Pit_100 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 Ostatnio znalazłem ten o to kieliszek. Chciałbym się dowiedzieć o nim coś więcej niż wiem. Podejrzewam że jest to produkcja radziecka. Kiedy był on zrobiony i gdzie? Pozdro. Fota 1 - motyw domu
kokesh Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Też się zastanawiałem co to był za rytułał w starym sadzie pod jabłonką gdzie zalegał mój kielich. Posiadanie czegokolwiek co miało związek z żydami podczas okupacji np. takiego kielicha mogło skończyć się tragicznie ,tak też każdy posiadacz tej cennej menzurki pozbywał się jej szybko wgniatając ją obcasem w ziemię,taką mam teorię , może ktoś ma inną ....Pozdro...
kokesh Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 A propos picia gorzały po polowaniu ,to srebrne kielichy były by chyba zbytnią kurtuazją.Pozdro...
kasha Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 z nudów pociagne ten stary temat....ten oto kieliszek to nie taki normalny kieliszek... to naczynie (przynzam sie, ze nie nie znam sie na judaikach i nie wiem do czego dokladnie słuzył)używane w liturgi żydowskiej.
grba Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Srebrne kieliszki myśliwskie nie były i nie są czymś rzadkim. Wystarczy zajrzeć do sklepów z wyrobami srebrnymi, zajrzeć do antykwariatów, na aukcje internetowe.Oczywiście srebra nie były używane przez wszystkich, byli tacy którzy jedli zupkę srebrną łyżką, byli tacy którym musiała wystarczyć drewniana lipowa; a przecież w tej epoce ludzie stykali się ze srebrem w monetach.Wiele lat temu, nieżyjący już Ślązak, opowiadał mi, że podczas polowania cesarz Wilhelm II wraz z arystokratycznym towarzystwem pożywiał się z jednorazowych talerzy wykonanych z cienkiej blachy mosiężnej. Jeszcze po II wojnie światowej można było znaleźć te talerze w zagajnikach. Tak był traktowany mosiądz.
kopijnik2 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 potwierdzamnie piersiówka i nie myśliwstwo.
ubenfurer Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Witam.Wykopałem podobny kieliszek tylo że ma ładniejsze wzory.Mój był zgnieciony i wbity w ziemie na 20cm.głębkości na polnej drodze w lecie.A próba jest taka sama na moim kieliszku jak na starym damskim srebrnym pierścionku który też wykopałem.Złotnik był zdania że to napewno nie współczesne lecz ma troche ładnych lat.
ubenfurer Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Na moim sygnaturka - 84 i też człowiek z profilu oraz TP
Pit_100 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 Ostatnio znalazłem ten o to kieliszek. Chciałbym się dowiedzieć o nim coś więcej niż wiem. Podejrzewam że jest to produkcja radziecka. Kiedy był on zrobiony i gdzie? Pozdro. Fota 1 - motyw domu
grba Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 W zaborze rosyjskim stosowano rosyjski sytem zołotnikowy (funt dzielił się na 96 załotników). Najpopularniejszą próbe srebra cechowano liczbą 84, która oznaczała proporcje stopu 84/96. Rosyjska 84 odpowiadała środkowoeuropejskiej próbie 14 (łutowej).http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=95721940Do tej aukcji dołączono interesujące Cię informacje: znaki warszawskiego urzędu probierczego z lat 1908-1915.
hakas Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Kieliszek od piersiówki, lub kompletu myśliwskiego. Pozdrawiam.
Kiler Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Ubenfurer jesli glowa na puncy jest zwrocona w lewo to lata 1896-1908, a jesli w prawo (jak tu) to lata 1908-1917.
ubenfurer Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 siema kilerek:) głowa jest w lewo ,dzięki za info.
kokesh Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Ja jednak obstawiał bym pochodzenie żydowskie tego kielicha ,te wzorki nie przypominają jelenia na rykowisu lecz raczei pismo podobne do tego na macewach lub żydowskich torach,poza tym babcia kumpla sędziwa kobieta gdy zobaczyła podobny kielich przyznała że to coś żydowskiego ,wychowywała się w miasteczku w którym mieszkało przed wojną wielu żydów,i ten temat nie jest jej obcy.Pozdro...
hakas Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Raczej przed rewplucyjny. Czy możesz narysować Sygnatury w powiększeniu?
Pit_100 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 O to sygnatury. Sorki za słaby odrys herbów, ale sam pod lupą źle je widzę. Może to coś pomoże. Pozdro
Pit_100 Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 Pomoglo bliżej zidentyfikować datę produkcji?
hakas Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 Dzisiaj pujdę do znajomych złotników oni mają wzory bic to pomogą- mam nadzieję.
Pit_100 Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 Wielkie dzięki. Czekam na identyfikację.
kokesh Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Mam taki tylko trochę większy niestety pognieciony,kumpel znalazł kiedyś taki cały,te same wzory. Są to prawdopodobnie kielichy rytualne żydowskie.Były srebrne i złote ,wielkość i rodzaj metalu zależał od majętności gminy i rabina.Pozdro...
Pytanie
Pit_100
Ostatnio znalazłem ten o to kieliszek. Chciałbym się dowiedzieć o nim coś więcej niż wiem. Podejrzewam że jest to produkcja radziecka. Kiedy był on zrobiony i gdzie? Pozdro. Fota 1 - motyw domu
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.