kat333 Posted September 2, 2005 Author Share Posted September 2, 2005 witam ... interesuje sie wszystkim o przelamaniu lini odry w 1945 roku przez armie radziecka na opolszczyznie ... glownie interesuja mnie przyczolki - żelazna , goloczewice,mikolin (stoi tu pomnik wzniesiony ku pamieci czerwono armistow ... mialo zgina ich tu 40 tys ..ale wiez ze to Propaganada i zginelo ok 6-8 tys ... interesuje mnie wszysko zwiazane z ta sprawa .. troche juz wiem ale moze dowiem sie wiecej ;) ( moze jakis mapy, foty itd ) prosze o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANTON1 Posted September 3, 2005 Share Posted September 3, 2005 Pisz na mojego maila to odpowiem ci na niektóre pytania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANTON1 Posted September 3, 2005 Share Posted September 3, 2005 kanton2@o2.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro5671 Posted September 3, 2005 Share Posted September 3, 2005 Jeśli o Mikolin to ów pomnik stoi w miejscu forsowania Odry przez Armie Radziecką 23 I 1945 roku pododz.5 armi gwardii 1 Frontu Ukraińskiego rozpoczeły forsowanie Odry i uchwyciły przyczółek na jej lewym brzegu w rejonie Mikolina-Glczewic.W okresie 31 I - 4 II 1945r.siły 55 korp.21 armi rozszerzyły przyczółek aż po Grotków.W czasie tych walk poległo 425 żołnierzy A.R.Pamięć poległych uczcił jesienią 1945r.oddz.wojskowo-budowłany wznosząc pomnik przy udziale władz polskich. Jak widać nie tysiące lecz 425 poległych.Pozdro. Miro. PS. Tak podają żródła PRL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrboss Posted September 4, 2005 Share Posted September 4, 2005 Witam!Ja mam pytanie odnosnie juz okolic Niemodlin Grodkow moze ktorys z kolegow wie cos na temat walk jakie sie tam odbyly?Ja osobiscie znalazlem tam pare fantow ale nie moge znalesc materialow na ten temat.Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro5671 Posted September 5, 2005 Share Posted September 5, 2005 Witam.Jak już pisałem wyżej wojska radzieckie podeszły pod Grodków 4.II.1945r.Walki o miasto trwały dwa dni.Ostatecznie Grodków został wyzwolony 6.II.45r.przez oddz.33 korp.piechoty gwardii 5 armi gwardii,55korp.piechoty 21 armi,4 samodzielnego korp.pancernego gwardii i 31 samodzielnego korp.pancernego z 1 Frontu Ukraińzkiego. W walkach o miasto poległo ok.100 żołnierzy radz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
J-23 Posted September 5, 2005 Share Posted September 5, 2005 może troche info na ten temat znajdziesz w książce Od Sandomierza do Opola i Raciborza" H.Stańczyk wyd.Neriton, W-wa 1998 r Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro5671 Posted September 6, 2005 Share Posted September 6, 2005 Kat333.....Może tak dziekuję .......Za te parę słów......{Tak na marginesie}....Oczywiście. Pozdro. Miro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KudłatyHD Posted September 6, 2005 Share Posted September 6, 2005 Chłopak widocznie rzadko zagląda na forum, albo się gdzies w okopach zakopał. Bo ostatnio Żelazna wyraźnie przekopana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kat333 Posted September 6, 2005 Author Share Posted September 6, 2005 hehe w okopach to nie ale prawie ;) ___ dzieki za info ____ a moze wiecie gdzie dostane w opolu ksiazke D.Tomczyka przelamnie lini odry przez armie radziecka w 1945 r na opolszczyznie " ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
profos Posted September 6, 2005 Share Posted September 6, 2005 witam! Książkę tą wypożyczysz w Bibliotece Głównej Uniwersytetu Opolskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrboss Posted October 9, 2005 Share Posted October 9, 2005 Witam!Bylem tam ostatnio w okolicach Mikolina ale w okolicy pomnika kompletnie brak jakich kolwiek sladow dzialan wojennych.Zaczepil mnie gosc mieszkaniec tych okolic i pyta co ja tu szukam?a ja mu mowie ze chodzi mi o ta przeprawe a koles mowi ze przeprawa byla owszem ale po drogiej stronie mostu a nie gdzie stoi pomnik.Takze wazne sa konkretne informacje a wlasnie o takie mi chodzilo z pytaniem o okolice Grodkowa czyli jak ten front radziecki sie przemieszczal docierajac do Grodkowa?Dzieki za wszelka pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wraith Posted October 9, 2005 Share Posted October 9, 2005 Witam. Na Grodkowie, kolega wykopał niemieckiego genrerała, było podane to w TV5 (teraz lokalnym TV3), niestety w na tą chwilę już przekopane i przeryte - 15 lat kopania ze zdobytych informacji. Proponuję mniejsze i mniej znane starcia sił GER-RUS. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 Wraith, ja tak robię z wojnami śląskimi :-) A jak tam kopanko na podstawie monografii 269 Infanterie-Division? Tłumaczenie dalej leży na półce i czeka na lepsze czasy? :-)PozdrawiamLeuthenPS I tak nikomu nie powiem, gdzie walczyła ta dywizja - kto miał wiedzieć, wie :-))))))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wraith Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 Witam Leuthen, tłumaczenie odłożone na półkę, trochę zbyt ogólnie niestety, za dużo terenu do przeszukiwania byłoby;-( W sumie jak coś to można spróbować szukać na tej górce która ma tak tajemniczą nazwę:-) Teraz robiliśmy I-szą wojnę, w sumie wyssaliśmy drobnicę do końca, szkoda że nie odrasta;-( No i poza tym dzisiaj mykam do Irlandii więc zostawiamy 269 na przyszłe czasy ? Jak wrócę na dłużej dam znać i można by się wybrać na wyjazd. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 http://www.google.pl/search?hl=pl&q=269+Infanterie-Division&btnG=Szukaj+w+Google&lr=;-)).Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wraith Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 No nie... Boruta!!! Zdradziłeś wszystkie tajne miejscówki!!!;-))) Pozdrawiam:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted October 11, 2005 Share Posted October 11, 2005 He he, to się niektórzy cieszą.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted October 11, 2005 Share Posted October 11, 2005 Ale orutę" zrobiłeś :-)))))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
niechludow Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 Jak dziś wygląda pomnik żołnierzom radzieckim w Mikolinie ? Idzie w ruinę czy władze o niego zadbały? Może jakieś fotki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 2007 rokhttp://dolny-slask.org.pl/674853,foto.html?idEntity=5239652013 rokhttp://photo.bikestats.eu/zdjecie,374622,pomnik-zolnierzy-radzieckich-w-mikolinie.htmlgoogle działają , czas 20 sekund. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mensguth6 Posted June 11, 2013 Share Posted June 11, 2013 Średni czas to 3 sek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.