OSKAR D. Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 Wybieram się za tydzień na Kretę w okolice Heraklionu i mam pytanie czy ktoś był w tamtych stronach i widział namacalne" pozostałości po operacji Merkury" czyli lądowaniu niemieckich spadochroniarzy? Będę wdzięczny za info. Aaa, mam jeszcze pytanie czy ktoś ma starą mapę Heraklionu z naniesionym starym lotniskiem bo z tego co się orientuję to obecne lotnisko powstało grubo po wojnie w całkiem innym miejscu. I jeszcze jak jest z kopaniem z wykrywaczem - słyszałem, że w całej Grecji jest zabronione więc nie wiem czy brać sprzęt ze sobą...Pozdrawiam
herrmateuss Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 z ciekwostek moge podac ze na krecie na niedostepnych zboczach znajdywano szczątki FJ jeszcze w latach 70.Grecja ma niezwykle rygorostyczne przepisy dotyczace poszukiwań wiaze to sie z przykrymi doswiadzczeniami z brytyjczykami ktorzy troche im rzeczy nawywozili.
adi72 Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Witam.Życzę udanych wakacji,map niestety nie posiadam,ale wykrywki nie polecam zabierać ponieważ Możesz wrócić bez sprzętu i uboższy o kilka EURO(takie niestety prawo greckie...)Pozdrawiam.
Rumburak Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Od mojego wywiadowcy, którego wysłałem na Kretę w poszukiwaniu śladów II wojny dowiedziałem się, że śladów po desancie praktycznie nie ma. Bodaj w jednym muzeum są jakieś buty spadochronowe i jakieś resztki. No i zdaje się dwa duże cmentarze wojenne. Kreteńczycy podobno bardzo nie lubią Niemców za II wojnę światową i większość śladów po nich usiłowali zniszczyć lub usunąć. Miłych wakacji!
Fall Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 WitamOgolnie nie ma duzo...Jest fajne prywatne zlomowisko", lezy troche gratow, niestety wszystkie helmy FJ zostaly z tamtad skradzione (i sprzedane na eBay!!!!!!!)Niestety nie pamietam miedzy jakimi wioskami to bylo...Klimacik fajny, w czasie jednej z wycieczek zawitalem do zagrody jakiegos pastucha koz - mial nad drzwiami szalasu przybity angielski helm w kolorze piaskowym i resztki jakiejs pogietej giwerki - taki wykopek...poz Fall
Maciej G Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Może nie dodam nic konkretnego na postawione pytanie , ale tu masz fajną stronkę o w/w operacji . http://www.crete1941.com/home.htmPozdrawiam.Maciej G.
akagi Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Witam1. Wykrywacza nie bierz bo cię nawet nie wypuszczą z lotniska , chyba, że masz koncesję rządową na prace archologiczne. 2. O ile na wybrzeżu i w hotelach wszystko jest światowe" to w głębi wyspy lepiej po niemiecku nie mówić, a juz pytać o Niemców w ogóle - zdarzały się przypadki przegonienia turystów przez autochtonów. 3. Oficjalnych pamiatęk prawie nie ma, ale w najdziwniejszych miejscach można znaleźć całkiem ciekawe rzeczy - mam kilka fotek z zeszłorocznego pobytu. Wkleić?pozdrawiam
sten Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Nie pytac Akagisan,tylko wkleic prosze!!Pzdrsten
romek Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 D.D. Odnośnie operacji Merkury, polecam poniższą strone,:-)http://home.online.no/~vestil/crete/invasjon/Pozdrawiam.
wulfgar Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Bardzo ciekawy jest Niemiecki cmentarz spadochroniarzy niedaleko Chanii. Jest to Maleme o ile pamiętam. Najlepiej wypożyczyć samochód i sobie tam podjechać. Jest on o tyle ciekawy ze jest skomputeryzowany i w bazie są nazwiska wszystkich poległych Niemców w II wojne światowej ( a może nawet z I szej wojny), wystukuje sie nazwisko i wyskakuje miejsce gdzie gosć poległ i gdzie jest grób ( jesli istnieje). Pozatym cmentarz jest położony w pobliżu miejsca lądowania skoczków i lotniska Maleme. Miejsce tego lotniska istnieje nadal ( nad samym brzegiem morza , są jego ślady). Pozatym samo miejsce nie zmieniło się wiele od tamtego czasu. A na wschód od Chanii jadąc w strone heraklionu cmentarz aliancki.
Boruta Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 A ja polecam żółtego tygryska: Kreta w ogniu.Pozdrawiam
OSKAR D. Napisano 30 Lipiec 2005 Autor Napisano 30 Lipiec 2005 Dzięki wszystkim za rady - wykrywacza faktyczne nie wezmę - żona powiedziała, że nie będzie mnie odwiedzać w greckim więzieniu...Więc pozostanie tylko zwiedzanie. Po powrocie wkleję jakieś fotki jeżeli będzie co fotografować bo nie wiem czy wybiorę się w okolice Malame na cmentarz i pod słynny pomnik...Pozdrawiam
janushew Napisano 30 Lipiec 2005 Napisano 30 Lipiec 2005 Witam- cmentarz niemiecki - okolica Maleme- chyba Platania, cmentarz aliantów- Chania, rejsy łodzia podwodna - w okolice wraków samolotów niemieckich, są małe prywatne muzea w ok.drogi z Chani do Sougia lub do Chora Sfakion.poszukaj w wyszukiwarce! to już bylo. pozdr
Benny Hill Napisano 30 Lipiec 2005 Napisano 30 Lipiec 2005 Zjezdzilem prawie cala wyspe i nic ciekawego nie widzialem :-(
bolas Napisano 31 Lipiec 2005 Napisano 31 Lipiec 2005 heh ciekawy temat ja jade pod koniec sierpnia na 2 tygodnie - na szczescie w te mniej uczeszczane przez ludzi rejony krety w celach degenracko-rozpustnych :D - ale nie obraziłbym sie jakbym znalazł przypadkiem jakis fajny gadżet :D hełm FJ na poczatek moze byc buhahahh ... swoja droga w sieci jest pare stronek (nie mam linkow teraz) - z wlasnie opisami pozostalosci po walkach - niemieckie cmentarze itp - chyba jedna z ciekawoestek jest pomink FJ gdzies wlasnie kolo Chanii - wielki monument z pikujacym orlem ktory ponoc jeszcze niedawno mial swaste w szponach ale przypadkiem jakos zniknela niedawno. Akagi wklejaj fotki smialo :) Chetnie zobacze.
bolas Napisano 31 Lipiec 2005 Napisano 31 Lipiec 2005 a oto pominik o ktorym mowiłem ... http://www.fallschirmjaeger-denkmal.de/G7.jpghttp://www.fallschirmjaeger-denkmal.de/ABL.jpghttp://www.fallschirmjaeger-denkmal.de/FJ03.jpgniezły prawda ? az sie wierzyc nie chce ze orzeł zniknął dopiero w 2000 roku ....wiecej do pocztania na:http://www.fallschirmjaeger-denkmal.dehttp://www.explorecrete.com/preveli/battle-of-crete.html
OSKAR D. Napisano 22 Sierpień 2005 Autor Napisano 22 Sierpień 2005 Wróciłem więc piszę co i jak. Generalnie żadnych widocznych śladów po działaniach związanych z operacją Merkury" na Krecie nie widać. Można sobie kupić metalową replikę pistoletu Mauzer C96 za 50 euro(z dala od centum - na bazarze odwiedzanym przez turystów dokładnie taki sam 150 euro!!!) lub kordzik Luftwaffe za 40 euro - ceny z Heraklionu. Można wybrać się do tzw. Nowego Muzeum" poświęconego walkom na Krecie w II w.ś. znajduje się za budynkiem głównym Muzeum Archeologicznego przy skrzyżowaniu ulic Doukos Bofor i Hatzidaki (przy starych weneckich murach miasta). Co najciekawsze wstęp gratis!!!Przy okazji na wykopaliska w Knossos radzę wybrać się w poniedziałek - wstęp gratis - w inne dni 8 euro. Teraz parę fotek z muzeum
OSKAR D. Napisano 22 Sierpień 2005 Autor Napisano 22 Sierpień 2005 Angielska radiostacja - na Krecie ostro działali partyzanci...
OSKAR D. Napisano 22 Sierpień 2005 Autor Napisano 22 Sierpień 2005 Trochę fantów z niemieckiej kuchni...
OSKAR D. Napisano 22 Sierpień 2005 Autor Napisano 22 Sierpień 2005 Dalej niemieckie fanty z tym, że jak dla mnie ten hełm na dole po lewej to nie jest niemiecki wz 38 tylko jakiś włoch" - proszę o opinię.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.