Skocz do zawartości

Garłacz ?

Gewer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, od dawna zastanawiało mnie jena rzecz w jaki wposób były wystrzeliwane granaty nasatkowe (garłacze) pytanie te zrodziło gdy w zeszłym roku kupiłem jeden na Jarmarku Dominikańskim, znam budowe ich ale za nic niemoge podejść jak żołnierz wystrzeliwał garłacz i jakiego typu używał ślepaków czy z drewnianym czubkiem czy też istniały jakieś specjalne ślepaki do tego? I w jaki sposób były one przygotowywane do wytrzelenia.
Nie chodzi mnie o rozbrajanie bo w to się nie bawie niech w to się bawią kamikadze, chce tylko przez czysta ciekawość wiedzieć jak to wygladało teoretycznie.
Za wszelkie informacje bede wdzieczny z poważaniem.
Gewer
Napisano
witam
do wystrzeliwania granatow nasadkowych sluzyla specjalna tuleja mocowana na lufie karabinu, kiedys z kumplem takowa znalezlismy od mausera...gdybys poszperal troche w serwisie, bez problemu zdjecia odnajdziesz. Do wystrzelenia samego granatu do komory zamkowej ladowalo sie pocisk specjalny (mialy swoje oznaczenia, tez bylo na forum),ktory uderzajac w splonke granatu inicjowal jego wyrzucenie z tulei. jesli sie myle, prosze mnie poprawic, ale chyba tak sie to odbywalo... :)
pzdr
Napisano
Na wyposazeniu były tez granatniki systemu V-B od nazwisk konstruktorów Vivien i Bassiere'a które były odpalane ostrymi nabojami. z systemu tego korzystali francuzi , polacy , amerykanie włosi i rosjanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie