mosiek44 Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Podczas prac budowlanych nad Wisłą na wysokości ul. Wilanowskiej znaleziono coś". Na zdjęciu miejsce znalezienia (w tej komorze).
mosiek44 Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Oto to coś" być może łódź desantowa z 1944 r - wszak to przyczółek Czerniakowski, a może jakaś inna barka....
mosiek44 Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 i na dokładkę to (czyli mosiek):)Czyżby ślad po desancie ?Z tego co wiem wszystko zostało zabezpieczone przez policję.
Boruta Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Na pewno po desancie. Co się z tym stało?Pozdrawiam
mosiek44 Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Niestety nie wiem co się z tym stało. część arki" wyszła w postaci złomu, ale chyba jakiś większy fragment został. Może jest u wykonawcy robót ? Może czegoś się dowiem.
mosiek44 Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Zdjęcia są kolegi, ale wrzuciłem temat bo uważam, że jest to ciekawe. Barka, mosiek i pepeszka z drewnem została znaleziona pod koniec kwietnia, druga pepeszka i magazynek z amm 9 mm parabellum pod koniec czerwca.
adler153 Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 w zeszlym roku na praskim brzegu wyszedl maxim - zdaje sie, ze bylo cos na forum na ten temat.no i przy bardzo niskim stanie wody wychodzi" przeslo mostu poniatowskiego :)pozdrT.
powstaniec 1908 Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 hejz lokalizacji wychodzi mi że może to być fragment statku Bajka - część powstańców próbujących przepływać wpław Wisłę przebywało 22/23.09.1944 na tym statku
Louis Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Witam,zainteresowanych tematyka 1944 i pamiatkami po wojskach radzieckich (i nie tylko) zapraszam na Tarchomin (Nowodwory), gdzie od pewnego czasu trwa modernizacja walu wislanego. Troche sie tu dzialo...PozdrawiamLouis
vaz Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 co to za guzik? Znalazłem taki sam , też ma takie ,,wytarcie,, w środku . Wiem , że polski ale z jakiego mniej więcej okresu?
Tominew Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Witam!!! Pytacie się co mozna znaleść nad Wisłą? hmmm... Od ponad 10 lat szukam w rejonie Wisły ,a nawet w samej Wiśle, po obu stronach brzegu. Efekty przerosły moje oczekiwania!!!Największe trafienie zanotowałem w 1995 roku, kiedy to bardzo opadła Wisła i spod cegieł wyszły:PPSZa, pm Thompson , Mosin, polski Mauser , niemiecki Mauser (2 sztuki), MP-43 (MKB-42), francuski Lebel,ckm Maxim, jakiś kbks, Manlicher Carcano z amunicją, granaty filipinki i sidolówki, było też sporo częsci do broni między innymi lufa od MG42, nóżki od francuskiego rkmu itp.Ten Arsenał był prawdopodobnie bronią partyzancką, wrzuconą po oczyszczaniu Warszawy z gruzów. Nawet teraz wychodzą jeszcze z tego miejsca pozostałości broni w postaci zamków i karabinów. Znaleezione to było w rejonie Tarchomina . PozdrawiamP.S.Jak chcecie wiecej informacji o poszukiwaniach nad Wisłą to piszcie, Fotki też mam ale są w słabej jakości.
mosiek44 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Napisano 7 Lipiec 2005 Strzał opisał pierwsze znalezisko czyli barkę z mosinem, pepeszą i drobiazgami z końca kwietnia. Pod koniec czerwca usunięto drugą część barki znajdującą się poza obrysem tej komory od strony brzegu i tam była druga pepesza i magazynek (MP 40 ?)widoczny na 4 zdjęciu pełen amunicji 9 mm sygnowanej kam" czyli produkcja HASAG (PFA w Skarzysku) i nabój do mosina.
Louis Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Witam,gratulacje dla kolegi Tominewa. Piękne znaleziska. Ja niestety bez odpowiedniego sprzętu nie mogę na razie poszaleć, ale widać, że te tereny mają duży potencjał :-))).PozdrawiamLouis
Skura 33 Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Witam !Kolega w tamtym roku znalazł ładnego DP-28 100% kompletnego, PPSz 100% kompletną, Mausery i Mosiny i inne duperele.Pozdrawiam
Peter Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Kurna, a ja piję wodę z wodociągu czerniakowskiego !!!! Łeeeee !!!
kocur Napisano 9 Lipiec 2005 Napisano 9 Lipiec 2005 Pij dalej - woda jest bardzo zdrowa - ma dużo ŻELAZA .pozdrawiam - kocur !
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.