greg83pp Napisano 12 Lipiec 2005 Autor Napisano 12 Lipiec 2005 Witam !Czy częsci lornetek wojskowych 6x30 prod. Kolberga i PZO są takie same? - chodzi mi glównie o to czy nie powinno być problemów z osią lornetki ( zawiasem )PozdrawiamGrzesiek
marek123 Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 to była jedna i ta sama firma działała tylko pod innymi szyldami przez jakis czas pzdr
feeder Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Z tego co słyszałem to Kolberg był kiedyś właścicielem (lub głównym akcjonariuszem) firmy, którą sprzedał państwu i tak powstały PZO. Później założył drugą, która otrzymała zamówienie od WP (bodajże w 1938 lub 1939) na (chyba) 3000szt. lornetek polowych. Zamówienie nie zostało w całości zrealizowane.
01dalton Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Witam . Teoretycznie powinno być z wymianą wszystko na oko O.k - tylko ,każda lornetka była indywidualnie ustawiana ( pryzmaty ,szkła ,podkładki pod blaszki mocujące pryzmaty ,itp.). Więc po takiej wymianie potyk sie kłania , chyba że nie będzie uzywana jako lornetka ,a jako eksponat .POZDR.
greg83pp Napisano 13 Lipiec 2005 Autor Napisano 13 Lipiec 2005 Cześć! W sumie to nie powinno być problemów - nie zamierzam ruszać części wewnętrznych a tylko zawias, więc to chyba nie powinno raczej rodzić problemów. Dobrze by było ytylko gdyby te właśnie elementy pasowały :)Pozdrawiam:)Grzesiekps. Nie wiecie czy robi sie takie naprawy jeszcze w serwisach ( i ew. do jakiego typu zakładu pójść. Czy mają takie klucze jeszcz - jeśli ne to będę musiał się pomęczyć i wyprodukować trochę narzędzi :)
marek123 Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 no samemu mozna to spieprzyc znam jeden zakład w Kaliszu w woj WLKP nie wiem z kad jestes ale mozna tam mogliby ci to zrobic pzdr
greg83pp Napisano 14 Lipiec 2005 Autor Napisano 14 Lipiec 2005 Cześć !:) W sumie to ja jestem z Białej Podlaskiej (lubelskie) , lecz jeśli Masz ten adres, to chętnie bym wziął - ew. zadzwoniłbym i wyslal pacjenta :)Pozdr!Grzesiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.