Skocz do zawartości

Samoloty polskie 1939 Dęblin?

polsmol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3219933331&category=15504

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3219934963&category=15504

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3219935746&category=15504
Napisano
Na trzecim zdjęciu widać ogon Albatrosa D.III. Nie jestem pewny czy w Dęblinie we wrzesniu 1939 roku znajdowały się jeszcze jakieś Albatrosy. Może są to hangary PZL na Okęciu?
Napisano
Kolego Traper zmartwię cię. Nie jest to Albatros. One miały charakterystyczny statecznik pionowy, a przede wszystkim poziomy kształtu - jak by pół jajka (eliptyczny),w ktorym ster wysokości znajdowałsię całkowicie poza zasięgiem steru kierunku. Pozdrawiam.
Napisano
W którym okresie? Po zakończeniu działań,służyłyone jeszcze chyba głównie w eskadrach wielkopolskich. Już pod koniec wojny byl to sprzęt przestarzały, dlatego nie sądzę aby we wrześniu 39 r. był jeszcze na chodzie. Pozdrawiam.
Napisano
Kolego SP17wracając do Albatrosa miałem na myśli widoczny ogon z prawej strony na trzeciej fotografii. To na pewno jest ogon Albatrosa. Z tego co wiem w latach 30 nie latano już na nich. Niemcy w 1939 roku zdobyli kilka nieuszkodzonych maszyn z lat 20 i wywieźli je do swoich muzeów. Ale potem ślad po nich zaginął. Podobno zabytkowe samoloty zostały wywiezione na prowincje w obawie przed alianckimi nalotami. Dzięki temu ocalała PZL P 11C. Jeśli ktoś ma jakieś informacje to proszę sie odezwać. Czy możecie potwierdzić faky iż jeszcze w latach 70 Rumuni mieli naszego Łosia?
Napisano
To jeszcze raz ja. Mam pytanie czy są jakieś osoby zajmujące się zbieraniem części od naszych samolotów z 1939 roku? Zawsze chciałem się zabrać za takie poszukiwania, zwłaszcza że istnieje wiele relacji uczestników walk w 39 roku o polowych lotniskach i miejscach zniszczenia niesprawnego sprzętu. Czytając Odkrywcę i posty na forum odnoszę wrażenie że większość ludzi podnieca się niemiecką bronia pancerną. Nie wydaję sie dziwny fakt iż w kraju w którym tak bardzo pielęgnuje sie tradycje wojskowe nie można zrekonstruować czy odtworzyć takich słynnych samolotów jak np. Karaś czy Łoś ?
Smutne że na organizowane pikiniki lotnicze przylatuje Spitfire czy Messerschmit, a nie ma naszej PZL P 11. Niechby zbudowanej od nowa ,ale latającej. Nakazuje to nam nasza tradycja. Co Wy na To koledzy?
Napisano
To jeszcze raz ja. Mam pytanie czy są jakieś osoby zajmujące się zbieraniem części od naszych samolotów z 1939 roku? Zawsze chciałem się zabrać za takie poszukiwania, zwłaszcza że istnieje wiele relacji uczestników walk w 39 roku o polowych lotniskach i miejscach zniszczenia niesprawnego sprzętu. Czytając Odkrywcę i posty na forum odnoszę wrażenie że większość ludzi podnieca się niemiecką bronia pancerną. Nie wydaję sie dziwny fakt iż w kraju w którym tak bardzo pielęgnuje sie tradycje wojskowe nie można zrekonstruować czy odtworzyć takich słynnych samolotów jak np. Karaś czy Łoś ?
Smutne że na organizowane pikiniki lotnicze przylatuje Spitfire czy Messerschmitt, a nie ma naszej PZL P 11. Niechby zbudowanej od nowa ,ale latającej. Nakazuje to nam nasza tradycja. Co Wy na To koledzy?
Napisano
Kolego Traper - może posiadasz lepszy komp. ale na trzecim zdjęciu widzę jedyny ogon samolotu ale po LEWEJ stronie i nie ma tam Albatrosa. Upewnijmy się - to zdjęcie jest pod trzecim adresem www.?
Napisano
Panowie - nie jestem lotniczym autorytetem , ale na zadnym ze zdjec nie ma ZADNEGO ogona jakiegokolwiek Albatrosa.Jest za to Potez XXV.
I to by bylo na tyle.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
do Trapera: w 2001 roku tak zbudowano RWD-5 zdaje się
Napisano
W MLP w Krakowie jest P-11, oryginalny, z pracującym silnikiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie