a.korbaczewski Napisano 14 Wrzesień 2005 Autor Napisano 14 Wrzesień 2005 Czy może ktoś wie co stało się z wagonem kolejowym, w którym podpisywano zawieszenie broni po I wojnie i w 1940 po kampanii we francji?The Wagon was hauled to Berlin where the new victors placed it on exhibit until 1943". A po 43 to co z nim sie stało?
Forteca Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 Stoi sobie :)http://www.compiegne.fr/index.php?rub=tourisme&page=musees/armistice
a.korbaczewski Napisano 15 Wrzesień 2005 Autor Napisano 15 Wrzesień 2005 jeden koleszka dał mi natomiast taka stronkę i jesli dobrze rozumiem po angielsku bo po franc to nic, to wagon spalili w turyngii a ten co jest to taki sam tylko że inny i ze jego zawartość jest historyczna bo ja franc. ukryli w 1939. ale moze żle zrozumiałem tkst.http://worldatwar.net/article/compiegne/
wulfgar Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 Wagon ten jest repliką. Oryginał Niemcy po zdobyciu Francji odholowali do siebie i spłonął bodajże w 1944 roku podczas alinckiego bombardowania.
Forteca Napisano 18 Wrzesień 2005 Napisano 18 Wrzesień 2005 co do zniszczenia to są duze rozbieżności - niektórzy twierdzą iż podpaliła go SS w 1945 roku.Obecny wagon to nie replika, to wóz oryginalny nr2439 D z 1913 roku (co zresztą pisze w linku podanym przez A. Korbaczewskiego) z oryginalnym wyposażeniem pierwotnego wagonu i dokumentami z epoki, które ukryto w 1939 roku.
grba Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 Obecnie znajduje się w Compiegne inny wagon; nie jest to replika tylko wagon z tej samej epoki co oryginał, tego samego wzoru.Oryginał jako trofeum został przewieziony po podpisaniu rozejmu z Francją do Berlina. W kwietniu 1945 znajdował się na bocznicy kolejowej między miastami Elsterwerda i Grossenhain, 75 km na południe od Berlina i tam został zniszczony prawdopodobnie w wyniku brytyjskiego nalotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.