bodek15 Napisano 3 Sierpień 2005 Autor Napisano 3 Sierpień 2005 Proszę o pomoc w identyfikacji.Nie wygląda mi to na wojenną odznakę choć znalazłem w ziemiance radzieckiej
grba Napisano 15 Kwiecień 2015 Napisano 15 Kwiecień 2015 poprawkaЖириновский не сдал нормы ГТО... Znany w naszym kraju rosyjski parlamentarzysta Władymir Wolfowicz Żyrynowski, syn Rosjanki i prawnika, postanowił zaliczyć test sprawnościowy odpowiedni dla swojego wieku tj. 69 lat i otrzymać odznakę GTO zwaną przez dziki lud rosyjski giertrudą"... Niestety Wolfowicz nie zaliczył, jak jego obrońcy twierdzą, nie mógł się opędzić od przeszkadzających mu dziennikarzy... Oprócz ćwiczeń gimnastycznych typu 20 razy na minutę podnieść ciało z pozycji leżacej do stojącej, nie dane mu było zaliczyć 4 kiloski nordłokingu i 4 biegu krosowego. Chyba się zainteresuję ichnimi normami odpowiednimi dla mojego wieku... W zdrowym ciele zdrowe cielę...
grba Napisano 15 Kwiecień 2015 Napisano 15 Kwiecień 2015 W 1991 r. ten nacjonalista rosyjski rzekł: мать — русская, отец — юрист", dopiero po latach już nie wstydził się biologicznego ojca. Ostatnio od Ukrainy domagał się zwrotu tartaku i innych fabryczek należących do dziadka w powiatowym Kostopolu.
bodek15 Napisano 3 Sierpień 2005 Autor Napisano 3 Sierpień 2005 Proszę o pomoc w identyfikacji.Nie wygląda mi to na wojenną odznakę choć znalazłem w ziemiance radzieckiej
Boruta Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Napis na wstążce mało czytelny, ale z tego co pisze, to wnioskuję, że to jest odznaka I stopnia, a dotyczy gotowości do poniesienia ciężaru obrony ;-), czyli chyba coś jak nasze POS lub WOSF.Pozdrawiam
bodek15 Napisano 3 Sierpień 2005 Autor Napisano 3 Sierpień 2005 Boruta moim zdaniem to odznaka II stopnia - tam na dole wyraźnie jest II CT"Napis na wstążce faktycznie niewyraźny, mimo to jednak na zdjęciu widać go lepiej niż w rzeczywistości- więc nawet nie próbuję go cytować. Dzięki Boruta za szybką odpowiedź.
Boruta Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Mi to wygląda na grubą porządną jedynkę arabską. Pewnie kwestia oświetlenia.Pozdrawiam
grba Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Jest to odznaka ГТО - Готов к труду и обороне CCCP (GTO- Gotów do pracy i obrony ZSRR) w 1931 ustanowiona dekretem władz najwyższych ZSRR, nadawana młodzieży przez Wszechzwiązkowy Związek Kultury Fizycznej, aż do likwidacji państwa. Dzieliła się na dwie klasy: 1 dla 16-18-latków, 2 dla 19 i starszych.Miliony obywateli ZSRR posiadało tę „sportową” odznakę, do uzyskania której należało pierwotnie zaliczyć 24 sprawności, w tym takie „ważne” jak rzut granatem, strzelectwo, oraz banalne jak bieg, pływanie. Z czasem złagodzono zasady, ale jedno nie uległo zmianie, posiadacz odznaki ГТО był prawdziwym wielofunkcyjnym bojownikiem w służbie Związku Radzieckiego. Bez tej odznaki nie było możliwe uzyskanie następnych ważnych tytułów jak np. Mistrz Sportu ZSRR.Odznaka z 1946, brąz, emalia, na śrubcehttp://falerist.narod.ru/photo47.jpg
bodek15 Napisano 3 Sierpień 2005 Autor Napisano 3 Sierpień 2005 dzięki GRBA za fachowe opisanie mi odznaki. Niestety dalej sie upieram że to II stopień- właśnie oglądam ją i widzę wyraźnie II CT.Pozdrawiam
grba Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Rosjanie raczej nie stosują rzymskich liczb. Uwierz mi, to jest jedynka. Dwójka z 1949 wygląda tak:http://falerist.narod.ru/photoalbum4.html
Pytanie
bodek15
Proszę o pomoc w identyfikacji.
Nie wygląda mi to na wojenną odznakę choć znalazłem w ziemiance radzieckiej
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.