lavaredo Napisano 26 Lipiec 2005 Autor Napisano 26 Lipiec 2005 Witam,Z powodów rodzinnych poszukuję informacji na temat szlaku bojowego tego pułku w kampanii wrześniowej. Proszę o wszelkie wskazówki bibliograficzne (książki, artykuły, strony internetowe) i praktyczne (żyjący świadkowe, fotografie pułkowe, archiwa wojskowe). Ponieważ dzadiek zginął w Katyniu, szczególnie interesują mnie Państwa uwagi nt. możliwych scenariuszy dostania się do niewoli sowieckiej. Z tego, co wiem, 75 pp piechoty stoczył ostatnią bitwę kampanii wrześniowej pod Tomaszowem Lubelskim.Pozdrawiam serdecznie,Zbyszek
Gebhardt Napisano 26 Lipiec 2005 Napisano 26 Lipiec 2005 Po rozwiazaniu oddzialow wielu zolnierzy na wlasna reke czy malymi grupkami przedzieralo sie do Rumunii i na Wegry. Takim sposobem dziadek mogl sie dostac do niewoli sowieckiej.
Boruta Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Postaram się na jutro coś wyszukać. Trochę kampania u mnie leży ostatnio.Pozdrawiam
Boruta Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Pułk wchodził w skład 23 Śląskiej Dywizji Piechoty. Był to Chorzowski p.p. Dowódca pułkownik S. Habowski. Przeszedł cały szlak bojowy armii. Pod Tomaszowem było jeszcze ok. 600 bagnetów. Polecam Armię KRAKÓW" Steblika.Pozdrawiam
sqh Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Ponadto z książek: Jan Przemsza-Zieliński Księga Wrześniowej Chwały Pułków Śląskich" (2 tomy), oraz tegoż Autora Śląski Front 1939".
M-i Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 Zajrzyj pod:http://js3024.webpark.pl/tradycje_pulk.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.