kat333 Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 witam ... interesuje sie wszystkim o przelamaniu lini odry w 1945 roku przez armie radziecka na opolszczyznie ... glownie interesuja mnie przyczolki - żelazna , goloczewice,mikolin (stoi tu pomnik wzniesiony ku pamieci czerwono armistow ... mialo zgina ich tu 40 tys ..ale wiez ze to Propaganada i zginelo ok 6-8 tys ... interesuje mnie wszysko zwiazane z ta sprawa .. troche juz wiem ale moze dowiem sie wiecej ;) ( moze jakis mapy, foty itd ) prosze o pomoc
KANTON1 Napisano 3 Wrzesień 2005 Napisano 3 Wrzesień 2005 Pisz na mojego maila to odpowiem ci na niektóre pytania.
miro5671 Napisano 3 Wrzesień 2005 Napisano 3 Wrzesień 2005 Jeśli o Mikolin to ów pomnik stoi w miejscu forsowania Odry przez Armie Radziecką 23 I 1945 roku pododz.5 armi gwardii 1 Frontu Ukraińskiego rozpoczeły forsowanie Odry i uchwyciły przyczółek na jej lewym brzegu w rejonie Mikolina-Glczewic.W okresie 31 I - 4 II 1945r.siły 55 korp.21 armi rozszerzyły przyczółek aż po Grotków.W czasie tych walk poległo 425 żołnierzy A.R.Pamięć poległych uczcił jesienią 1945r.oddz.wojskowo-budowłany wznosząc pomnik przy udziale władz polskich. Jak widać nie tysiące lecz 425 poległych.Pozdro. Miro. PS. Tak podają żródła PRL.
piotrboss Napisano 4 Wrzesień 2005 Napisano 4 Wrzesień 2005 Witam!Ja mam pytanie odnosnie juz okolic Niemodlin Grodkow moze ktorys z kolegow wie cos na temat walk jakie sie tam odbyly?Ja osobiscie znalazlem tam pare fantow ale nie moge znalesc materialow na ten temat.Pozdrawiam!
miro5671 Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 Witam.Jak już pisałem wyżej wojska radzieckie podeszły pod Grodków 4.II.1945r.Walki o miasto trwały dwa dni.Ostatecznie Grodków został wyzwolony 6.II.45r.przez oddz.33 korp.piechoty gwardii 5 armi gwardii,55korp.piechoty 21 armi,4 samodzielnego korp.pancernego gwardii i 31 samodzielnego korp.pancernego z 1 Frontu Ukraińzkiego. W walkach o miasto poległo ok.100 żołnierzy radz.
J-23 Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 może troche info na ten temat znajdziesz w książce Od Sandomierza do Opola i Raciborza" H.Stańczyk wyd.Neriton, W-wa 1998 r
miro5671 Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Kat333.....Może tak dziekuję .......Za te parę słów......{Tak na marginesie}....Oczywiście. Pozdro. Miro.
KudłatyHD Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Chłopak widocznie rzadko zagląda na forum, albo się gdzies w okopach zakopał. Bo ostatnio Żelazna wyraźnie przekopana.
kat333 Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Napisano 6 Wrzesień 2005 hehe w okopach to nie ale prawie ;) ___ dzieki za info ____ a moze wiecie gdzie dostane w opolu ksiazke D.Tomczyka przelamnie lini odry przez armie radziecka w 1945 r na opolszczyznie " ?
profos Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 witam! Książkę tą wypożyczysz w Bibliotece Głównej Uniwersytetu Opolskiego.
piotrboss Napisano 9 Październik 2005 Napisano 9 Październik 2005 Witam!Bylem tam ostatnio w okolicach Mikolina ale w okolicy pomnika kompletnie brak jakich kolwiek sladow dzialan wojennych.Zaczepil mnie gosc mieszkaniec tych okolic i pyta co ja tu szukam?a ja mu mowie ze chodzi mi o ta przeprawe a koles mowi ze przeprawa byla owszem ale po drogiej stronie mostu a nie gdzie stoi pomnik.Takze wazne sa konkretne informacje a wlasnie o takie mi chodzilo z pytaniem o okolice Grodkowa czyli jak ten front radziecki sie przemieszczal docierajac do Grodkowa?Dzieki za wszelka pomoc!
Wraith Napisano 9 Październik 2005 Napisano 9 Październik 2005 Witam. Na Grodkowie, kolega wykopał niemieckiego genrerała, było podane to w TV5 (teraz lokalnym TV3), niestety w na tą chwilę już przekopane i przeryte - 15 lat kopania ze zdobytych informacji. Proponuję mniejsze i mniej znane starcia sił GER-RUS. Pozdrawiam!
Leuthen Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 Wraith, ja tak robię z wojnami śląskimi :-) A jak tam kopanko na podstawie monografii 269 Infanterie-Division? Tłumaczenie dalej leży na półce i czeka na lepsze czasy? :-)PozdrawiamLeuthenPS I tak nikomu nie powiem, gdzie walczyła ta dywizja - kto miał wiedzieć, wie :-)))))))
Wraith Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 Witam Leuthen, tłumaczenie odłożone na półkę, trochę zbyt ogólnie niestety, za dużo terenu do przeszukiwania byłoby;-( W sumie jak coś to można spróbować szukać na tej górce która ma tak tajemniczą nazwę:-) Teraz robiliśmy I-szą wojnę, w sumie wyssaliśmy drobnicę do końca, szkoda że nie odrasta;-( No i poza tym dzisiaj mykam do Irlandii więc zostawiamy 269 na przyszłe czasy ? Jak wrócę na dłużej dam znać i można by się wybrać na wyjazd. Pozdrawiam!
Boruta Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 http://www.google.pl/search?hl=pl&q=269+Infanterie-Division&btnG=Szukaj+w+Google&lr=;-)).Pozdrawiam
Wraith Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 No nie... Boruta!!! Zdradziłeś wszystkie tajne miejscówki!!!;-))) Pozdrawiam:-)
Boruta Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 He he, to się niektórzy cieszą.Pozdrawiam
niechludow Napisano 10 Czerwiec 2013 Napisano 10 Czerwiec 2013 Jak dziś wygląda pomnik żołnierzom radzieckim w Mikolinie ? Idzie w ruinę czy władze o niego zadbały? Może jakieś fotki?
steell Napisano 10 Czerwiec 2013 Napisano 10 Czerwiec 2013 2007 rokhttp://dolny-slask.org.pl/674853,foto.html?idEntity=5239652013 rokhttp://photo.bikestats.eu/zdjecie,374622,pomnik-zolnierzy-radzieckich-w-mikolinie.htmlgoogle działają , czas 20 sekund.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.