Skocz do zawartości

R.K.M.28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No to ja wiem że raczej początek produkcji :)
Dobra ,już znalazłem co nieco w TBiU (203) :

1930 r. - 600 szt.
1931 r. - 2400 szt.
(...)

czyli wychodzi na to ,że 1931 rok.

bjar_1
Napisano
No niestety Browninga nie mam! :)
Z rok temu zdobyłem pudełko na celownik przeciwlotniczy do wz.28 i jest tam numer broni : 1189.

pzdr

bjar_1
Napisano
Fakt ze RKM produkcji belgijskiej mialy nie miec uchwytow do celownika plot. Chuyba jednak niewielka sztuka bylo je pozniej dodac. Numer to na pewno numer rkm. Chodzi o to ze cale ustrojstwo bylo przystosowywane do wysokosci strzelca - przynajmniej od niedlugo przed wojna - nie pamietam dokladnie daty, musialbym sprawdzic.
Napisano
Aha, wywnioskowalem z tego co czytalem ze RKM polskiej produkcji wszystkie mialy uchwyty do muszki kolowej - czy sie myle? Czy polskie rkm byly numerowane w WP w dalszej kolejnosci po rkm belgijskich czy tez numerowane od zera?
  • 4 months later...
Napisano

Coś mi nie wyszło z tym komentarzem????? To jeszcze raz!
Ta część zamka pochodzi z przybornika, jak mi się zdawało do 28. Nie widać wyraźnie ale tu numer jest przekreślony i nadany nowy. Na tej podstawie chciałem powiedzieć że Polacy nadawali swoje numery. Dzisiaj jednak od właściciela dowiedziałem się że to przybornik od Maxima. Sami oceńcie. (zdjęcia już kiedyś były na forum ale w innym dziale)

Napisano
Chodzi o to ze cale ustrojstwo bylo przystosowywane do wysokosci strzelca"

nie rozumiem ;-]

kazdy strzelec do rkm miał spasownie osobiste???

Schrek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie