Skocz do zawartości

Ładownice i torby do rkm wz. 1928

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 335
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

A ja mam pytanko odnosnie przedostatniej fotki.Czy ładownica ktora ma na sobie nasz chopak jest z I ws ??? Czy ładownica od Bara-a ktora zamiescilem mozna z powodzeniem stosowac na zblizajacej sie rekonstrukcji ???
pozdro

Napisano
Wlasnie Tomek zamiescil dwa zdjecia ktore mnie od dawna frapuja. Pierwsze na motorze (Sokol 1000). To co ten pan ma to nie wyglkada na zadna ladownice do rkm ktora widzialem. Chyba na pewno nie jest na pasie glownym jak na ladownice przystalo (i gdzie reszta?) a z drugiej strony nie widze paska nosnego. Moze to ten zagadkowy skorzany niezbednik????

Druga to ta z lezacym na pierwszym planie karabinowym czy amunicyjnym z (chyba)amerykanska ladownica na pasie glownym w dosc dziwnej pozycji i torba na 5 magazynkow. Co on ma w lewej rece? Ile miescilo sie magazynkow w kazdej amerykanskiej kieszonce? I jezeli faktycznie amunicyjni w piechocie tez mieli ladownice na magazynki rkm na pasie zamiast do kb, to jak to bylo rozlozone na obsludze skoro jo na rkm to 25 magazynkow?

Aha i jeszcze jedno, E-K Nowak w pracy o Dywizjonie Rozpoznawczym 10BK pisze o lnianych ladownicach po 4 magazynki kazda (czyli 8 magazynkow na jednym zolnierzu). Czy takie faktycznie byly czy to pomylka?
Napisano
Zdjęcie które zamieściłem 04.09. o godz. 21:23:00 wstawił w innym wątku jazłowiak a nie kolekcj. Zainteresowanych przepraszam za pomyłkę.
Napisano
A ten skorazany futeral pana na motocyklu, czy to nie jest jakis aparat fotograficzny? Jak juz pisalem w innym watku kreslarz ze mnie jak z koziej d puzon ale zrobilem pare szkicy futeralu do rkm z wymiarami. Zmiejszenie do parametrow forowych byloby strata czasu wiec komu to by sie przydalo prosze sie zameldowac na priva (Pitt34 oczywiscie tobie wysylam). Troche fotek tez porobilem, co lepsze podrzuce za kilka dni.
Napisano
mnie bardziej zainteresował blaszany pojemnik tego zolnierza obok kierowcy. czy ma ktos podobny lub jego foto? wyglada na maske pgaz ale mam podobny i jest za mały w średnicy. moze pucha na osprzęt do rkm?
pzdr
Bar_Naba
Napisano
Nie, to jednak puszka na maske pgaz. Tak z innej beczki to zastanawiam sie co robi gosc z obslugi rkm na laziku bo nie moge sobie wykombinowac gdzie w brygadzie mogla obsluga rkm jezdzic na takim (i to do tego w tak wykwintnym towarzystwie na tylniej lawce). Pewnie zlapali najblizszego delikwenta do pozowanego zdjecia.... :)
Napisano
amoze to jakis element z ochrony sztabu popatrz na ta fotke wyzej motocykl i gazik sa robione w tym samym chyba miejscu ??? ci na tylnim siedzeni to jacy oficerowie nie ?
Napisano
pomijajac problem puszki.
takie same fotki robilem sobie w wojsku :) stająca kolumna zmotoryzowana,zmechanizowana lub pancerna to dla zwykłego piechura frajda na zrobienie fotki :) a niech rodzina widzi jaki to dzielny wojak jest w klanie:)
myslę że mentalność człowieka nie ulega zmianie na przestrzeni lat i chłopaki zareagowali podobne :)
pzdr
Bar_Naba
  • 2 weeks later...
Napisano
T. Nowakowski w NTW 5/96 oraz A. Jońca i A. Zasieczny w TBiU nr.203 piszą o torbach na magazynki. Czy mógłbyś napisać dlaczego uważasz że to pomyłka.
Napisano
Oficjalnie to torba patrz chociazby: Podrecznik Dowodcy Plutonu Strzeleckiego (zatwierdzony r 1938). Dalej mozna sie sprzeczac o to z gen bryg Gluchowskim i Ministerstwem Spraw Wojskowych :)

Pozdr
Krzysztof

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie