Jump to content
  • 0

Nieśmiertelnik z Gdańska

sayonara

Question

Wyskoczył mi ostatnio spod wykrywki lekko sfatygowany nieśmiertelnik. Z tego, co udało mi się odcyfrować jest na nim wybite

41...3
27 Stamm Ko ... Btl
(mot) Feldherrnhalle

Będę wdzięczny za kilka słów opisu, bo nie jestem pewny swoich dociekań nt. powyższego oznaczenia

5 answers to this question

Recommended Posts

2./Stamm.Komp. ..... Btl.(mot) Feldherrnhalle

czyli :

2 kompania kadrowa batalionu ....?.... (zmotoryzowanego) Feldherrnhalle".

Z tego co pamiętam była to bodajże dywizja pancerna ,albo grenadierów pancernych i o ile sobie przypominam jakieś jej pododdziały zawędrowały pod Trójmiasto.

pzdr

bjar_1

Feldherrnhalle... Domyślałem się nieśmiało, że właśnie o tę jednostkę chodzi, chociaż nie ukrywam, że nie spotkałem się z nią przy opisach walk o 3-miasto. Wygląda na to, że jakieś pododdziały ewakuowały się na Wyspę Sobieszewską. Kłopot tylko, że dywizja przechodziła wiele reorganizacji i w 1945 walczyła bodajże raczej na Węgrzech.

Zawsze twierdziłem, że zanim pójdzie się w las należy obłożyć się literaturą. Mylą się wam dywizje. Wyżej wymieniona blacha należy do oddziałów zapasowych FELDHERRNHALLE - macierzysty garnizon - Elbląg. Dwa bataliony zostały podporządkowane 7 Monachijskiej Dywizji Piechoty i wzięły udział w walkach o Malbork - patrz artykuł w Militariach i Faktach nr 4/2002. Następnie cofając się, znalazły się na Wyspie Sobieszewskiej. Żołnierzy wcielono do pułków grenadierów pancernych 4 Dywizji Pancernej i skierowano na Mierzeję Wiślaną, gdzie walczyli do 8 maja. Dywizja Pancerna walcząca na Węgrzech to zupełnie inna bajka.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information