Jump to content

dziwny guzik

Recommended Posts

Ostatnio wyszedł mi bardzo dziwny niewielki guziczek. Guzik przedstawia pięcioramienną gwiazdę, dookoła gwiazdy napis: Great seal of the state Oklahoma" i rok 1807". Po obu stronach roku dwa miecze skierowane ostrzami na zewnątrz. Guziczek nie wygląda na szczególnie stary. Wewnątrz gwiazdy są jakieś symbole (w każdym z ramion i w centrum).

Niestety póki co nie mogę wrzucić zdjęcia, bo guzik mi gdzieś wcięło - jak odnajdę to zrobię fotkę. Jakieś przypuszczenia - co to może być za guzik ??????? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
MILBAS

napis oznacza wielka pieczęć/piętno/znak stanu oklahoma. jest to zapewne herb albo cos w tym stylu wykonany na jakąś okazję. takie jest moje zdanie. sprawdź co może mieć wspólnego z oklahomą data 1807.

• 4 years later...

Kilka dni temu taki właśnie guzik wyszedł w okolicach Nowego Sącza. Odświeżam watek kolegi i bardzo chciałbym się dowiedzieć kiedy produkowano takie guziki i kto je nosił ( wojskowe, cywilne, urzędnicze). Na moim jest data 1807 a zamiast OKLAHOMA jest napisane OKLANOMA.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information