Skocz do zawartości

Pancerne ciekawostki 4

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Grendel
tamto zdjęcie 251/21 wygrzebałem stąd
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=32930&postdays=0&postorder=asc&start=300
nie ma niestety źródła zdjęcia (albo źle szukałem)
a to kolejny 251/21 wyjęty stąd
http://www.achtungpanzer.bos.ru/gal_251.htm
mam nadzieję, że nie był już umieszczany w pancernych ciekawostkach, przejrzałem je pobierznie i wydaje mi się, że tego zdjęcia nie było.
Pozdrawiam

• Odpowiedzi 441
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Coe,
Chyle czolo przed wiedza, bo pytanie nie bylo latwe (choc zdjecia sa znane i byly publikowane, tyle, ze trzeba wiedziec gdzie ich szukac).
Jesli chcesz je w troche lepszej jakosci - podaj prosze jakis adres kontaktowy.
Swoja droga kolejne modele byly rownie ciekawe i bylo ich calkiem sporo.Jak zeskanuje zdjecia, to je zamieszcze.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Witam
czy dysponujecie może zdjeciami samochodu VW Kubelwagen uzbrojonego w działka lub karabiny maszynowe , lub wykorzystywane do holowania dział .

Cypis
Napisano
Zdaje sie , ze w Waffen-Arsenalu VW im Kriege" Michael'a Sawodny'ego bylo jedno zdjecie Kuebelwagen'ow z jakimis km'ami.Ale co to bylo i jak montowane - nie pamietam.
Szczerze mowiac, to co najwyzej pojedynczy km mogl sie tam zmiescic, bo na Zwillingslafette 36 to miejsca nie bylo.Nie wspominajac juz o jakichkolwiek dzialkach.
W duzo wiekszym Horch'u 2cm FlaK 30 ledwie sie miescil, a wzglednie swobodnie mogl byc uzytkowany dopiero na Krupp'ie.
Holowac to tez Kubel mogl niewiele i to nawet po rownym z silniczkiem o mocy 23,5 KM, czy pozniejszym 25 KM.
Pewnie sa jakies zdjecia dzikich, polowych instalacji, ale ich uzytecznosc (i trwalosc) to juz zupelnie inna sprawa.
W tej chwili zadnego takiego zdjecia sobie nie przypominam.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

Nie Kubelwagen ale Schwimmwagen.
Mam w związku z tym pytanie. Czy tak montowany km jak na zdjęciu to frontowa samoróba, czy też Shwimmy miały seryjne" uchwyty w przeciwieństwie do Kubelwagenów? Widziałem już sporo zdjęć Shwimmów, ale taki zestaw tylko raz. Zdjęcie to wygrzebałem z zakamarków mojego kompa i nie wiem nawet skąd je ściągnąłem, być może e-bay.
Pozdrawiam

Napisano
Mam zapytanie dotyczace Schwimmwagen Lang"Typ 128.Z tego co wiadomo to wyprodukowano 30 szt. czy ktorys z nich przezyl wojne???Jak tak to gdzie mozna go zobaczyc??

Pzdr
sten
Napisano
W Stanach nie ma zdaje sie zadnego egzemplarza.Patton Museum i p.Littlefield maja pieknie odrestaurowane egzemplarze Typu 166.Kilka (-nascie?) innych (w roznych stanach i na roznych poziomach oryginalnosci) jest w rekach prywatnych.Niektore pojawiaja sie na imprezach typu living history".Co prawda nigdy sie tym za bardzo nie interesowalem, ale nie wydaje mi sie, ze nie slyszalem o zadnym ocalalym Typie 128.
Budowano je na samym poczatku produkcji - zdaje sie w latach 1940-41.Nawet nie wiem, czy jakikolwiek egzemplarz trafil do jednostek liniowych.
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie