Skocz do zawartości
  • 0

2 Łuski

Pit_100

Pytanie

Napisano

Siema!
Znalazłem ostatnio takie o to łuski. Długość 11,5cm, kaliber 11 lub 12mm. Interesuje mnie z jakiego samolotu pochodzą i czy ta z prawej nie jest powojenna. Pozdro

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rusznice byly jakis czas w LWP po wojnie.
Choc bojowo to byly uzywane jeszcze w wojnie Koranskiej i ostatnio na Balkanach (zapasy Albanskie)
Napisano
Może to już musztarda po obiedzie, ale:1.Ch..j zjadł śliwkę i pestka się udławił. 2.czkm KPWT strzelały amunicją kal. 12,7. Bzdura totalna!! KPWT to kaliber 14,5mm więc nie sa to łuski od tej broni(wkm KPWT? dobre)
Napisano
Lukasz ogarnij się! ja nie twierdziłem,że to nie jest łuska od ptrs-a tylko, że KPWT ma kaliber 14,5 mm.TYLKO I WYŁĄCZNIE!!! miałeś może kiedyś styczność z tą bronią? bo ja tak. najbardziej utkwiła mi w pamięciosłona listwy kierunkowej rękojeści zamkowej".podać jakim rodzajem amunicji strzelał?pozdrawiam
Napisano
Sorki, że was tak męczę ale czy rusznice PTRD/PTRS były używane po wojnie i czy łuska z prawej to właśnie powojenna wersja naboju do tej rusznicy? Pozdro
Napisano
biały to Ty się ogarnij napisałeś:2.czkm KPWT strzelały amunicją kal. 12,7. Bzdura totalna!! "zauważ tylko że nikt w tym poście nie twierdzi że strzelały amunicją kal.12,7mm tylko Ty z tym wyskoczyłeś i piszesz że bzdura totalna no i masz racje tylko czytaj ze zrozumieniem i powoli pozdro
Napisano
Rany!!!chłopaki!!Ranicie mi serce!!Dobra dajmy sobie z tym spokój bo to bez sensu żeby drzeć koty o to jak kto czyta i czy ktoś źle zmierzył.Nie przeczytałem dokładnie wszystkich postów i zasugerowałem się,że są to łuski 12,7 mm jak pisze autor,a następnie wpadł mi w oko post,że ymi nabojami strzelały też KPWT"(to że ktoś stwierdził wcześniej,że strzelały nimi PTR-y jakoś mi umknęło).Przepraszam!!Nie miałem zamiaru nikogo obrazić.Pozdro
Napisano
Biały 77 ale ty bzdury wypisujesz spójrz w lustro ;p
A tak na serio to weź luknij w Google i wpisz sobie ptrs i będzie jego opis i kaliber amunicji którą strzelał .
Przeczytaj dokładnie a dowiesz się że te łuski Które ma pit_100 są kalibru 14,5 mm a nie jak on błędnie podał 11 lub 12 mm . A ty się tak burzysz zamiast sprawdzić i sprostować.
A do KPWT to miały taki sam kaliber co Ptrs lub PTRD

Ps to taka mała rada na przyszłość

Pzdr for all Łukasz 1939
Napisano

Siema!
Znalazłem ostatnio takie o to łuski. Długość 11,5cm, kaliber 11 lub 12mm. Interesuje mnie z jakiego samolotu pochodzą i czy ta z prawej nie jest powojenna. Pozdro

Napisano

A to spłonki. Niewyraźnie widać ale ta mosięża ma bicia
12h - 3
3h - gwiazdka
6h - 43
Na drugiej nie widać żadnych bić. Jest ona mosiądzowana tylko spłonka jest mosiężna. Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie