Skocz do zawartości

Szukam informacji n/t rosyjskich jednostek (1914/15 r.)

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję wszelkich informacji o działaniach bojowych w 1914/15 roku następujących rosyjskich jednostek :

* 2 Grenadierskij Rostovskij Połk Jego Imperatorskago Wysocziestwa Wielkago Kniazia Michaiła Aleksandrowicza" z Moskwy [1 DGren.]

** 3 Grenadierskij Pernowskij Połk Fridrika Wilhelma IV" z Moskwy [1 DGren.]

*** 6 Grenaderskij Tawriczieskij Połk Jego IImperatorskago Wysocziestwa Wielkago Kniazia Michaiła Nikołajewicza" z Moskwy [2 DGren.]

**** 207 Piechotnyj Nowobajazetskij Połk z Temir-Khan-Shury [52 DP]

***** 2 Artilerijskaja Brigada [2 DP] (ze Zgierza?)

Interesują mnie miejsca w których owe jednostki walczyły ,ich dowódcy oraz inne informacje (jak np.odznaki pułkowe). Liczę na pomoc!

pozdrawiam!
bjar_1
Napisano
Widzę, że pewnie już znasz OdeB na 1914.
możesz zajrzeć na www.grwar.ru, w dziale kartoteka projekta" są dane osobowe dowódców jednostek, głównie armie/korpusy/dywizje, ale trochę dowódców pułków też jest. zwłaszcza że niektórzy awansowali na jakieś lepsze stołki, więc pasuje czyatc całe życiorysy.
ostrzegam - mrówcza praca na 2 noce,ale w moim przypadku opłaciło się (szukałem dowódców do OdeB 3 Armii na jesień 1914 i mam 100% pokrycia d-ców korpusów, prawie 100% dywizji i kilku do pułków). oczywiście wsio pa russki, ale podstawowa znajomość wystarczy.
OdeB też tam jest i trochę zdjęć.
z działaniami gorzej. może na militera.lib.ru (bez www) znajdziesz jakiś wspomnienia (szczebel raczej dowódczy), są tam m.in. wspomnienia Brusiłowa (8A).
pozdr
Napisano
a swoją drogą szkoda że to dywizje grenadierów a nie gwardii, bo na www.grwar.ru (archiw projekta") są dzienniki tychże, jak ktoś szuka to ma ich działania na patelni...
Napisano
to jeszcze ja... jeśli źle myślę to mnie popraw, ale chyba zarówno III K Kauk. jak i K Gren. to 4 Armia i Lubelszczyzna, a potem Pilica, zaś 2 DP to XXIII K (2 A), a więc walki pod Łodzią - Łeczycą. Tak że tam bym też szukał. Znalazłem kiedyś niemiecką stronę z niezłą historią walk pod Łodzią - nie wiem czy nie bylo to tło historyczne jakiejś gry - ale zapodziałem adres.
Wysoce prawdopodobne, że będzie bardzo ciężko zejść z działaniami do szczebla pułku, ale obsada frontu była taka, że znajmomość miejsc walk korpusu to już dokładność średnio 15 - 25 km w terenie. ogólne mapki z pozycjami korpusów są np. w Wielkiej Wojnie" Dąbrowskiego.
Napisano
chyba coś mi się pomieszało - to raczej było to http://media.miks.uj.edu.pl/~jflis/pasje/TOAW/durch.htm (prezentacja ppt) - walki pod Łodzią do szczebla korpusu (jest XXIII K :) odniesienie do terenu raczej marne :( ale wiadomo w którym rejonie grzebać.
nic więcej chyba nie mam.
pozdr
Napisano
Dzięki za informacje! Ograniczę się do działań dywizji - interesują mnie : 1 i 2 DGren. oraz 2 i 52 DP. Może tak będzie łatwiej.

pzdr

bjar_1
Napisano
Bjar_1 odnośnie odznak pułkowych itp wejdź sobie na stronke:
http://trio.ru/antika/badgearmy/
jeśli nie ma zdjęcia ani rysunku to jest zazwyczaj opis odznaki.
pzdr
Jadzia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie