hawk21 Napisano 21 Sierpień 2005 Autor Napisano 21 Sierpień 2005 Witam..Potrzebuje porady odnośnie dobrego wykrywacza, który będzie miał rozbudowaną identyfikacje tonową..Nie interesują mnie zadne wyświetlacze, bajery itp..to i tak nic nie daje..Wczesniej używałem Fishera Cz-7, a obecnie Tesoro DeLeon.Cena nie jest najistotniejsza.Sprzet raczej do drobniejszych rzeczy mi potrzebny..zasięg powinien być przyzwoity..cenię sobie wskazówki i sugestię więc chetnie skorzystam z podpowiedzi doświadczonych poszukiwaczy..PozdrawiamArek
krecix Napisano 21 Sierpień 2005 Napisano 21 Sierpień 2005 Dobrego wykrywacza z tonowa identyfikacja bez wyswietlacza raczej nie kupisz...Od Cz-7 - jest tylko kilka lepszych modeli ale niestety wszystkie sa z wyswietlaczem - wbrew opini niedoswiadczonych uzytkownikow wyswietlacz moze dostarczyc wielu danych dotyczacych znaleziska.
hawk21 Napisano 21 Sierpień 2005 Autor Napisano 21 Sierpień 2005 w porządku.Skoro musi być wyświetlacz to niech będzie..Co w takim razie by się nadawało?
RG42 Napisano 21 Sierpień 2005 Napisano 21 Sierpień 2005 Jeśli zależy Ci na dobrej dyskryminacji tonowej, to gorąco polecam Minelaba Sovereign Elite.Pozdrawiam,RG42
hawk21 Napisano 25 Sierpień 2005 Autor Napisano 25 Sierpień 2005 Czy tylko ten jeden model byłby odpowiedni?
Raned Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Sovereign nie posiada identyfikacji tonowej a sygnalizację różniącą się tonami składowymi w zależności od rodzaju metalu. Typową dyskryminację tonową z Tesoro posiada Golden uMAX, większość Bounty Hunterów, Fisher CoinStrike, starsze CZ6, można ją mieć w XLT i DFX (katastrofa) i jeszcze kilka innych.
RG42 Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Ranedzie, czy sygnalizacja, o której piszesz, nie równa się właśnie identyfikacji tonowej?Pozdrawiam,RG42
Oksanicz Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 Również prosze o kilka słów na temat sygnalizacji w zależności od rodzaju metalu.
Raned Napisano 29 Sierpień 2005 Napisano 29 Sierpień 2005 Typowa identyfikacja tonowa ma miejsce kiedy wykrywacz identyfikuje grupy przedmiotów o określonej przewodności np. trzema czy czterema zdecydowanie różniącymi się częstotliwościami: niski, średni, wysoki ton.Sovereign, XLT/DFX dają bardzo duże spektrum różnych tonów i masz rzeczywiście rację, można również nazwać to identyfikacją tonową. Idąc dalej to prawie każdy wykrywacz daje nieco inne dźwięki na np. przedmiot z ołowiu a inne na srebro czy żelazo. Dużą rolę odgrywa tutaj słuch operatora.Pozdrawiam.
Soul_Storm Napisano 30 Sierpień 2005 Napisano 30 Sierpień 2005 Bardzo trafna odpowiedż Raned. Sam latam z wykrywaczem Whites spectrum i polecam serie XLT, DFX są naprawde świetne .Mają tylko jeden minus ,są skomplikowane ale po dobrym poznaniu pokażą swoją klase.
hawk21 Napisano 31 Sierpień 2005 Autor Napisano 31 Sierpień 2005 skomplikowane w sensie ustawien, obsługi?
Sebek Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 Jeśli szukasz polskiego niedrogiego wyrobu polecam Loctansa Neo3, ma on coś w rodzaju dyskryminacji tonowej-używam i sobie chwalę.PozdrawiamSebek
feeder Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Potwierdzam. Sprzęt Sebka wydaje bardzo sugestywne dźwięki.Pozdrawiam
hawk21 Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 Panowie ale sprzet o którym pisze kolega nie jest tej klasy co moje poprzednie wykrywacze które uzywałem.Raczej zależy mi na dobrym wykrywaczu bez względu na cene, z naciskiem właśnie na rożnorodną i dobrą identyfikację tonową..
krecix Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Dobrą tonówke ma minelab explorer II ale ma wyswietlacz...
pretender01 Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Witam. Niezłym grajkiem" jest również minelab quattro - co prawda ma wyświetlacz ale przyznam, że przydatny a z pewnością nie przeszkadzający. Różnorodność dzwięków wydawanych przez niego na początku mnie zaskoczyła ale da się to spokojnie opanować. Zasięg ma przyzwoity jak najbardziej ale nie będę pisał co z jakiej głębokości wyszło bo nie biegam z miarką - faktem jest, że ierze" głęboko. Czułość na drobnicę kolorową to po prostu rewelacja - spokojnie zbiera nawet te małe kółeczka od butów do przewlekania sznurówek hehe. Dyskryminacja również bardzo dobra - w trybie monety i biżuteria" przez 2 miesiące co drugi dzień chodząc średnio po 4 godzinki nie wykopałem ani jednego żelastwa. Najlepiej wybrać się do sklepu z wykrywkami i pooglądać, potestować na miejscu jeśli jest taka możliwość i przy okazji posłuchać jak reaguje (dżwiękowo) na dany metal. Pozdrawiam - p.
VanWorden Napisano 3 Wrzesień 2005 Napisano 3 Wrzesień 2005 Witam!Do znudzenia powtarzam: XLT! To zdecydowanie najlepszy UNIWERSALNY wykrywacz, który perfekcyjnie wyszukuje zwłaszcza kolorową drobnicę. Połączenie super elektroniki, najmocniejsza obudowa z dostępnych na rynku, możliwość tworzenia własnych programów i perfekcyjne wyważenie. Ma wyświetlacz, ale nie tak jak w przypadku wielu innych wykrywaczy gdzie wyświetlacz jest tylko bajerem, tu spełnia niesamowicie ważną rolę. Doświadczony poszukiwacz może dzięki niemu poprawnie zidentyfikować przedmiot przed wykopaniem w 99% przypadków.To prawda że wymaga trochę nauki i cierpliwości ale gwarantuję że włożona w niego praca i inwestycja zwróci Ci się wielokrotnie. PozdrawiamVW
hawk21 Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 WitamDziękuje za wszystkie porady które z uwagą śledzę..Mam ptanie do WanWordena i do innych użytkowników wykrywacza Whites'a modelu XLT..Czy to prawda że jest on bardzo energożerny"? TO była zmora w Fisherze CZ-7a Pro..Słysząłem że Whites pod tym względem ma podobnie...I czy zamiast XLT opłaca sie trochę dorzucić i kupić model White's Spectrum DFX ??Nie chcę już zmieniać sprzętu co 2 sezony lecz skupić się na jednm który da mi satysfakcję i zadowolenie na dłuższy czas..PozdrowieniaArek
Raned Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 XLT spectrum nie jest wykrywaczem z identyfikacją tonową, mimo, że taką opcję posiada nie da się tego praktycznie używać. Posiada natomiast bardzo dokładny wyświetlacz i wracając do Twojego pytania nie o to Ci chodziło.Jeżeli chcesz poznać moje zdanie na temat identyfikacji tonowej to nie jestem jej zwolennikiem, natomiast lubię kiedy różnica dźwięku w zależności od celu jest nieznaczna, co pozwala na przewidywanie co może być pod cewką.
VanWorden Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 Witam!Nie wiem co dokładnie masz na myśli mówiąc energożerny"? Do XLT dostajesz w komplecie ładowalną baterię, którą po dniu poszukiwań (10-12 godzin) ładuję w nocy i dalej działam.. Do tego masz pusty pojemnik gdyby wysiadły Ci akumulatorki w terenie..Czy To Cię zadowala?XLT posiada perfekcyjną identyfikację tonową i jak najbardziej da się jej używać. Jestem w stanie z zawiązanymi oczami rozróżnić poszukiwany cel, jeśli odpowiednio ustawisz program. A jeśli ja mogę to gwarantuję że każdy, po paru miesiącach wprawy, może zrobić to samo:) Co do DFX to jak mawiają Anglicy ie jest to moja filiżanka herbaty".. Jeśli koncentrujesz się na drobiazgach, monetach etc., to XLT jest wyśmienitym wyborem. DFX może dać nieznacznie lepszy rezultat w specyficznych sytuacjach, ale za to tracisz na czułości na najmniejszą kolorową drobnicę, masz mniejszy wybór dodatkowych alerzy" etc. Swojego DFXa sprzedałem właśnie po zestawieniu go z XLT, co nie zmienia faktu że DFX jest świetnym sprzętem.Pozdrawiam VW
wicja1 Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Zapominasz Ranedzie,że nie każdy jest muzykiem tak jak Ty.I tylko nieliczni potrafią wychwycić subtelne różnice w dźwiękach.I o ile są wykrywacze w których faktycznie można to wyczuć( np.CS-2P,Eldorado) to już w Tejonie:czy denarek,czy kłonica-wsjo riba.Za Chiny Ludowe nie słyszałem tam różnicy.Van Wordenie !Czytając twoje pochwały nad XLT zaczynam poważnie się zastanawiać....:)Chyba zacznę to co na piwka pakować w skarpetę :)))Pozdrawiam,wicja1
VanWorden Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Witam!Wicja1: masz rację co do Tejona.. Dlatego w zestawieniu z Troyem X5 zostawiłem tego drugiego, choć i tu słuch muzyczny jest wskazany lub co najmniej profesjonalne słuchawki z pełnym (hi-fi) pasmem przenoszenia..Co do XLT to nie odkładaj piwkowego" tylko wpadnij do mnie na piwko i sam zdecyduj:) PozdrawiamVW
Raned Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Kilka miesięcy wystarczy aby osłuchać się z Tejonem i wystarczy średni słuch i średniej klasy słuchawki. W dużej mierze potrafię przewidzieć co może być pod cewką (chyba że pod cewką pojawia się coś tak nieoczekiwanego jak np. sestercjusz Faustyny młodszej w II stanie).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.