parus Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 A co chłopaki z przedwojennej Falangi czy ND nie byli w Ak?Przeczytaj ostatni kwartalnik IPN ... Wg niego przedwojenna Rzeczpospolita to oaza tolerancji, ciekawe co na to Ukraińcy, Żydzi. Krótką macie pamięc. Szmalcownicy co niedziela walili zdrowaśki w kościele i dostawali odpust. Odpłacono nam w czasie wojny i po niej, za grzechy dwudziestolecia. Ale Wy dalej swoje, za ojczyzne można każdą zbrodnie wytłumaczyc ... Po wojnie, co Zyd czy Ukrainiec to komuch i do piachu. Mamy, jako Polacy czyste ręce wobec innych narodowości, czy nie? Wybacze egzekucje żołnierzy, ub-eków nawet pochwale, ale zabijac cywilów i dzieci ...
wylye Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Pyrrusie... parusie! uspokój się... podałem ci link w poprzednim wpisie, to, o czym piszesz jest oczywiste... Tyle tylko, że w tym wątku, mówimy o postawie WINU w późnych latach 50 tych... A w tym aspekcie uważam TYCH ludzi za BOHATERÓW, ponieważ była to bezprzykładna determinacja w walce z czerwoną hydrą.Ty, albo jesteś niepiśmienny albo ... nie czytelny - ze tak powiem. Podałem link, tam są moje poglądy na różne inne świętości... Znajdziesz tam kilka innych moich wypowiedzi, z których jednoznacznie wynika, że wg. mnie posiadanie orzełka w koronie" jak tego chce KBKs - jeszcze nie uprawnia do gloryfikacji... Zanim więc najeżysz sie do mnie, poczytaj i nie bij mi tu piany.
parus Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Ciekawe, której Komendy, zreszta po wszystkich Sowieci sie przejechali jak chcieli ... Walczyli z czerwoną hydrą", ale jak? Każdy kto zabija, cywila, kobiete, dziecko jest BANDYTĄ. Nie ważne, jaki mundur nosi, polski, sowiecki, niemiecki czy amerykański. I w tej zasadniczej kwesti sie różnimy. Ty, dla wyższych celów" dopuszczasz takie sytuacje, ja nie. Mam gdzieś kto dokonywał morderstw ... zbrodnia ma jedno imie, a jest nią nienawiśc.
wylye Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Do PYRUS - słuchaj, czy mam ci powiedzieć ze jesteś inteligentny - inaczej, czy jak ... przecież w linku powyżej, wyrażam taki sam stosunek...Do Grzechotnik- Twoja wypowiedź jest... straszna!tak pod względem merytorycznym, jak i stylistycznym.Przykro mi - nie potrafię tego skomentować (na tyle na ile cię zrozumiałem) - nie zgadzam się z przedstawionymi faktami, ani twoimi do nich - wnioskami.Wybacz stary, ale teza i dowód który przeprowadziłeś, są jak w tym dowcipie o uskim uczonym - etymologu" który obrywając musze kolejna kończynę, wydawał polecenie MUCHA IDI"... kiedy po oberwaniu ostatniej - ta nie usłuchała polecenia. Uczony zapisał Po oberwaniu ostatniej kończyny - mucha straciła słuch..."
Mic112 Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 i po co ta cała debata postawmy od razu znak równości między ak i ub bo i tak w toku dalszej dyskusji wyjdzie na to że i jedni i drudzy to zbrodniarze przecież mordowali w imię chorych ideałów politycznych ale po jednej i po drugiej stronie nie brakowało także uczciwych więc po co tyle małych znaków równości od razu jeden wielki AK=UB i po sprawie
parus Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 No coż Panie Wyle, jesteś pan niereformowalny. Niby polski patryjota, a wylatuje z słowianofilstwem. Nikt tak dobrze nie oduczył słowianofilstwa Czechów ,jak sowieci w 68. Każda próba współpracy na tej płaszczyznie skończy się z dominacją Rosji. Dziękuje za kolejny zabór i rusyfikacje, podobnie jak za germanizacje. Juz widze jak sie Ruscy godzą na równouprawnienie pomiędzy narodami. Hahahaha, toz to chichot zza grobu Stalina i za zycia Putina. Ile teraz to ruskie mają republik? No coż nie mam ochoty aby Polska była kolejną po Białorusi i Ukrainie!
wylye Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 To co TY tu powielasz - Grzechotniku - o tym niby katharsis w szeregach UB - jest tak prawdziwe jak dowód ruskiego uczonego z muchą.Weź i porozmawiaj w dowolnej polskiej miejscowości o starych UB-kach" to sie dowiesz jak bardzo UB się oczyszczało...Wielu ludzi związanych z AK-owskim podziemiem, do dziś reaguje na pewne nazwiska UB-ków jak... konie w Młodym Frankestinie" na nazwisko Frau Blucher" Co ty mi tu będziesz - kolokwialnie mówiąc PITOLIŁ o jakimś samooczyszczeniu UB...Temat staje sie OFF TOPIC. Ja pasuję.Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za udział. (tak aktywny - jak i pasywny)Pamiętajcie WIN - był pomostem, pomiędzy 39r i nam współczesnymi czasami. Płomień ich zawziętości - z pewnością płonął w sercach strajkujących we Wrocławiu, ginących od kul w Gdańsku czy kopalni Wujek. Ci ludzie kilofami chcieli walczyć z hydrą... I dzisiaj, też ktoś może powiedzieć - że była to oderwana od rzeczywistości" determinacja. Ja NIE!
wylye Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Parus - no coment.Radzę przestać palić - to świństwo!
herbstnebel Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 No i jeszcze powiedzmy, że Litwini, Białorusini, Ukraińcy byli cacy. Rzezi Wołynia w ogóle nie było, a w ogóle przeprośmy, że Wilno i Lwów śmiały być polskie przed wojną i dajmyy spoookój już temu, bo poo co się paprać historią, szczególnie taką wstydliwą dla Polski...A na poważnie - zakład o 100 złotych, że za 50-70 lat, jak nas nikt nie najedzie to całe podziemie walczące z Hitlerem i Stalinem będzie gloryfikowane jak jeden mąż. A o zbrodniach" i kontrowersjach może ktoś coś na 5tym roku studiów powie studentom. Kazimierz Wielki taki król nasz - astał Polskę/Zostawił" itp... a kto dziś pamięta, że stawiał mury jak głupi żeby infamię i bodajże klątwę papieską zdjąć pokutę odprawiając po tym jak zhańbił niejedną białogłowę i to królewskiego rodu na Węgrzech? ;)
wylye Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 MIC > uważaj bo przyznam ci palmę pierwszeństwa przed KBKesem i Lokomotywo-wiczem - wisarionowiczem :)
wylye Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Ku uciesze większości - ogłaszam EOT w tym wątkupozdr
woytas Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Panowie proponuje szklanke zimnej wody, dlugi spacer - ostrzegam, ze jakakolwiek osobista wycieczka skonczy sie zoltym kartonikiem -dalem Wam chwilke czasu - myslalem, ze bedzie lepiej a zrobilo sie bagno - a myslalem, ze bedzie perfumeria... DOSYC!
Erih Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Kol herbstnebel , racja za lat kilkadziesiąt poziom emocji opadnie , badacze z prawdziwego zdażenia przeanalizują źródła i oby tylko politycy dali sobie siana a będzie dobrze.Wachadło kiedyś przemocą trzymane (umownie) na lewo , dziś siłami reakcji(fizycznej!) przegięte na prawo wróci do równowagi . Bohaterom postawi się pomniki a bandytom ofiaruje litościwą niepamięć i zakurzone zakamarki historycznych bibliotek.A na razie spierajmy się jak Polak z Polakiem - do ostatniego argumentu ale bez wzajemnej nienawi ści..Bo jesteśmy takim dziwnym narodem którego nikt od 11 wieku nie nakłonił np do wojny religijnej..I niech tak zostaniePozdro ERIH
wylye Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 > WOJTASZastanów się nad swoim pseudo MODERATORSKIM wpisem- gdzie TY byłeś od 2005r, czyli od chwili powstania tego wątku, dlaczego pozwoliłeś aby przez 2 lata wisiały" TU, niczym nie skrępowane obelgi pod adresem bohaterów WIN?Znalazłem ten wątek przypadkiem, i zareagowałem - tak jak powinien zareagować człowiek wywodzący sie z tamtej tradycji.Zacytuj, wskaż (oprócz może tego... gówna") które moje wypowiedzi są szambem"?Jestem radykalny w poglądach, ale nie nawołuję do linczu. Apeluję do NORMALNYCH ludzi w tym kraju, by napiętnowali okolicznych post PZPR-owskich sługusów, do dzisiejszego dnia nazywających polskie podziemie zbrojne - BANDYTAMICzy TY - też nie rozumiesz o czym ja tu piszę?
woytas Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 Panowie pierwsza zolta kartka zostala wyciagnieta z koszyka - mam nadzieje, ze bedzie jednoczesnie ostatnia
wylye Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 To proponuję żebyś napisał już następną - jeżeli uważasz moje wpisy za FAULE.Zamykanie ust tą metodą świadczy o twojej niekompetencji.Ja mam satysfakcję, że ludzie będą widzieli moje wypowiedzi i moje intencje. A Twoje - jakie są. Powtarzam Tacy - pożal się Boże - moderatorzy - jak TY, powodują że normalni ludzie boją się otworzyć usta. Poczytaj sobie dyskusję od chwili kiedy ja się odezwałem. Zobacz ile obelg posypało się pod moim adresem - Personalnie. A ty co - komu z niech dałeś żółtą kartę?Twój obiektywizm mogę porównać tylko do... stalinowskiego.Ale... co mi tam.Ponieważ mój niniejszy wpis, jest prawdop. ostatnim na forum odkrywcy.Apeluję do was - użytkownicy. Nie bójcie się różnych LOKOMOTYW, i WOYTASÓW, tak, jak chłopcy z WINU (których tu bronię) nie bali się UB-skich siepaczy. Czy nie widzicie, oni zamykają nam usta - bo prawda jest najboleśniejsza bronią.
wylye Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 A tu Panie Woytas - przesyłam kopię listu do redaktor naczelnej z podziękowaniem" za Twój obiektywizm------Redaktor Naczelna Izabela KwiecińskaSzanowna PaniWiem, ze moze wyda się to Pani - głupie, jednak chcę złożyć skargę na zachowanie się Waszego moderatora WOYTASA w wątku dyskusyjnymhttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=223386&id_forum=0#ostw którym to pod nickiem WYLYE - stanąłem w OBRONIE żołnierzy WIN nazwanych tam kilkakrotnie BANDYTAMIPo raz pierwszy w życiu robie cos takiego - interweniuje na decyzje moderatora. (na koniec dostałem żółtą kartkę)Prosze się zastanowić, jakie przesłanie po takiej postawie Waszego moderatora płynie z forum Odkrywcy?Oto czlowiek broniący dobrego imienia AK jest napiętnowany przez adwersarzy, a na koniec dostaje zółtą kartkę od moderatora...Czy o takich moderatorów chodzi Odkrywcy i o takie prawdy, w ten sposób pokazywane czytelnikom?Dziękuję za poświecony czas na zapoznanie się z lekturą wątkuŁaczę pozdrowieniaWylye
Mic112 Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 niestety wylye ma sporo racji w tym co pisze dla przykładu proszę poczytać sobie fora np niemieckie naprawdę mało jest tam osób które szkalowały by pamięć o wehrmachcie po mimio oczywistych faktów niewielu niemieckich historyków chętnie przyzna jakich czynów dopuszczali się ci żołnierze za to wiele można usłyszeć i przeczytać na temat ich bohaterstwa zasad i racji w imię których walczyli ciężko powiedzieć żeby w oczach prawdziwych niemców jawili się oni jako zbrodniarze natomiast u nas jak zwykle nie ma złych ani dobrych nie ma bohaterów (z wyjątkiem wszystkich aferzystów ostatnich lat) bo przecież każdy taki przypadek może podważyć byle kmiot brak tradycji i poszanowania wartości patriotycznych powoduje wciąż rosnącą samokrytykę społeczną nic dziwnego skoro za bohaterów uznaje się wyłącznie politykierów i innych gnoi z pierwszych stron gazet a zapomina się o ludziach którzy jeszcze do dzisiaj boją się ujawnić swoją tożsamość w obawie przed prześladowaniem są jeszcze tacy dlatego każdy kto miesza pamięć o bohaterach z błotem sam jest zakompleksionym żałosnym małym gnojkiem bez honoru i ambicji
parus Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 Moje wypowiedzi nie miały na celu obrażenie czytelników forum. Raz poniosły mnie nerwy, za co moge przeprosic. Co zaś do krytyki samych siebie i swojej histori, no cóż... to, że Niemcy wybielają Wehrmacht, nie jest dla mnie argumentem. Wszystkich żołnierzy WIn-u, ROAK, NZW,i innych organizacji które walczyły , przepraszam za skróty myślowe. Bandytów i morderców działających pod ich szyldem, potępiam. To jest moja ostatnia wypowiedż na ten temat.
Erih Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 Kol Mic112 , to ze Niemcy wybielają Wermaht i W-SS to jest ich hańba akurat.Pomimo że ich armia walczyła z wrogiem zewnętrznym. Natomiast my tutaj rozmawiamy o wojnie domowej , z natury swojej znacznie bardziej skomplikowanej , i pomimo że niektórzy upierają się że jest inaczej , niejednoznacznej i nie czarno-białej.Pozdrawiam ERIH
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.