pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Zakładam ten wątek, ponieważ chciałbym zebrać wszelkie możliwe materiały i informacje o tym samochodzie. Jest on wspaniałym świadectwem naszej wiedzy technicznej a mało kto wie, że w ogóle coś takiego istniało (mam na myśli szczególnie ludzi młodszych ode mnie). Chcemy stworzyć wirtualny model Lux Sporta" ale na razie mamy do dyspozycji jedynie kilka zdjęć i wstępnie zmierzone podwozie w Muzeum Techniki. Będziemy wdzięczni za wszelkie informacje i sugestie odnośnie tego samochodu. Mieczysław Pająk" PłocicaJoanna CzadoKatedra Konstrukcji MaszynPolitechniki RzeszowskiejFotka przedprototypu pochodzi z książki A. Rummla Wśród zmian i przemian"
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Kolejne zdjęcie z prób przedprototypu. Trudno powiedzieć czy to ten sam co na poprzedniej fotce. Z informacji, które mam wynika że testowano jeden egzemplarz z prowizorycznym nadwoziem, ale jak dla mnie to samochody na obydwu zdjęciach jednak się różnią. Źródło: Witold Rychter Moje dwa i cztery kółka"
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Lux Sport" z nadwoziem. Źródło: W. Rychter Dzieje samochodu"Odtworzenie wymiarów nadwozia to jak na razie najbardziej kłopotliwa część naszej pracy. Pewnie wykorzystamy geometrię wykreślną bo na razie nic innego nie przychodzi nam do głowy. Gdyby chociaż zdjęcia były rzutami z boku i z przodu to sprawa była by łatwiejsza.
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Zdjęcie z prób wojskowych. Ciekawe, czy w CAW pozostały jakieś zapiski... Źródło: W. Rychter Dzieje samochodu" Niedawno Niemcy odtwarzali nadwozie samochodu Audi Imperial 8-Zyl." z lat 20-tych. Ale z tego co widziałem to mieli jakieś zachowane rysunki konstrukcyjne. Odbudowa ( jak powiedział dziennikarz) pochłonęła sześciocyfrową sumę.
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Najbardziej znane zdjęcie L-S. Źródło: j.w.Rychter pisze, że tylko do jednego podwozia wykonano nadwozie ale słyszałem sugestie, że były dwa. Na razie nie można tego potwierdzić.
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Podwozie wystawione na Wystawie Przemyslu Metalowego i Elektrotechnicznego w Warszawie w roku 1936. Źródło: j.w.
bodziu000000 Napisano 8 Wrzesień 2005 Napisano 8 Wrzesień 2005 Ze dwa lata temu był artykuł o tym samochodzie w Militariach i Faktach. Jeśli chciałbyś to mogę go odszukać.PzdrBodziu
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Zdjęcie tego samego podwozia zamieszczone przez sadyka w wątku Samochody II RP". Pozwalam sobie skopiować tutaj, żeby było wszystko w jednym wątku.
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 To samo podwozie dzisiaj w Muzeum Techniki. Zostało odnalezione po wojnie na złomowisku Ursusa przez prof. Aleksandra Rummla.
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Napisy i oznaczenia na oponach zostały zeszlifowane, ciekawe przez kogo i po co.
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Kolejne dwa silniki zostały odnalezione pod koniec lat 70-tych przez prywatnego kolekcjonera. Jeden z nich ma (z tego co pamiętam) numer 008. Fotografia została wykonana chyba w 1983 roku do książki W. Rychtera Moje dwa i cztery kółka".
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Bodziu, sorry że nie odpowiedziałem od razu, nie zauważyłem Twojego posta w okienku. Oczywiście jestem zainteresowany.Zdjęcia archiwalne, które zamieściłem to na razie wszystkie które mam. Nie wiadomo czy zachowały się jakieś inne części tego samochodu niż te, które wymieniłem. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - proszę o kontakt. Zapowiada się praca na dłuższy czas ale myślę że warto.
arekp71 Napisano 8 Wrzesień 2005 Napisano 8 Wrzesień 2005 witamPająk, spójrz na tę stronkęhttp://gpz.prv.pl/main.htmmoże coś użytecznego sie doszukaszArek
pająk Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 arekp71 - dzięki. A o jakim forum mówisz? Bo na tej stronie się nie doszukałem... Znam tylko to http://syrena10.vipserv.org/forum/viewtopic.php?p=1804&sid=c6d2171894f125f8f4533acd69d4b597
arekp71 Napisano 8 Wrzesień 2005 Napisano 8 Wrzesień 2005 zapomniałem dodać:-)))http://mforum.pl/printview.htm?t=3369&start=0Arek
sirloki Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 czy jest szansa ze zdjecia prototypu z nadwoziem w wiekszej rozdzielczosci? bylbym wdzieczny jesli ktos moze je udostepnic.
pająk Napisano 20 Marzec 2007 Autor Napisano 20 Marzec 2007 O którym zdjęciu mówisz? Tym pierwszym z prowizorycznym nadwoziem? Mogę Ci wysłać każde w większej rozdzielczości ale są to zazwyczaj skany z książek, więc jakość jest niestety kiepska.
sirloki Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 chodzi mi o zdjecia prototypu z zabudowanym nadwoziem, sam przymierzam sie do modelowania tego samochodu w 3d (studio max) i chcialbym rozwiklac kilka detali, niestety tu gdzie mieszkam (USA) mam troche ograniczone zrodla i opieram sie na tym co znajde na necie. Bede wdzieczny a zdjecia skonczonego modelu postaram sie tu wrzucic. Moj email: sirloki@wp.pl
pnz59 Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 Wszelkie informacje na temat LS, oparte w całości o dokumenty CAW, znajdują się w moim artykule w Wojskowym Przeglądzie Technicznym. Obawiam się, że do tych informacji niewiele się już uda dodać. Poza tym jest duży artykuł red.Grabowskiego w przedwojennmy AUCIE z prób jazdy. Polecam!P.Z.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.