Skocz do zawartości

Pytania dot. Powstania Warszawskiego

Ptaku51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
bede wdzieczny za jakiakolwiek pomoc w odpowiedzi na ponizsze pytania:

1. czy wiecie cos nt. udzialu innych nacji w PW ( po stronie Polskiej)
2. co dzialo sie z zabitymi w PW Niemcami. Czy w okolicach W-wy istnieje lub istnial jakis zbiorowy cmentarz ??

Pozdrawiam,
Marcin
Napisano
Polecam książkę Haliny Krachelskiej - Dwa Wrześnie. Jeśli przekręciłem nazwisko to przepraszam.
Jest tam m.in. mowa o Francuzie zwanym Rożek".
Kiedyś gdzieś czytałem o Włochach po stronie polskiej ale prawda to, czy tylko propaganda nie wiem.

pozdr.
Napisano
Co do cmentarzy ,gdzie chowano poległych Niemców :

http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/niemcy%20_w_powstaniu_warszawskim_pliki/hg_cment.jpg

achodnie przedmieście Warszawy:
cmentarz żołnierzy dywizji "Hermann Göring poległych w Powstaniu Warszawskim".

[www.whatfor.prv.pl]
Napisano
Proponuje zajrzec do: Witold Biegański, Mieczysław Juchniewicz, Stanisław Okęcki, Polacy w ruchu oporu narodów Europy, Państ. Wydaw. Naukowe, Warszawa 1977.
Napisano
W powstaniu brał udział Pluton 535 AK Słowaków". Siłę szacuje się na 72 osoby, w tym 66 żołnierzy. Zginęło 26. Liczby należy traktować jako przybliżone, bo źródła podają różną wielkość oddziału jak i liczbę zabitych (26 zawiera najdłuższa lista).

J.Ciągwa, J.Szpernoga; Słowacy w Powstaniu Warszawskim (wybór źródeł)", Kraków 1994

Jeśli kogoś interesuje mogę przeskanować z książki wybór źródeł i literatury do tematu.
Napisano
Witam.
W Powstaniu Warszawskim walczyli po stronie polskiej cudzoziemcy którzy z reguły byli bądź zbiegami z WH i armii sojuszniczych bądź przebywający w Warszawie z innych powodów np. przemytnicy, kombinatorzy itp. Głównie byli to francuzi np. w Batalionie OŚKA" był Francuz ps. Roger. Czytałem kilka książek w których opisywano powstańców z innych państw z którymi ciężko się było porozumieć - nie rozumieli rozkazów itp. W którejś książce ale nie pamiętm której walczących po stronie Powstańców cudzoziemców - nie licząc Plutonu Słowaków - było ok 200. Ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Natomiast z zabitymi Niemcami działo sie to samo co z Polakami - przynajmniej po polskiej stronie. Jeżeli zginęli i byli z zasięgu" Powstańców starano się grzebać ich w zbiorowych mogiłach, które nie zawsze po zakończeniu walk można było odnależć. Dziadek opowiadał mi, że po wyzwoleniu Warszawy przystąpiono do odgruzowywania terenu elektrowni i ekshumacji Powstańców. Natrafili na zbiorowe i pojedyncze mogiły Niemców (z czasów walk Powstańczych)których pochowali Polacy. Jako, że nie było ogólnego zainteresowania z przenoszeniem hitlerowców na którykolwiek cmentarz ani na tworzenie dla nich nowego więc wrzucono szczątki do ogromnego leju za terenem elektrowni w strone Wisły i zakopano. Teraz jest tam kawałek trawnika pomiędzy jezdniami.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
W Powstaniu Warszawskim walczyli po stronie polskiej cudzoziemcy którzy z reguły byli bądź zbiegami z WH i armii sojuszniczych bądź przebywający w Warszawie z innych powodów np. przemytnicy, kombinatorzy itp."

Bez przesady Kapi :) Pamiętaj, że Warszawa była przed wojną, tak jak dziś, miastem stołecznym. Z tego względu przyciągała wielu obcokrajowców. Części nie po drodze było wracać do kraju, albo poprostu stało się to niemożliwe, gdy wybuchła wojna. Wielu obcokrajowców którzy mieszkali w Polsce zdążyło się już w pewien sposób zasymilować. Wśród Słowaków biorących udział w Powstaniu Warszawskim byli i tacy, których rodziny mieszkały w Warszawie jeszcze przed I Wojną Światową. Były także rodziny mieszane. Wypisywanie że obcokrajowcy w Powstaniu to zbiegowie, przemytnicy, kombinatorzy i im podobni jest conajmniej nieprzemyślane.
Napisano
Witam.
Nie chodziło mi o obywateli innych Państw mieszkających od dawna w Polsce i W-wie.
A w Warszawa w czasie okupacji nie była miejscem odwiedzanym przez turystów no chyba, że byli to żołnierze niemieccy ale oni byli u siebie" ewentualnie turystycznie może trochę skandynawów, Francuzów i Włochów. Głównie do Waszawy przyjeżdżali ludzie w interesach w większości nielegalnych albo nie do końca legalnych - handlowali zarówno z Niemcami jaki i Polakami. Np. po wybuchu Powstania z Warszawy drogą radiową zostały wysłane pozdrowienia do walczącego Paryża. Teks pozdrowień był redagowany właśnie przez jakiegoś zagubionego handlarza z Belgii.
Pozdrawiam
Kopi
  • 2 weeks later...
Napisano
Co do pochówku niemców poległych w Powst. Warszawskim to dużą ich częśc pochowano na Powązkach. Nie pamiętam numeru kwatery w tej chwili. Ich ekshumacja nastapiła w latach 90 tych. Przeniesiono ich na cmentarz niemiecki wojskowy w Bolimowie. Zresztą sądząc po datach smierci są tam nie tylko ich groby z okresu Powstania.
Napisano
Witam! Co do udziału obcokrajowców w Powstaniu to o 535 plutonie AK Słowaków walczącym na Czerniakowie zobacz w książce Tadeusz Grigo Na górnym Czerniakowie " Warszawa
wydawnictwo MON 1979 r. ( to wyd. II uzupełnione ) . W książce tej trochę o Słowakach i kilka czarno-białych fotek
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów .
Dives
PS skany ciekawych stron i fotki mogę przesłać ( lub ksero - co bardziej potrzebujesz )
Napisano
Na stronie
www.warsawuprising.com
jest napisane jak następuje

John Ward A RAF airman, an ex-POW, and a member of the Home Army between 1941-1945.

Tak więc jest i jeden Anglik.
Generalnie polecam tą stronę wszystkim zainteresowanym Powstaniem, bedę szczery aż mnie zatkało jak tam wszedłem po raz pierwszy. Jest praktycznie wszystko zdjęcia, filmy (w tym Wochenshau i sowiecka kronika filmowa), wspomnienia powstańców i Niemców, zapisy zbrodni (w tym wstrząsające zdjęcia i film z Woli), zapisy walk, źródla z których można korzystać i chyba spis wszystkich książek, jakie o Powstaniu wydano po angielsku.
Jedyny mankament to to, że strona jest wyłącznie w języku angielskim, a to krótka notka o jej autorach

who we are
This website has been developed and maintained by Project InPosterum [Latin – for the future], http://www.projectinposterum.org, a nonprofit, public benefit corporation established in 2004 in California with the following purpose:

The corporation is organized for the specific purpose of preserving and promoting selected subjects of World War II history and its aftermath, with a focus on Central and Eastern Europe, through facilitating the growth and development of online and traditional publishing resources of related documents and information for the general public with a special attention toward students."

Miło wiedzieć, że ktoś na Zachodzie uznał Powstanie Warszawskie za jedno z najważniejszych wydarzeń.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie