sayonara Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Wyskoczył mi ostatnio spod wykrywki lekko sfatygowany nieśmiertelnik. Z tego, co udało mi się odcyfrować jest na nim wybite 41...3 27 Stamm Ko ... Btl (mot) FeldherrnhalleBędę wdzięczny za kilka słów opisu, bo nie jestem pewny swoich dociekań nt. powyższego oznaczenia
bjar_1 Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 2./Stamm.Komp. ..... Btl.(mot) Feldherrnhalleczyli :2 kompania kadrowa batalionu ....?.... (zmotoryzowanego) Feldherrnhalle".Z tego co pamiętam była to bodajże dywizja pancerna ,albo grenadierów pancernych i o ile sobie przypominam jakieś jej pododdziały zawędrowały pod Trójmiasto.pzdrbjar_1
sayonara Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Feldherrnhalle... Domyślałem się nieśmiało, że właśnie o tę jednostkę chodzi, chociaż nie ukrywam, że nie spotkałem się z nią przy opisach walk o 3-miasto. Wygląda na to, że jakieś pododdziały ewakuowały się na Wyspę Sobieszewską. Kłopot tylko, że dywizja przechodziła wiele reorganizacji i w 1945 walczyła bodajże raczej na Węgrzech.
generał w. Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 Zawsze twierdziłem, że zanim pójdzie się w las należy obłożyć się literaturą. Mylą się wam dywizje. Wyżej wymieniona blacha należy do oddziałów zapasowych FELDHERRNHALLE - macierzysty garnizon - Elbląg. Dwa bataliony zostały podporządkowane 7 Monachijskiej Dywizji Piechoty i wzięły udział w walkach o Malbork - patrz artykuł w Militariach i Faktach nr 4/2002. Następnie cofając się, znalazły się na Wyspie Sobieszewskiej. Żołnierzy wcielono do pułków grenadierów pancernych 4 Dywizji Pancernej i skierowano na Mierzeję Wiślaną, gdzie walczyli do 8 maja. Dywizja Pancerna walcząca na Węgrzech to zupełnie inna bajka.
Pytanie
sayonara
41...3
27 Stamm Ko ... Btl
(mot) Feldherrnhalle
Będę wdzięczny za kilka słów opisu, bo nie jestem pewny swoich dociekań nt. powyższego oznaczenia
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.