dzava Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Czołem... słyszałem...ktoś mi tam powiedział... że był jakiś Żółty Tygrys" (wiem że to, może niezbyt naukowa seria)o walkach na Suwalszczyźnie. Ktoś coś słyszał?
bodziu000000 Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Dzava a kojarzysz może tytuł?Mam w domu około 300 książek z tej serii, jak chcesz to mogę poszukać, ale dopiero za tydzień jak wrócę do domu.Ps. Fiodor rozbawiłeś mnie swoim postem.Dobre.PzdrBodziu
Grzebiuszka Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Nie śmiejcie się koledzy z Fiodora.Też spotkałem się już z tym ,że seria żółtego tygrysa" jest nieznana, szczególnie przez młodsze osoby.Dzava: sprawdź tutaj,jest tam spis dość dużej ilośći tygrysów ,moze chociaż po tytule skojarzysz i będziesz mógł łatwiej potem znaleźć tą pozycję.http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=1019&highlight=tygrysyPowodzenia ,Grzebiuszka
dzava Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 No niestety nie znam tytułu tej pracy" ale właśnie jak napisałem opowiadał mi pewien weteran z Suwalszczyzny historię walk wrześniowych 1939 r., wspomniał że była jakaś książka.. na moje pytanie o tytuł powiedział tylko, że nie pamięta tytułu ale to był Żółty tygrys". Tyle wiem. Dzięki za informacje. Fiodor pozdrawiam. Byłem w twoich stronach, ale nie zdążyłem dojechać na twoje rewiry.
cromags Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Hehehe zapewne gościowi chodziło o to, że wyczytał coś w pożółkłym ze starości którymś egzemplarzu z serii Tygrys" :D
cromags Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 A tak poważnie to o ile mnie pamięć nie myli to być może mam tego Tygrysa, bo coś mi w pamięci kołacze, sprawdzę na dniach
krzysiek Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Aha, wiem, nie skojarzyłem na początku.Jest taki Tygrysek Kierunek Prusy Wschodnie" popełniony przez Kosztyłę i tam jest oczywiście troszkę o Suwalskiej BK.Jest jeszcze chyba Twierdza Prusy" czy coś podobnego - o walkach w Prusach w 1944.O to Ci chodziło? Bo jakoś tak szukałem w pamięci Tygrysów z 1944 i nic bardziej związanego nie trafiłem.PozdrawiamKrzysiek
dzava Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 Dzięki Krzysiek. Faktycznie może chodzić o tego ŻT" pt. Kierunek Prusy Wschodnie" i epizodach Suwalskiej BK na Suwalszczyźnie. Muszę go przejrzeć.
dzava Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 Fiodor drogi przyjacielu chyba się nie mylę ale mieszkasz w dawnych włościach Paca?, pamiętasz jak przesyłałeś mi wieści o Lipówce. To chyba ty?
full_flavor Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 WitamNie jest tak źle np:U polskich stoim granic..." W. Kowalski to o KOPSuwalszczyzna 1939-1944" S. Buczyński jak w tytule...i oczywiscie jak jeden z kolegów wspomniał np 3. Pułk Szwoleżerów Mazowieckich imienia płk. Jana Kozietulskiego 1920-1939" Krzysztof Skłodowski polecam zdecydowanie, warto tę pozycję mieć w swojej bibliotece.Pozdrawiam Radek
atyl Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 W marszu i w walce"-Czesław Liszewski (KAW Białystok 1990)- Wspomnienia oficera 3pszwol.Pamięc wrzosu" -Bohdan Królikowski (MON Warszawa 1989)-opowieśc beletryzowana o 1pu Ułani Grochowscy"- chyba praca zbiorowa o dziejach 2pu
dzava Napisano 27 Wrzesień 2005 Autor Napisano 27 Wrzesień 2005 Nie no oczywiście jest kilka książek o Suwalszczyźnie, ale większość z nich dotyczy jednostek które wyszły" z Suwałk na wojnę. Obie ksiązki płk w st. spocz. Włodzimierza Kowalskiego (bardzo sympatycznego i uczynnego) tj. U polskich stoim granic", i Heja tam z Sejn na Podole" dotyczą jednak odcinka granicy polsko-litewskiej i stacjonującego tam batalionu KOP Sejny". Tylko w tej pierwszej jest krótki rozdzialik o granicy polsko-pruskiej i ochranianej wtedy przez batalion KOP Suwałki". Książki i artykuły p. K. Skłodowskiego kustosza historii z Muzeum Okręgowego w Suwałkach są bardzo dobre ale dotyczą głównie jednostek kawalerii suwalskich. Jest jeszcze nie wspominana przez nikogo książka prof. Dobrońskiego na temat suwalskiego 2 Pułku Ułanów Grochowskich im gen Dwernickiego. Owszem znam je ale, szukam tylko małego skromnego Żółtego Tygrysa, który wspominałby o 1939 r. na granicy polsko-pruskiej. Nie mniej wielkie dzięki wszystkim.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.