Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 325
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Z archiwum rodzinnego. Zdjęcie pamiątkowe, adnotacja na odwrocie: Fotografia z wycieczki w Wilnie przy murach zamku". Podejrzewam Basztę Giedymina.

• 2 weeks later...
  • 5 weeks later...
Napisano
Witam! Przegrzebałem rozkazy dzienne 13 Pułku, rocznik '36, '37, '38. Takie są dostępne w Archiwum. Szukałem oczywiście dziadka i wszystkiego o szkole CKM. Sama lektura to świetna sprawa! Fantastyczne źródło informacji, nawet jeśli pisane w formie rozkazów. Znalazłem informację, że 1.II.1937 roku została uruchomiona szkoła podoficerska C.K.M 3 Sam.Bryg.Kaw. przy 13 p.ułanów. Do szkoły zostali przydzieleni:..." i tutaj z nazwiska wymienieni żołnierze. Por. Pająk z 4 p.ułanów został wtedy komendantem szkoły. Byli w niej ułani z 4pu, 13pu i 23pu (jak kogoś interesuje mam nazwiska). Okazuje się, że mój dziadek jako elew trafił tam z .. 4 pu. Więc moja teoria, że służył w 13 upadła. 15 kwietnia 1937 roku szkoła brygadowa CKM odeszła do 3DKA i w tym mój dziadek. Poprosiłem już w Archiwum o dostęp do danych 4pu. Grzebię dalej :)
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 5 months later...
  • 1 month later...
Napisano

Poszukuję informacji o moim dziadku Stefanie Kwiatkowskim, który wojował pod rozkazami Braci Dąmbrowskich w latach 1918 - 20.
Był ranny w którejś z bitew czy potyczek jesieni 1919 roku lub przełomu 1919/20 roku i leżał w szpitalu chyba na Antokolu. Posiadam fotografię dedykowaną dziadkowi przez kolegów z 2-go szwadronu 13 Pułku Ułanów Wileńskich więc podejrzewam, że w nim właśnie służył. Z przekazów rodzinnych wiadomo, że dziadkowi podczas szarży zastrzelono konia i upadając złamał prawą nogę w dwóch miejscach, uszkodził miednicę.

wachmistrz Stefan Kwiatkowski 13 Pułk Ułanów Wileńskich podczas urlopu w Warszawie 20.06.1919.jpg

Napisano

Na drugim zdjęciu dziadek siedzi, był już wtedy wachmistrzem. Chcę też pokazać zdjęcie, na którym jest mjr Władysław (Dąmbrowski)
Dąbrowski w otoczeniu oficerów. Zdjęcie nie jest datowane więc może po stopniach oficerów i składzie grupy  można by dojść kiedy zostało wykonane.

mjr Władysław Dąbrowski (Dąmbrowski) w otoczeniu oficerów.jpg

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Bardzo mnie zaciekawił ten temat, mój dziadek sp Albin ŻYCKI urodzony 01.03.1904 w Wilnie służył w 13 pułku ułanów wileńskich był tam trębaczem i zajmował się ujeżdżaniem koni(wiem to bezpośrednio od niego) służył tam wraz z bratem Janem Życkim 02.10.1902 r urodzony Wilno (ale wiadomość nie jest sprawdzona) podejdę do rodziców wiem, że przynajmniej jedno zdjęcie pozostało dziadka z czasów żołnierki i dodam je tutaj na forum.... od dziadka wiem, że pułk wizytował sam J.Piłsudski i wtedy obdarował dziadka za granie melodii na trąbce. Pamiątek brak po dziadku  bo jak opowiadał on i babcia musieli skrupulatnie schować wszystko( zakopane w domu gdzie mieszkali w piwnicy z racji częstych prześladowań ze strony ruskich za posiadanie nawet guzika) niestety lata w których suzył sa mi nie znane ale jeśli urodził się w roku 1904 to mogły być to lata połowy lat 20tych jesli jest jakaś informacja lub wskazanie gdzie szukac będę wdzięczny

• 4 weeks later...