teach1 Napisano 8 Sierpień 2005 Autor Napisano 8 Sierpień 2005 WitamJakie formacje wojska carskiego nosiły takie guziki ???i w jakim okresie ? zazwyczaj trafiają się te z orłem dwugłowym Proszę o info
rbl Napisano 8 Sierpień 2005 Napisano 8 Sierpień 2005 no własnie podtrzymuję prośbę o identyfikacje i kilka słów wyjaśnienia. a obok zamieszczam mój guziczek. z tyłu nie ma oznaczeń producenta.pozdr. robert
teach1 Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 dokładnie takie sygnatury ,ale kto je nosił????
yasioo Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 części/cząstki mające/znajdujące się na guzikach szewskije" korony?? kto to wyjaśni, ja wysiadam i nie wiem o co chodzi. Yasioo
Kiler Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Po pierwsze nie wiem co to znaczy на мундирах пуговицы"Z tego co sie dowiedzialem guziki te noszono w szkolach wojskowych, ktorych szefowie wywodzili sie z rodziny panujacej. Po roku 1904, kiedy to ukaz Nikolaja 2 wprowadzil guziki z orlem dwuglowym dla calej armii, omawiane guziki wycofano. Jedynie te guziki zachowano do wybuchu I woj. swiat. w dwoch ze tak powiem formacjach, a mianowicie:13-м лейб-гвардии Эриванском и 2-м лейб-драгунском полках.Szkoly wojskowe, w ktorych stosowano te guziki to:- Nikolajowska Szkola Inzynieryjna- Pawlowska Szkola Wojskowa (Wojenna)- Aleksandrowska Szkola Wojskowa (Wojenna)Tyle wiem wiec podzielilem sie z Wami. Pozdrawiam!!!
teach1 Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 Naprawdę to taki rarytas ,że nikomu nie wpadł w ręce.Może jakąś stronkę z guzikami rosyjskimi ktoś ma link
yasioo Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 dodam tyle że posiadam identyczny z nakładaną koroną i że nikt nie wiedział od czego to jest. Yasioo yasiooxx@wp.pl
Kiler Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Guziczek jak najbardziej carski.ЧАСТИ, ИМЕВШИЕ НА ПУГОВИЦАХ «ШЕФСКИЕ» КОРОНЫ
Pytanie
teach1
Witam
Jakie formacje wojska carskiego nosiły takie guziki ???
i w jakim okresie ? zazwyczaj trafiają się te z orłem dwugłowym Proszę o info
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.