polskich stoim granic", i Heja tam z Sejn na Podole" dotyczą jednak odcinka granicy polsko-litewskiej i stacjonującego tam batalionu KOP Sejny". Tylko w tej pierwszej jest krótki rozdzialik o granicy polsko-pruskiej i ochranianej wtedy przez batalion KOP Suwałki". Książki i artykuły p. K. Skłodowskiego kustosza historii z Muzeum Okręgowego w Suwałkach są bardzo dobre ale dotyczą głównie jednostek kawalerii suwalskich. Jest jeszcze nie wspominana przez nikogo książka prof. Dobrońskiego na temat suwalskiego 2 Pułku Ułanów Grochowskich im gen Dwernickiego. Owszem znam je ale, szukam tylko małego skromnego Żółtego Tygrysa, który wspominałby o 1939 r. na granicy polsko-pruskiej. Nie mniej wielkie dzięki wszystkim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie