Skocz do zawartości
  • 0

skróty niemieckich jednostek

kolekcj

Pytanie

Napisano
Jeden z moich wstępnych w czasie 1 WŚ śłużył jakiś czas w Pruskiej armii. Właśnie dostałem stosowne pismo pełne tajemniczych skrótów. Czy można prosić o ich rozszyfrowanie.

21.06.1916 - als T.Mtr. der 5 komp. I.T.D. (Hulk Jagd) in das Festungslaz. Kiel-Wik, - Tuberkul. Halsdrusenentzundung -,
(ta gruźlica by się zgadzała)

17.07.1916 - dienstfahig zum Marineteil,

09.08.1916 - (erkrankt) als T.Matr. der gleichen Einheit in das Festungslaz. Kiel-Wik,

13.11.1916 - dienstunfahig zum Mtl.,

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję. Bardziej jednak tajemniczy jest dla mnie T.Mtr." (czy znaczy to samo co T.Matr."?) i I.T.D.". Nie ukrywam, że chętnie odszyfrował bym ten okręt koszarowy. Czy da się coś pomóc w tej materii?
Napisano
Kiel Wik - to baza morska. Jestem pewien, że właśnie tej części Kilonii mieściła się szkoła marynarki - czytałem w książce o którymś z d-ców U-bootów.
Napisano
Swgo czasu skserowałem indeks niemieckich okrętów ze wspaniałej iblii" Groenera. Jest na niej 1 okręt o nazwi Jagd", który do służby wszedł przed rokiem 1916. - dokładnie w 1888. ( zbudowany był jako awizo, potem pewnie jako nieprzydatny został koszarowcem). Niestety nie mam całej książki toteż więcej na temat jego historii nie powiem.

Cofam ostatnie zdanie - Google rządzą!
http://www.deutsche-schutzgebiete.de/sms_jagd.htm (jest fotka!) Od 1910 awizo Jagd" przekształcono na hulk mieszkalny :)

pozdr, M.
Napisano
Jeden z moich wstępnych w czasie 1 WŚ śłużył jakiś czas w Pruskiej armii. Właśnie dostałem stosowne pismo pełne tajemniczych skrótów. Czy można prosić o ich rozszyfrowanie.

21.06.1916 - als T.Mtr. der 5 komp. I.T.D. (Hulk Jagd) in das Festungslaz. Kiel-Wik, - Tuberkul. Halsdrusenentzundung -,
(ta gruźlica by się zgadzała)

17.07.1916 - dienstfahig zum Marineteil,

09.08.1916 - (erkrankt) als T.Matr. der gleichen Einheit in das Festungslaz. Kiel-Wik,

13.11.1916 - dienstunfahig zum Mtl.,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie