Skocz do zawartości
  • 0

Kieliszek

Pit_100

Pytanie

Napisano

Ostatnio znalazłem ten o to kieliszek. Chciałbym się dowiedzieć o nim coś więcej niż wiem. Podejrzewam że jest to produkcja radziecka. Kiedy był on zrobiony i gdzie? Pozdro. Fota 1 - motyw domu

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Też się zastanawiałem co to był za rytułał w starym sadzie pod jabłonką gdzie zalegał mój kielich. Posiadanie
czegokolwiek co miało związek z żydami podczas okupacji np. takiego kielicha mogło skończyć się tragicznie ,tak też każdy posiadacz tej cennej menzurki pozbywał się jej szybko wgniatając ją obcasem w ziemię,taką mam teorię , może ktoś ma inną ....Pozdro...
Napisano
z nudów pociagne ten stary temat....ten oto kieliszek to nie taki normalny kieliszek... to naczynie (przynzam sie, ze nie nie znam sie na judaikach i nie wiem do czego dokladnie słuzył)używane w liturgi żydowskiej.
Napisano
Srebrne kieliszki myśliwskie nie były i nie są czymś rzadkim. Wystarczy zajrzeć do sklepów z wyrobami srebrnymi, zajrzeć do antykwariatów, na aukcje internetowe.
Oczywiście srebra nie były używane przez wszystkich, byli tacy którzy jedli zupkę srebrną łyżką, byli tacy którym musiała wystarczyć drewniana lipowa; a przecież w tej epoce ludzie stykali się ze srebrem w monetach.

Wiele lat temu, nieżyjący już Ślązak, opowiadał mi, że podczas polowania cesarz Wilhelm II wraz z arystokratycznym towarzystwem pożywiał się z jednorazowych talerzy wykonanych z cienkiej blachy mosiężnej. Jeszcze po II wojnie światowej można było znaleźć te talerze w zagajnikach. Tak był traktowany mosiądz.
Napisano
Witam.Wykopałem podobny kieliszek tylo że ma ładniejsze wzory.Mój był zgnieciony i wbity w ziemie na 20cm.głębkości na polnej drodze w lecie.A próba jest taka sama na moim kieliszku jak na starym damskim srebrnym pierścionku który też wykopałem.Złotnik był zdania że to napewno nie współczesne lecz ma troche ładnych lat.
Napisano

Ostatnio znalazłem ten o to kieliszek. Chciałbym się dowiedzieć o nim coś więcej niż wiem. Podejrzewam że jest to produkcja radziecka. Kiedy był on zrobiony i gdzie? Pozdro. Fota 1 - motyw domu

Napisano
W zaborze rosyjskim stosowano rosyjski sytem zołotnikowy (funt dzielił się na 96 załotników). Najpopularniejszą próbe srebra cechowano liczbą 84, która oznaczała proporcje stopu 84/96. Rosyjska 84 odpowiadała środkowoeuropejskiej próbie 14 (łutowej).

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=95721940
Do tej aukcji dołączono interesujące Cię informacje: znaki warszawskiego urzędu probierczego z lat 1908-1915.
Napisano
Ja jednak obstawiał bym pochodzenie żydowskie tego kielicha ,te wzorki nie przypominają jelenia na rykowisu lecz raczei pismo podobne do tego na macewach lub żydowskich torach,poza tym babcia kumpla sędziwa kobieta gdy zobaczyła podobny kielich przyznała że to coś żydowskiego ,wychowywała się w miasteczku w którym mieszkało przed wojną wielu żydów,i ten temat nie jest jej obcy.Pozdro...
Napisano
Mam taki tylko trochę większy niestety pognieciony,kumpel znalazł kiedyś taki cały,te same wzory. Są to prawdopodobnie kielichy rytualne żydowskie.Były srebrne i złote ,wielkość i rodzaj metalu zależał od majętności gminy i rabina.Pozdro...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie