goły Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Witam.Co możecie mi o nim powiedzieć został wykopany na pozycjach niemieckich z II wś. z września
Boruta Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 a jaki ma kolor? Polacy też mogli takich używać, choć to mało prawdopodobne.Pozdrawiam
goły Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Witam.Co możecie mi o nim powiedzieć został wykopany na pozycjach niemieckich z II wś. z września
Jadzia Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 Witam,jest to hełm niemiecki model M1918 często nazywany hełmem kawaleryjskim, artyleryjskim lub dla telefonistów. Hełm ten został wprowadzony do użytku w sierpniu 1918 z przeznaczeniem dla jednostek pierwszoliniowych, aby poprawić słyszalność" rozkazów w okopach. Po pierwszej wojnie hełmy te były składowane i po prostu namalowano im nowe oznaczenia takie jak tarczki itp. (jeśli się myle prosze mnie poprawić)pzdrJadzia
marek123 Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 goły masz ten garnek na poszczenie ??? jakby co to wal na meila dambek7@wp.plpzdr
Pytanie
goły
Witam.Co możecie mi o nim powiedzieć został wykopany na pozycjach niemieckich z II wś. z września
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.