Skocz do zawartości

1 września

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A co tu komentować 1 września weszły szkopy ,17 września sowieci wbili nam bagnet w plecy ,nasi kochani sojusznicy nie zareagowali ,sorry zbombardowali jakiś teren Niemiec...ulotkami !!!Zginęło tyle milionów Polaków a nic nie wyciągnęlimy wniosków z historii -spórz tylko na nasza armię...wiec co tu komentować kolego???
Napisano
Tutaj panowie nie ma co komentować. Trzeba po prostu jechać na wrześniowy cmentarz i zapalić świeczkę. Byłem dzisiaj na cmentarzu fortecznym w Twierdzy Modlin. Jako pierwszy i chyba jedyny - wstyd...

pozdrawiam - kocur.
Napisano
a mnie dzis obudzilo radio a w nim ryk Adolfa Hitlera który twierdzi ,ze to Polacy zaatakowali granice III Rzeszy oraz to ze Wehrmacht dzielnie odpiera zmasowane ataki wroga..........
Napisano
Taak. Totalne uwstecznienie, pytam się znajomych, co dziś za rocznica a oni rozpoczęcie roku szkolnego, – co jest prawdą. Czym dalej w las tym ciemniej. Jak miałbym możliwość to postawiłbym znicz na mogile, jak było każdy wie, ale należy się chłopakom szacunek a tym bardziej z naszej strony.
Adam /U
Napisano
Zgadzam się z przedmówcą 1 wrzesien to dla wiekszości poczatek roku szkolnego. Tylko tacy pasjonaci i entuzjasci jak my pamietają o tym, co sie stalo w 01-09-1939 r. A to ze nasi sojusznicy" nam nie pomogli to juz inna historia.

Pamietac o tych strasznych wydarzeniach musimy !
Napisano
a ja dziś w klapie miałem czarną wstążke na ropoczeciu roku szkolnego...i wszyscy pytali po kim ta żałoba więc powiedziałem ze po 6 000 000 polaków,a oni na to że jestem poje.... no i gdzie tu pamięć o tych co walczyli...ehhh szkoda gadać:( ALE MY PAMIĘTAMY I DZIĘKUJEMY!!!!!!!!
Napisano
Rano jak zwykle tego dni rozmawialiśmy o Wujku co bronił Poczty Polskiej potem o dziadku co na 6-ść lat opuścił dom by z Gen.Maczkem zawojować .Dziś więcej liczy się pamięć niż gesty a ona przetrwa i w nas i następnych pokoleniach. Tego jestem pewny !
Napisano
Jacy koledzy...z moimi kolegami spotykam się na giełdach,czasami na zlotach... a tak to nawet nie mam do kogo gęby otworzyć bo odrazu mówią ze jestem jakimś debilem:/ stary ty nawet nie wiesz co znaczy mieszkać w małym mieście i mieć jakieś hobby:(
Napisano
Revolt powiedz gdzie sie uczysz to pojdę tam z obrzynem i ich nauczę historii raz dwa ( metafora taka )niestety dzisiejsz mlodziez jest tepa wychowana na grach,komoreczkach,gg,i ma w dupie historię i miliony litrow krwi ktore wsiakneły gdzieś po okolicznych lasach i polach...pozdrawiam ide sie chyba wodki napić :((((((((
Napisano
i tu ciekawostka mieszkam w Iłzy....i co z tego że 8-9 września 1939 rozegrała się jedna z największych bitew kampani wrześniowej jak te tumany mylą Lwów z Wilnem...sam bym do nich postrzelał:(
Napisano
LUFA
masz racje!
z moich kumpli i znajomych w pracy tylko jeden kolo kojarzy date 1 IX 39 z agresja na Polskę :(
Z Deutsch Eylau (Iława) nasi ruszyli na Polske (10km mieli do dawnej granicy). Wypiłem schnapsa na tą okoliczność przy dźwiekach Ade Poleland".
Naród który nie pamięta własnej historii nie ma prawa istnieć."
ile jest wart taki naród?
Bar_Naba
aus Dt.Eylau
Napisano
Kolego pik78 ja tez jestem mlody mam zaledwie 15 lat...ale pamietam o tym dniu ....tez wychowalem sie na grach ale ni mam histori w dupie (przepraszam za slownictwo)...wiec niewszyscy mlodzi niepamietaja i maja ta gdzies.Revolt niezbyt fajni koledzy......wspolczuje u mnie mam chociaz jednego kolege ktory sie takze interesuje tym czym ja.
Pozdrawiam Mauser Hess.
Ps.Revolt bardzo dobry pomysl z ta wstazka.....ze tez ja na to niewpadlem:(Ale w przyzlym roku sie poprawie.
Napisano
Elegancko ale to jeszcze nic,ty wiesz ze twoi znajomi ze szkoly to tępe strzały ale co powiedziec o koleesiu co chodzi ok 8 lat z detektem i nie wie co sie wydarzylo 17 wrzesnia 1939 roku,zeby bylo ciekawiej koles ten jak i ja mieszkamy w Białymstoku w mieście ktore bylo jednym z głownych celow sowieckiej inwazji...
Napisano
revolt jakbys mial swastyke w klapie to by cie pochwalili zes pomyslowy Ciekawe jakie wartosci twoi koledzy przekaza swoim dzieciom Barnaba co to znaczy nasi ruszyli na polske

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie