Skocz do zawartości

co można znaleźć nad Wisłą w Warszawie

mosiek44

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas prac budowlanych nad Wisłą na wysokości ul. Wilanowskiej znaleziono coś". Na zdjęciu miejsce znalezienia (w tej komorze).

Napisano

i na dokładkę to (czyli mosiek):)
Czyżby ślad po desancie ?
Z tego co wiem wszystko zostało zabezpieczone przez policję.

Napisano
Niestety nie wiem co się z tym stało. część arki" wyszła w postaci złomu, ale chyba jakiś większy fragment został. Może jest u wykonawcy robót ? Może czegoś się dowiem.
Napisano
Zdjęcia są kolegi, ale wrzuciłem temat bo uważam, że jest to ciekawe. Barka, mosiek i pepeszka z drewnem została znaleziona pod koniec kwietnia, druga pepeszka i magazynek z amm 9 mm parabellum pod koniec czerwca.
Napisano
w zeszlym roku na praskim brzegu wyszedl maxim - zdaje sie, ze bylo cos na forum na ten temat.
no i przy bardzo niskim stanie wody wychodzi" przeslo mostu poniatowskiego :)

pozdr
T.
Napisano

Witam,
zainteresowanych tematyka 1944 i pamiatkami po wojskach radzieckich (i nie tylko) zapraszam na Tarchomin (Nowodwory), gdzie od pewnego czasu trwa modernizacja walu wislanego. Troche sie tu dzialo...

Pozdrawiam
Louis

Napisano
co to za guzik? Znalazłem taki sam , też ma takie ,,wytarcie,, w środku . Wiem , że polski ale z jakiego mniej więcej okresu?
Napisano
Witam!!! Pytacie się co mozna znaleść nad Wisłą? hmmm... Od ponad 10 lat szukam w rejonie Wisły ,a nawet w samej Wiśle, po obu stronach brzegu. Efekty przerosły moje oczekiwania!!!
Największe trafienie zanotowałem w 1995 roku, kiedy to bardzo opadła Wisła i spod cegieł wyszły:
PPSZa, pm Thompson , Mosin, polski Mauser , niemiecki Mauser (2 sztuki), MP-43 (MKB-42), francuski Lebel,ckm Maxim, jakiś kbks, Manlicher Carcano z amunicją, granaty filipinki i sidolówki, było też sporo częsci do broni między innymi lufa od MG42, nóżki od francuskiego rkmu itp.Ten Arsenał był prawdopodobnie bronią partyzancką, wrzuconą po oczyszczaniu Warszawy z gruzów. Nawet teraz wychodzą jeszcze z tego miejsca pozostałości broni w postaci zamków i karabinów. Znaleezione to było w rejonie Tarchomina . Pozdrawiam

P.S.Jak chcecie wiecej informacji o poszukiwaniach nad Wisłą to piszcie, Fotki też mam ale są w słabej jakości.
Napisano
Strzał opisał pierwsze znalezisko czyli barkę z mosinem, pepeszą i drobiazgami z końca kwietnia. Pod koniec czerwca usunięto drugą część barki znajdującą się poza obrysem tej komory od strony brzegu i tam była druga pepesza i magazynek (MP 40 ?)widoczny na 4 zdjęciu pełen amunicji 9 mm sygnowanej kam" czyli produkcja HASAG (PFA w Skarzysku) i nabój do mosina.
Napisano
Witam,
gratulacje dla kolegi Tominewa. Piękne znaleziska. Ja niestety bez odpowiedniego sprzętu nie mogę na razie poszaleć, ale widać, że te tereny mają duży potencjał
:-))).

Pozdrawiam
Louis

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie