Skocz do zawartości
  • 0

co to za odznaczenie?

kommark

Pytanie

Napisano

wczoraj znalazłem , stan super , tylko niewielkie ubytki farby, nie jest czyszczone, wysokosc 70mm, szerokosc 40 mm, na dolnym ramieniu krzyza data 1914

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Heh ,ładniutkie - popatrz tutaj :

http://www.germanmilitaria.com/Heer/01Medals2.html

http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H75850.html
Napisano
dzieki bjar_1 , wiesz co mnie zastanawia na tym moim zelaznym krzyzu jest data 1914, w srodku litera W , a na górze korona cesarska , wiec to chyba pierwszowojenny, natomiast gapa z data 1939 jakos do tego nie pasuje, oba elemanty stanowia całosc. Moze jeszcze jesli mozesz podaj przyblizona wartość
Napisano
ok bjar_1 pewnie tak było, na Ciebie mozna zawsze liczyc , wiesz zaskoczył mnie jego stan widziałem kilka EK ale ten jest naprawde super , lezał w pasku moze dlatego
Napisano
Nie pewnie, ale na pewno - ta szpanga była właśnie przyznawana posiadaczom EK 1914, którzy zasłużyli nań ponownie podczas II WS.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
czyli jak rozumiem , data 1939 sugeruje ze zasłuzył sie ponownie w czasie kampani wrzesniowej ( czy ta data okreslano zasługi w całej II wojnie), moze ktos pokusi sie o wycene , bede wdzieczny . wermacht to nie moja specjalnosc
Napisano
Jesli data 1939 zwiazana jest z polskim wrzesniem , zostaje u mnie bez wzgledu na cene, jesli natomiast oznacza dowolna kampanie II WŚ , bardziej skory bede do wymianki na cos z moich klimatów, sprzedaz odpada , ale przy ewentualnej wymiance trzeba znac jego wartosc
Napisano
A EK 1914 były tylko za rok 1914, tak samo Ek 1870. O ile pamiętam w niemieckiej armii Ek były sygnowane rokiem rozpoczęcia wojny. To mogło byc też za rok 45.
Napisano
no co wy chlopaki Hitler przywrocil to odznaczenie chyba z dniem 29 sierpnia 1939 roku o ile sie nie myle i dlatego 1939 a nie np 1943 :D PROSTE III Rzesza to nie moj temat ale to akurat mi sie obilo o uszy
nara
Napisano
No jasne, data 1939 na 'Spange 1939' oznacza li tylko rok rozpoczęcia wojny/przywrócenia odznaczenia (EK 1939) i nic więcej - szpanga mogła być nadana kiedykolwiek podczas jej trwania.
Tak samo jest zresztą z Kriegsverdienstkreuzem czy zwłaszcza Kriegsverdienstmedaille, który (ustanowiony dopiero w sierpniu 1940) nosi napis Fuer Kriegsverdienst 1939" i jest wobec tego powszechnie identyfikowany jako medal za Kampanię Wrześniową - podczas gdy w rzeczywistości nie miał nawet nic wspólnego ze służbą wojskową.

Pzdr

Grzesiu
Napisano

wczoraj znalazłem , stan super , tylko niewielkie ubytki farby, nie jest czyszczone, wysokosc 70mm, szerokosc 40 mm, na dolnym ramieniu krzyza data 1914

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie