Zagoszcz Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 A gdzie ja napisałem że tak nie było? Czy w którymś z moich postów wychwalałem AK, BCH,AL ,NSZ itp. Jak było doskonale wiem i wie to każdy kto zadał sobie troche trudu aby poszperać w historii nawet swojej okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 I jeszcze jedno polskie wioski pacyfikowali pewnie ...polacy."cytat z poprzedniej wypowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Nie spotkałem się z przypadkiem złej reakcji obserwatorów rekonstrukcji. Nie wiem ja robię dopiero 4 Bzurę - ale może Ty masz większe doświadczenie Zagoszcz - każdego roku wzrasta sympatia i oklaski dostaja wszyscy uczestnicy rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 jazlowiak powiem nawet więcej, ostatnio spotkałem się z weteranem (gość miał 80 lat i brał udział w walkach)... a sam biegał w kopi polskiego munduru ze stenem w ręce...no więc cóż :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagoszcz Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 No i fajnie!Za wasz trud i pasję z pewnością nalezą się oklaski! Ja nie mam praktycznie żadnego doświadczenia w tej materii, poza jednym przypadkiem ,kiedy do mojego kolegi przebranego m mundur niemieckiego pancerniaka przyczepił się na ulicy jeden starszy człowiek i robił mu straszna awanturę. Nie było to miłe...Kumpel ubrał sie aby pasować do swojego motocykla w czasie rajdu starych pojazdów.JESZCZE RAZ POWTARZAM, SZANUJĘ I POWAŻAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH PASJONATÓW HISTORII II WŚ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagoszcz Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 No właśnie sam znam też wielu weteranów, którzy chętnie gdyby tylko mogli, pobiegaliby jeszcze ze stenami, ale...właśnie w polskim mundurze!Weteranów z Niemiec albo Rosji niestety nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 I znowu odsyłam do strony whatfora... A swoją droga nie dziwie się że gość dostał kazanie od weterana heh.Sam bym gościowi dał kazanie jakbym go tak zobaczył.Na takie coś nie jeździ się ze swastyką na piersi... ehhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Nie ma sprawy, temat rozwine :]Rekonstrukcja to nie jest tylko ubranie na siebie munduru (jak już wcześniej pisałem). Nie powinno się na własną ręke, bez porozumienia z żadną grupą i władzami ubrać na siebie mundur i paradowac po mieście (za to nawet policja mogłaby zwinąć).Wszelkie rekonstrukcje są wcześniej planowane i zapowiadane. Rekonstruktorzy (przeważnie, zdażają się wyjątki) nie przyjeżdząją na bitwę w mundurze na sobie z karabinem na ramieniu. Jeśli już mają na sobie mundury to poruszają się po terenie rekonstrukcji lub pikniku militarnego itp. Jak już mają jakieś przejście, defilade itp. to wcześniej jest to ogłaszane i poruszają się w miare regulaminowo :). Z Twojego opisu wywnioskowałem że to nie była żadna rekonstrukcja bitwy, piknik militarny lub coś takiego, gdzie wszyscy blyli w mudnurach (jakichkolwiek, już nawet nie mówie o niemieckich).Czy wystarczą takie wyjaśnienie? Jakbym coś pomylił - to poprawcie mnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagoszcz Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 OK! Wielkie dzięki teraz rozumiem!Tamta historia przydarzyła się na wystawie pojazdów zabytkowych( nie tylko militarnych).Tamten gość nie działał z żadną grupą , bo takiej w tym rejonie poprostu nie ma.Wygląda na to,że sam był sobie winien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 nooo :)Widze że się rozumiemy. :)Jak jeszcze masz jakieś pytania to wal, w końcu ktoś powinien wytłumaczyć.Retimnon, to nie jest głupi temat, szarzy" ludzie, nie związani z rekonstrukcją powinni nas postrzegać jedynie jako chcących pokazać historie, a nie powiązywać nas z ideologią odtwarzanej armii. Więc trzeba im to krok po kroku wytłumaczyć :] SzuderP.S.A tak z czystej ciekawości, co to był za motor, że mu pancerniacki mundur pasował? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwar Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 mw 750 :)zapewne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwar Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 w wersji pancernej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagoszcz Napisano 29 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2005 Istotnie, motor to tylko hybryda BMW R69 i M_72 plus masa dodatków,które dyskredytują ten pojazd w oczach znawców( a za takich chyba się uważacie obaj).Ale wiecie co?Podziwaiam gościa za to że to złożył, jeździ na tym wynalazku setki kilometrów bezawaryjnie i się w tym kocha.Żeby było śmieszniej zwykli ludzie nie oceniają go że to jest kicha ,tylko robią sobie z nim zdjęcia i mają poprostu radochę. I jeszcze jedno w galeriach Odkrywcy i innych nieraz widziałem gości , którzy prezentują się w swoich uniformach jeszcze gorzej, a o motorach już nie wspomnę.Aha,żeby jeszcze na koniec nikt nie zarzucił mi że dla swoich kolegów mam inne zasady,kumpel nie Polakiem, więc jego hitlerowski mundur nie jest dla mnie niczym dziwnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 Zagoszcz , nie emocjonuj sie - podskocz do Harta - Kolejowa 86 , wcześniej zadzwoń 601-45-63-94 , zbijemy lekko cisnienie i będzie Ci lepiej.Leszek Kusiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 Drogi Szero... proszę Cię bardzo, ale to bardzo żebyś przeczytał dwa razy swój post zanim go wyślesz. Napisałeś bowiem coś takiego:Młodzież Wszechpolska jest bardziej nazistowska od "niemców biorących udział w rekonstrukcjach ... Są to sympatyczni ludzie a przedewszystkim po większości albo uczniowie , studęci którzy znają historię swojego kraju, i napewno nie zapomną kto wywołał wojnę ..."Sorry, ci mili ludzie to kto? MW czy rekonstruktorzy?Zabierasz głos w dyskusji ale piszesz rzeczy które można różnie zrozumieć. ardziej nazistowska". Hallo - to my jesteśmy nazistami jednak? Chcesz wstąpic do grupy bo Ci sie podoba że są troche nazistami, ale mniej niż MW?Dżizys, ten wątek jest denny.Polecam rzeczową dyskusje na :http://www.drugawojnaswiatowa.org/forum/viewtopic.php?t=4116&postdays=0&postorder=asc&start=15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
das_reich Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 wy tu tak gadacie a mi się jedo zdażenie przypomina siedzimy na workach z paiskiem wszyscy w mundurach niuemieckich( siedzielismy blisko bramy głownej) a tu wchodzi staruszek ,bardzo staruszek , zatrzymał sie, popatrzył na nas, nie wiem , minę zrobił jakby przypomniał sobie coś złego z przed 60 lat. Widziałem tą twarz, nawet przyznam się ze głupio mi sie zrobiło w pewnym momencie, ze nosze na sobie feldgrau, wówczas dziadek popatrzył na mnie, nie wiem co mysłał ale mozna było sie spodziewac po jego minie, nikt z nas nic nie mówił, cisza zupełna, dziadek podzszedł do nas zrobił nam zdjęci i pomknął o lasce dalej................ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 Znawcą motorów to ja nie jestem i nie krytykuje czyjejś pracy. Jeśli fajnie wygląda (nawet jeśli nie jest 100% zgodny historycznie) to i tak OK ;]Ostatnio widziałem coś podobnego, motorek (nie mam pojęcia jaki - mówiłem, że się nie znam) z gondolą boczną, na której był dorobiony jakiś CKM (własna robota), obok była przyspawana skrzynka na amunicje, z przodu i z tyłu znajdowały się przyspawane puszki (niemieckie) na maske p.gazową. Całość była pomalowana na wojskową" zieleń (nie na moro). Z historią to miało niewiele wspólnego, ale wyglądał świetnie. No i oczywiście właściciel musiał się nieźle opracować, co doceniam.Lokomotywa, jeśli dla Ciebie zbieranie sprzętu hisotrycznego lub kopi (co nieraz jest baardzo trudne i wymaga niemałego nakładu kasy) jest idiotyzmem... to w ostatnim poście sam się zaprzeczasz. No i nie doceniasz pracy innych (niejednokrotnie ciężkiej)... cóż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagoszcz Napisano 29 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2005 W ostatnich wypowiedziach Panów das reicha i Ursusa( polecony przez niego watek, który polecam wszystkim do przeczytania)znajduje sie to wszystko o co chciałem się was zapytać.Przygoda das reicha ze starym człowiekiem,wg. mnie jest tego kwintesencją, natomiast wypowiedzi ludzi z forum Ursusa powinny wszystkim dać do myslenia. Gdzie i czy jest granica pomiędzy odtwarzaniem a nadmiernym wczuwaniem się w tamte realia? Odpowiedzmy na to sobie sami.Z pewnością zaraz znajdą się tacy którzy z jazgotem wyleją na mnie kubeł pomyj, ale czego mozna się po nich spodziewać?Lepiej krzykiem zagłuszać swoje sumienie!Panowie reenactorzy róbcie swoje jak najdłużej,odnoście sukcesy i cieszcie się waszą wspaniałą pasją, tylko o jednym nie zapominajcie:ŻE JESTEŚCIE POLAKAMI!Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za ciekawą dykusję.Czołem! Zagoszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 nie wszyscy sa Polakami...poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 Niestety Panie Zagoszcz, ale większość dyskusji w tym temacie kończy się podobnie czyli niezrozumiałą agresją. I choć zdecydowana większość reenaktorów podchodzi do tego co robi zdrowo" to jednak są tzw. czarne owce" czego najlepszym przykładem był niejaki Panzergrenadier. Temat jest bardzo śliski, ale nie znaczy to, że nie można dyskutować. Kolega Zagoszcz wysunał z całym szacunkiem kilka pytań a co otrzymał w zamian ...?Pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 ..... kilka odpowiedzi + wiadro pomyj :(((( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 a własnie jestem ciekaw co porabia nasz ulubieniec Panzergrenadier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 Witam.Chciałbym oświadczyć że jestm 100% Polakiem i chciałbym opowidzieć pewną historię.W tym roku,będąc na zlocie w Darłowie(przebrany byłem w mundur Wehrmachtu),udałem się (po raz kolejny) w okolice PATELNI pooglądać wyczyny pojazdów militarnych.Niestety,nie doszedłem gdyż zaczepili mnie ludzie prosząc o pozowanie do zdięć.Przystanąłem więc i rozpoczęło się fotografowanie.Ludzie byli bardzo mili,uprzejmi.W pewnym momencie do grópy tych osób podszedł mężczyzna z kobietą (jak mniemam żoną) i tak skwitował mój mundur mówiąc do żony-patrz jaki pieprzony faszysta".Tak mnie to zbulwersowało że oświadczyłem facetowi że nawet mnie nie zna a gada takie bzduzy.Zauważyłem jego zdiwienie na tważy gdy odezwałem się do niego po Polsku (najprawdopodobniej myślał że jestem rodowitym Niemcem i nie zrozumiem co mówi do żony) a po chwili zaczęła się już totalna pyskówka.Zdiwiło mnie to bardzo gdyż facet zapewne liznął historii tyle co w szkole podstawowej i technikum.Wracając jednak do tematu,od słowa do słowa i zaprosiłem już nawet kolegę" na spotkanie na plaży bez widzów abyśmy sobie ten temat zgłębili bardziej,jednak zaproszenia nie przyjął (nawet nic się nie odezwał).Wydawało mi się że żona tego miłego" pana była bardziej wyrozumiała i odciągała go od naszej sprzeczki.Ludzie przygladający się całej tej sytuacji,już po niej,stwierdzili abym się takimi palantami nie przejmował(dosłownie) i dalej prosili o pozowanie do zdięcia.Chciałem tutaj pokazać,jak większość ludzi reaguje na nesze (niemieckie i nie tylko) stroje.A takie historie jak moja zapewne zdarzyły sie każdemu lecz w każdym stadzie znajdzie się jakaś czarna owca.Pozdrawiam i życzę jak najmniej takich sytuacji.Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 I jaki z tego morał?Z Niemcami częściej robią zdjęcia niż z Polakami :]A tak na serio, to na te 100 osób, którym mundury, rekonstrukcja itp. się podoba, zawsze trafi się człowiek, któremu coś nie pasuje. Tak samo było w Strzyżowie na rynku, jak wracaliśmy z potyczki wszyscy robili zdjęcia, bili brawo itp. :] a tu przechodzi jeden gość koło Niemców i tylko słyszymy pieprzony szwaby..." przechodzi koło nas (a byliśmy wtedy jako Armia Czerwona i szliśmy za Niemcami) i słyszymy pieprzone komuchy..." heh tak więc cóż ;]Gościowi nic nie pasowało, żadna armia :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 do herrmateuss, Kolega Panzergrenadier bral ostatnio udzial w tej imprezie!http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=207387oczywiscie po stronie Niemieckiej, razem ze swoja GRH.poz dla wszystkich pozytywnie poprzebieranych";o)Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.