RobertW Napisano 26 Listopad 2018 Share Napisano 26 Listopad 2018 Z rodzinnego archiwum. Zdjęcie pamiątkowe ze szkoły podoficerskiej ckm datowane 10 lipca 1937 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobertW Napisano 26 Listopad 2018 Share Napisano 26 Listopad 2018 Z archiwum rodzinnego. Zdjęcie pamiątkowe, adnotacja na odwrocie: Fotografia z wycieczki w Wilnie przy murach zamku". Podejrzewam Basztę Giedymina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Listopad 2018 Share Napisano 26 Listopad 2018 To wycieczkowe zdjęcie również przedstawia brygadową szkołę podoficerską z 1937 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Grudzień 2018 Share Napisano 10 Grudzień 2018 Uł. Jan Mycek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Styczeń 2019 Share Napisano 9 Styczeń 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobertW Napisano 11 Styczeń 2019 Share Napisano 11 Styczeń 2019 Witam! Przegrzebałem rozkazy dzienne 13 Pułku, rocznik '36, '37, '38. Takie są dostępne w Archiwum. Szukałem oczywiście dziadka i wszystkiego o szkole CKM. Sama lektura to świetna sprawa! Fantastyczne źródło informacji, nawet jeśli pisane w formie rozkazów. Znalazłem informację, że 1.II.1937 roku została uruchomiona szkoła podoficerska C.K.M 3 Sam.Bryg.Kaw. przy 13 p.ułanów. Do szkoły zostali przydzieleni:..." i tutaj z nazwiska wymienieni żołnierze. Por. Pająk z 4 p.ułanów został wtedy komendantem szkoły. Byli w niej ułani z 4pu, 13pu i 23pu (jak kogoś interesuje mam nazwiska). Okazuje się, że mój dziadek jako elew trafił tam z .. 4 pu. Więc moja teoria, że służył w 13 upadła. 15 kwietnia 1937 roku szkoła brygadowa CKM odeszła do 3DKA i w tym mój dziadek. Poprosiłem już w Archiwum o dostęp do danych 4pu. Grzebię dalej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Styczeń 2019 Share Napisano 17 Styczeń 2019 Z archiwum Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Styczeń 2019 Share Napisano 27 Styczeń 2019 Uł. Jan Mycek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Luty 2019 Share Napisano 5 Luty 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Luty 2019 Share Napisano 18 Luty 2019 Z archiwum Allegro. Szkoła podoficerska pulku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Luty 2019 Share Napisano 18 Luty 2019 27 sierpień 1934 rok. Bal pułkowy, z udziałem dowódcy brygady gen. M. Przewłockiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Marzec 2019 Share Napisano 7 Marzec 2019 Przy cmentarzu na Rossie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Marzec 2019 Share Napisano 8 Marzec 2019 Z archiwum Allegro. Dwa buńczuki 1 szwadronu tatarskiego pułku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Sierpień 2019 Share Napisano 14 Sierpień 2019 Z 1932 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Sierpień 2019 Share Napisano 16 Sierpień 2019 Z 1938 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Wrzesień 2019 Share Napisano 18 Wrzesień 2019 Rtm. Dąbrowski ze swoimi oficerami, w 1920 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerak7 Napisano 24 Wrzesień 2019 Share Napisano 24 Wrzesień 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerak7 Napisano 24 Wrzesień 2019 Share Napisano 24 Wrzesień 2019 Poszukuję informacji o moim dziadku Stefanie Kwiatkowskim, który wojował pod rozkazami Braci Dąmbrowskich w latach 1918 - 20. Był ranny w którejś z bitew czy potyczek jesieni 1919 roku lub przełomu 1919/20 roku i leżał w szpitalu chyba na Antokolu. Posiadam fotografię dedykowaną dziadkowi przez kolegów z 2-go szwadronu 13 Pułku Ułanów Wileńskich więc podejrzewam, że w nim właśnie służył. Z przekazów rodzinnych wiadomo, że dziadkowi podczas szarży zastrzelono konia i upadając złamał prawą nogę w dwóch miejscach, uszkodził miednicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerak7 Napisano 24 Wrzesień 2019 Share Napisano 24 Wrzesień 2019 Na drugim zdjęciu dziadek siedzi, był już wtedy wachmistrzem. Chcę też pokazać zdjęcie, na którym jest mjr Władysław (Dąmbrowski) Dąbrowski w otoczeniu oficerów. Zdjęcie nie jest datowane więc może po stopniach oficerów i składzie grupy można by dojść kiedy zostało wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Październik 2019 Share Napisano 21 Październik 2019 Z 1925 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz ż. Napisano 4 Listopad 2019 Share Napisano 4 Listopad 2019 Bardzo mnie zaciekawił ten temat, mój dziadek sp Albin ŻYCKI urodzony 01.03.1904 w Wilnie służył w 13 pułku ułanów wileńskich był tam trębaczem i zajmował się ujeżdżaniem koni(wiem to bezpośrednio od niego) służył tam wraz z bratem Janem Życkim 02.10.1902 r urodzony Wilno (ale wiadomość nie jest sprawdzona) podejdę do rodziców wiem, że przynajmniej jedno zdjęcie pozostało dziadka z czasów żołnierki i dodam je tutaj na forum.... od dziadka wiem, że pułk wizytował sam J.Piłsudski i wtedy obdarował dziadka za granie melodii na trąbce. Pamiątek brak po dziadku bo jak opowiadał on i babcia musieli skrupulatnie schować wszystko( zakopane w domu gdzie mieszkali w piwnicy z racji częstych prześladowań ze strony ruskich za posiadanie nawet guzika) niestety lata w których suzył sa mi nie znane ale jeśli urodził się w roku 1904 to mogły być to lata połowy lat 20tych jesli jest jakaś informacja lub wskazanie gdzie szukac będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Listopad 2019 Share Napisano 28 Listopad 2019 Niefortunny upadek ppor. Andrzeja Szamoty, podczas zawodów konnych, w drugiej połowie lat trzydziestych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Grudzień 2019 Share Napisano 4 Grudzień 2019 Świadectwo awansu na stopień chorążego, st. wachmistrza Stanisława Mazura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Grudzień 2019 Share Napisano 4 Grudzień 2019 książeczka wojskowa Stanisława Mazura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Grudzień 2019 Share Napisano 4 Grudzień 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi