KubaWinter Napisano 3 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2005 Witam!Robiąc w półce porządek znalazłem książkę pt. Żądło Genowefy L jak Lucy autorstwa Janusza Meissnera. Jak sądzicie warte jest to przeczytania? Jak się to ma z prawdą historyczną?Pozdrawiam, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 3 Wrzesień 2005 Share Napisano 3 Wrzesień 2005 Jeśli masz pod ręką, to sprawdź sam czy Ci przypadnie do gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaWinter Napisano 4 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2005 Zacząłem czytać i powiem tak: historii to nie zawiele się da z tego nauczyć, ale czyta się świetnie. A Pryszczyk jest najlepszy. Polecam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 5 Wrzesień 2005 Share Napisano 5 Wrzesień 2005 dosyć fajna książka. dobrze się czyta. polecam tę lekturę.pozdr. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 fajna fajnawogole meissner fajnie pisal- pomimo tego ze mu conieco wypominali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slate Napisano 9 Listopad 2005 Share Napisano 9 Listopad 2005 Fajne, przeczytaj, ale zacznij od Szkoly Orlat" tegoz autora, to bedziesz mial pelna trylogie lotnicza Meissnera. PozdrawiamP.S. W Szkole Orlat" tak naprawde to sie na koncu zaczynala wojna bolszewicka, a nie druga swiatowa ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 9 Listopad 2005 Share Napisano 9 Listopad 2005 Ja przeczytałem tylko Eskadrę" Meissnera - powieść o wojnie polsko-bolszewickiej, którą wydana w 20-leciu (ciekawe czemu nie wznawiana w PRL ? :-)). Bardzo mi się podobała. PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slate Napisano 9 Listopad 2005 Share Napisano 9 Listopad 2005 Tez czytalem eskadre (wydanie z taka badziewna okladka, chyba zreszta jedyne po wojnie), ale srednio mi sie podobala. Tzn. byla niezla, ale w porownaniu z innymi Meissnera jest raczej slaba, taki propagandziak". Z moich ulubionych Meissnera to:Opowiesci Pogodne"Pilot Gwiazdzistego Znaku"trylogia o Janie Martenie (Czarna Bandera", Czerwone Krzyze", ielona Brama")Zbior opowiesci, niepamietam tytulu, szesc zwyklych i szesc niesamowitych, o przesadach wsrod lotnikowno i oczywiscie autobiografiaPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 10 Listopad 2005 Share Napisano 10 Listopad 2005 Slate - wiekszośc tych koleśiów nie przeczytała nawet Rogaśia z doliny Roztoki" a Ty wymagasz żeby czytali tak powazną literaturę . Poszukiwacze tajemnic II wojny swiatowej przyznaj ą się że nie znają podstawowych pozycji książkowych z tej epokiW Opowieściach pogodnych " jest ciekawe opowiadanie opowieśc pod psem a nawet dwoma"Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slate Napisano 11 Listopad 2005 Share Napisano 11 Listopad 2005 Moje ulubione opowiadanie to to o ordynansie, z Polesia o ile dobrze pamietam (czytalem pacholeciem bedac, a to juz niestety jakis czas temu bylo :)) ) i jego udziale w zalotach. Tego numeru z odbiorem reszty za roze to chyba nigdy nie zapomne :))Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 14 Listopad 2005 Share Napisano 14 Listopad 2005 wiekszośc tych koleśiów nie przeczytała nawet "Rogaśia z doliny Roztoki a Ty wymagasz żeby czytali tak powazną literaturę . Poszukiwacze tajemnic II wojny swiatowej przyznaj ą się że nie znają podstawowych pozycji książkowych z tej epoki".Lokomotywa, Ty nic nie rozumiesz - po prostu poszukiwacze całe dnie spędzają w terenie i nie mają czasu na takie bzdety jak czytanie książek - przecież w bibliotekach nie znajdą fantów :-)))))))))))Pozdrawiam student historii Leuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 15 Listopad 2005 Share Napisano 15 Listopad 2005 SlateO tym ordynansie z Polesia wspomina również K.O. Borchardt w naczy Kapitan" (o ile dobrze pamiętam). Zapewne słuchał opowiadań Tadeusza Meissnera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slate Napisano 15 Listopad 2005 Share Napisano 15 Listopad 2005 Fakt, teraz dopiero skojarzylem, ze potezny marynarz, ktory jako ostatni wspial sie po trapie", znal sie przeciez z bratem Meissnera. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gunship! Napisano 25 Listopad 2005 Share Napisano 25 Listopad 2005 Żądło Genowefy" i L jak Lucy" tak naprawdę to pochłonąłem wcześniej niż Dywizjon 303" i tak naprawdę był to dla mnie pierwszy kontakt z literaturą wojenną. Co do wartości historyczno-faktograficznych to jest tam tego mało,ale książka opowiadająca o wojnie i walce widzianej oczami lotnika to jak najbardziej wciąga :).Natomiast Eskadra" niezbyt mnie zainteresowała.O ile mnie pamięc nie myli przeczytałem jeszcze dwie ksiązki Jana Nagórskiego które były jakoś powiązane ze sobą i opowiadały jego historię lotów arktycznych i służby w lotnictwie morskim. Też bardzo ciekawe lektury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.