Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 238
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
crimson1 - tobie juz podzekujemy!!!!!!!!!!! Takich ludzi jak ty nie powinno sie wogole słuchac!! Prosze wiecej nie pisz w tym poscie!!!

ktosiek dzieki jest oki:) ja cie rozumiem:) spoko:)
Napisano
Crimson1, liczba przy twoim przydomku najwyraźniej określa twoje IQ... Masz rację, jeśli masz pisać takie głupoty to już nic więcej nie pisz.
Pozdrawiam pozostałych uczestników dyskusji.
Napisano
Widzieć i wiedzieć- Film dokumentalny
Polska, 2005

Na fali protestów solidarnościowych, w 1981 roku, milicjanci postanowili założyć swój związek zawodowy. Wiedząc, jaką nienawiścią darzy ich większość narodu, pragnęli zmienić swój wizerunek. Opowiedzieli się przeciwko używaniu MO do krwawego tłumienia strajków. Na pierwsze spotkania komitetu założycielskiego związku przybyły setki funkcjonariuszy, około trzydziestu tysięcy milicjantów z całego kraju nadesłało listy poparcia dla tej niesłychanej inicjatywy. Niestety, partia nie zamierzała na to pozwolić. Gdy przedstawiciele złożyli wniosek o rejestrację związku, wysoki sąd zawiesił postępowanie. Zdesperowani funkcjonariusze rozpoczęli w proteście okupację Hali Gwardii. Zostali wyprowadzeni przez kompanię ZOMO. Potem zaczęły się szykany i represje wobec organizatorów, które nasiliły się drastycznie po wprowadzeniu stanu wojennego. Wielu związkowców zwolniono z pracy, wielu internowano i aresztowano. Uczestnicy tych, dziś już niemal zapomnianych, wydarzeń opowiadają o swoich dramatycznych przeżyciach.

Reżyseria: Athena Sawidis
Napisano
Bardzo ciekawa dyskusja.
Ja dodam od siebie jedynie krótka rodzinną historię. Mojej mamy brat miałby poważne kłopoty zdrowotne gdyby nie gruba skórzana kurtka. W czasie jednej z demonstracji w Szczecinie co to dużo mówić naparzał się z zomowcami. Ktoś chciał mu pomóc, ale kiepsko przymierzył i cały wrzątek przeznaczony dla zomowców wylądował na plecach mojego wujka. Kurtka wtedy ocaliła go nie tylko przed poparzeniem ale również przed straceniem organów wewnętrznych bo ZOMO biło i byli to jednak fachowcy w swym fachu.
Pzdr
Napisano
Popieram przedmówce - bardzo ciekawa dyskusja ;)
Sam się troche interesuje tym tematem (mundur MO na ścianie :D) i byłbym dozgonnie wdzięczny za jakiś regulamin umundurowania czy coś podobnego.
No i ciekawym pomysłem jest utworzenie GRH o na te lata...
Jakby nie patrzeć - to już historia.
Z MO,ZOMO,ORMO nie miałem zbyd dużej styczności, jedynie mój dziadek (świętej pamięci) był st.sierżantem MO (taką fajną TeTetkę miał:D).
Pozdrawiam wszysykich zainteresowanych tematem ;)
Szuder
P.S.
Przypomniało mi się jedno hasło
Dylemat ZOMOwca siedzącego na kiblu:
walić, lać, czy puszczać gazy?"
;)
Napisano
komunacccp - zaraz kończę, i nie krzycz już, bo uszy puchną... :)
AKMS - liczba przy twoim nicku też nie zbliż sie nawet do IQ mojego kota... więc witaj w domu! :))
teraz na wyjściu kilka wyjaśnień (nie zamierzam juz z wami dyskutować w tym tonie):
1. Po ile macie lat? Czy pamiętacie ZOMO z ulic? Ja pamiętam dobrze i byłem skatowany przez tych drani 4 razy. Więc mam pełne prawo pisać o nich co mi się rzewnie podoba. a PODOBA mi sie pisac o nich prawdę, czyli próbować tłumić w zarodku jakąkolwiek próbę gloryfikacji tego zbrodniczego narzędzia aparatu władzy!
2. AKMS - cytuję teraz fragm. twojego postu: [...]Zdesperowani funkcjonariusze rozpoczęli w proteście okupację Hali Gwardii. Zostali wyprowadzeni przez kompanię ZOMO.[...]". Czyli jaki wniosek wysuwasz - IQ 37? Dla mnie świadczy to tylko o tym że ZOMO to byli bezmózgowcy słuchający i wykonywujący rozkazy bez pytań. Byli zbyt ulegli i tępi żeby zastanowic się nad słusznością protestów swoich kolegów z Milicji i stanąć po ich stronie? Brak słów.. żegnam!
Napisano
Dyskusja bardzo zażarta, czasami ciekawa. Szkoda ,że nikt z piszacych nie chce się publicznie przyznac do słuzby w tej formacji. Ale nie ma się co dziwić. Zaraz byłby obrzucony stekiem wyzwisk obelg itp. Wtedy niektóre tematy były by bardziej prawdopodobne. Ale do rzeczy .
Duża rzesza milicjantów zwłaszcza w latach 1980-1989 zaczynała swoja służbe w szerach MSW włąsnie od ZOMO. I Nie mozna stawiać pod wspólna kreską wszystkich , którzy tam słuzyli. Dla wielu ludzi człowiek w moro" był zomowcem , ale ten sam człowiek w mundurze słuzbowym był postrzegany jako milicjant. Zwłaszcza gdy pełnił służbę w patrolu pieszym na terenie miasta. Zwalczanie demonstracji nie było głównym powodem powstania ZOMO. Do kolegów którym puszczaja nerwy - w dyskusji nie mozna miec klapek na oczach i interpretować faktów tylko w jedną strone W ta najbardziej dla siebie wygodną.
Napisano
Założyłem ten post w dobrej wierze:) Poprostu chcialem pozyskac pare fotek, a tu co?! Jakies kłutnie i chamskie odzywki. Ludzie uspokujcie sie!! Prosze o troche kultury! Każdy ma prawo wypowiedzieć sie na ten temat ale z kultura. jest pare normalnych postow i nawet fotki sie znalazły:) Dziekuje bardzo tym ktorzy zrozumieli idee tego postu. Bardzo dziekuje za fotki i PROSZE o wiecej. Tak apropo czyżby crimson1" mial 2 konta?? Prosze adminstratora o sprawdzenie tego!. jak by ktos chcial pogadac ze mna top prosze o kontakt na meila to podam gg:) pozdro
  • 1 month later...
Napisano
Dostałem taką informację, z tym że z niepotwierdzonego źródła, tzn. z takiego, z jakiego nigdy nie korzystałem, więc nie wiem czy jest do końca prawdziwa:
10 grudnia godz: 18 - gmach Starej Biblioteki UW na Krakowskim Przedmieściu - projekcja filmu Noc z generałem"
12 grudnia 15.00-15.45 - ustawienie pierwszego wozu bojowego na ul. Puławskiej
13 grudnia
2.00!-7.00 - wozy bojowe na Placu Zamkowym + grupa przebrana w stroje ZOMO
7.00-21.00 - patrole ZOMO na Placu Zamkowym + co godzinę odtwarzane z taśmy przemówienie Jaruzelskiego
i jeszcze konferencja naukowa oraz koncert w Pałacu Kultury i msza święta.
Ma się to nazywać Akcja Młodzi pamiętają" w 24 rocznice stanu wojennego.
Nie jestem z Warszawy więc trudno mi powiedzieć, czy ktoś naprawdę coś takiego organizuje, sam się też nie wybieram, ale może ktoś chce skorzystać.
Napisano
Koledzy, odczepcie sie od Niego. Ma takie hobby a nie inne. Przynajmniej nie biega w mundurku ss-mana.
Coś hipokryzją zalatuje na tym forum.
Napisano
A ja nie zamierzam się odczepiać.. :/ Gość mający takie zainteresowania powinien być hospitalizowany i jest to dla Forum sytuacja po prostu niezdrowa. Może trochę wielkie działa wytaczam przeciwko komunacccp", ale tak już mam, i uważam że wszelkie ekstrema trzeba zgniatać w zarodku.
p.s. nie biegam w mundurze SS, za to bliskie są mi postawy patriotyczne. ZOMO nie było formacją służącą narodowi Polskiemu, tylko przedłużeniem Radzieckiego bata ukręconego po to, aby trzymać w ryzach tych polaczków" ośmielających się wystąpić przeciwko Władzy Ludowej, czyli tak naprawdę - Sowieckiej.
Pozdrawiam!
Napisano
crimson - każdy kto w PRL nosił mundur był kawałkiem ata" i czy to było wojsko, czy milicja (zmechanizowana czy ochotnicza) Twoje gadanie zasługije co najwyżej na kilka słów krytyki bo dyskutować z Tobą nie będę. Pleciesz jak połamany.
Napisano
TIX" - jeśli piszesz, że ie będziesz ze mną dyskutował", to lepiej tak zrób! Ile Ty masz lat - żeby mi jakiś złamania" wyśmiewać? Jeśli byłbyś starszy a przede wszystkim troszkę mądrzejszy, to wiedziałbyś o czym piszę. Powtarzam się może, ale pisałem już powyżej, że osobiście ucierpiałem już od tych psów zwanych ZOMO, tylko za to że brałem udział w pro-POLSKIEJ demonstracji. A co? że się demonstrowało wbrew pro-sowieckiemu prawu? Nie baliśmy się stanąć i zademonstrować naszej dezaprobaty przeciwko trzęsącym doopskami przed Moskwą Komuchami. Ale zawsze napotykaliśmy betonowe łby tych pieprzonych ZOMOWCÓW nierzadko katujących swoich rodaków. I dlatego NIKT nie będzie mnie tutaj pouczał, albo wyzywał od połamanych z tego powodu. Chciałbym - TIX", abyś to sobie zapamiętał...
Napisano
Jak widać bili Cie chyba tylko po głowie i to dosyć skutecznie. Ale nie martw się, są specjaliści, którzy Cię wyleczą. Posiedzisz w pokoiku bez klamek, ale będzie dobrze. Trzymam kciuki!
  • 2 weeks later...
Napisano
crimson nie tylko ty dostaes pala, ale nie wszyscy narzekaja na zomowcow(tak jak ty) wiadomo ze nie kojarza sie z czyms dobrym nie jednego zlali. ja jestem TYLKO kolekcjonerem!!!!!!! Nie wyzjane jakis IDEOLOGII zwiazanych z PRL ! ! ! !

A tak poza tematem to bylem na zaproszenie w warszaewie

http://img529.imageshack.us/img529/9047/jaakcja3ox.jpg
Napisano
Bez komentarza... dzieci się bawią.
Wesołych Świąt i skończmy ten temat jeszcze w tym roku, ok?
Nie lubię zaczynać Nowego Roku bez posprzątania brudów ze Starego... ;))
  • 1 year later...
Napisano
Dawni pracownicy Sluzby Bezpieczenstwa ,gdzie teraz sa ?
W Vancouver udalo mi sie spotkac z tak zwana Stara Polonia
Znalazlo sie w srod nich kilku bylych zolnierzy II korpusu
Co ciekawego trafilismy na trop bylych najbardziej zwyrodnialych pracownikow S.B zyja dobrze np w Kanadzie
Byly ubek z Gdyni Ryszard Sorek oraz Zbyszek Pilarczyk w polsce byli znani z wsypywania ludzi albo brania lapowek
za nie wsypywanie Z.Pilarczyk pracowal na Hali targowej
w Gdyni gdzie jako jubiler bral zaliczki od ludzi albo zlotko a nastepnie spisywal numery z faktur i podczas domowych libacji ze swoim szwagrem .Sypal nazwiska albo wysylal tam milicje .Stare Zloto bral dla siebie , w 1987 roku po wsypaniu wszystkich kupil sobie Wolge zabral pieniazki i wyjechal do wloch , gdzie w Rzymie otworzyl sobie stoisko z salata bral znowu zaliczki , sprzedawal tez dokumenty i kopie dokumentow sadowych ludzi , ktorych ta rodzina wsadzila do Wiezien .Bylo wowczas duze zapotrzebowanie na tzw Uchodzstwo Polityczne .Znowu gdy
nabral pieniazki udalo mu sie zlorzyc na emigracje do kanady Pojechal najpierw Qebeck a potem dolaczyl do swojej pijackiej rodzinki .Podobno pija robia burdy przyosza wstyd poloni w Toronto .I dobrze im sie tam zyje ,kiedys w tutejszym SPK probowalismy sie dowiedziec z kad pochodza
przypuszczalnie z Ukrainy a Ryszard Sorek byl Zydem a po
wojnie nalezeli UB sypali polakow zabierali majatki .Wiec w trakcie dytskusji doszlismy do wniosku ze teraz ich kolejne pokolenie dzieci urodzonych juz w toronto bedzie otwierac burdele i zyc dobrze .Moral jest taki ze polskie menelstwo wie kiedy uciekac i gdzie .Kolejna Ciekawa Postacia jest Takze Postac Janusza Modzylewskiego oraz Tadeusza Zdanowicza jeden pochodzi z Krakowa nie wiem czy ,
czy ktos spotkal sie z tym nazwiskiem udalo mu sie wyjechac przed powstaniem Solidarnosci do Wielkiej Brytani
zalorzyl sobie tutaj buznes z Panem Pleszwskim z Gdanska
Nikt nie wie co robil w Krakowie wiadomo tylko ze mu przeszkadzalo powstanie Solidarnosci W swoim warsztacie
samochodowym na Surrey nazeka na to 1980 rok pokrzyzowal mu plany ? Wiec kim jest ? Druga osobistoscia o dosc iekawej przyszlosci jest Wieslaw Swieboda pochodzi podobno
z pod Czestochowy jak mowia o nim koledzy , byl Zomowcem?
nie wiem czy to prawda ?Jest tutaj tez duzo zydow ktozy byli w latach 1979-1980 w SB sa z reguly dobrze ustawionymi maklerami gieldowymi maja dorosle dzieci ktore
dobrze zyja z tego co nakradli ich ojcowie .
Przypomina to historie nazistow uciekajacych po Wojne
Dobrym zrudlem informacji jest Katarzyna Siedalnowska
ktora pracowala kiedys u starszej Pani Doktor Moore Bojanowaska zgodnie z przeslankami tutejszego SPK Wyemigrowal tutaj z Wielkiej Brytani .albo ona albo jej
byly maz sluzyl II korpusie ona twierdzi iz do Vancouver
Brytyjskiej Columbi pouciekalo mase komunistow tak jak ongis byli nazici do krajow Latynoskich

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie