warcolpawel Napisano 4 Lipiec 2005 Autor Napisano 4 Lipiec 2005 27.Inf.Div. area around Krasnik fighting against enemy cavalry at Dzwola. Elements are surrounded by polish units and cut off. dosłowny cytat z raportu ze strony http://www.wwiidaybyday.com/czy ktoś coś wie na ten temat ewentualnie na temat potyczki na zach od janowa lubelskiegoVII.A.K.: rear guards attack enemy forces east of Janow – Lubelski and push them back to the south.i jeszcze toKav.Gruppe von Hülsen reports the wood area southwest of Janow Lubielski free of enemy. Many weapon were found.pozdrawiam
01dalton Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Witam . Potyczki w okolicach Dzwoli odbywały sie miedzy 29 września ,a 2 pażdziernika . Z polskiej strony była grupa pułkownika Zieleniewskiego (maszerowała z Brześcia w kierunku Sanu który miała przekroczyć gdzieć w rejonie Niska ). A potyczka była pierw z niemcami ,a dzień póżniej z rosjanami . Większa częśc grupy zdołała sie przedrzeć do lasów janowskich , gdzie uległa rozwiązaniu .Będą w tym roku uroczystości w dzwoli i rekonstrukcja historyczna tej bitwy 2 pażdziernika .O tych wydarzeniach jest ciekawa książka pod tyt. Grupa pułkownika Zieleniewskiego " . Pozdrawiam
01dalton Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Witam . Pewno chodzi o mogiłe przy głownej drodze z Janowa Lubelskiego na Frampol (do dołu rzucano broń a potem ciała poległych) . Pozdrawiam .
M-i Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Niestety, mylisz sie. W tym przypadku chodzi o rytualny wrecz pogrzeb tylko broni.
01dalton Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Witam . No o tym pochówku broni to nie słyszałem ,ale generalnie to raczej w tym rejonie to broń porzucano -są sporadyczne przypadki gdzie celowo ją zakopywano ( mówie tu o głebokości 80 cm w głąb ziemi ,bo 20-30 to nawet przy orce mogło być coś ziemią przysypane ) .A można wiedzieć gdzie ten pochówek miał miejsce - kolo Dzwoli? Pozdrawiam .
M-i Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Odkrycie to zostalo dokonane 20 wrzesnia 1992 r. w lesie przy drodze z Janowa Lubelskiego do Niska, 5 km na poludnie od Janowa, 1 km przed wsia Pikule, okolo 30 m na lewo od jedynego w tym miejscu zakretu, jadac od strony Janowa.
M-i Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Rzut poziomy rekonstrukcji ulozenia broni i amunicji zakopanej w 1939 r.
M-i Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Przekroj pionowy rekonstrukcji grobu" broni i amunicji
M-i Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Naboj wyjety z komory nabojowej zakopanego w grobie" karabinka Mauser w. 29
01dalton Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Witam . A sam to odkopałeś. Sam już tam operowałem tylko od strony Niska . Niestety przy głównej drodze nic ciekawego nie znależliśmy ,za to trafiliśmy na ciekawe miejsce ( zakręt drogi przed Zdziarami ) - duża ilośc łusek mauserowskich-polskich, około 100 może więcej . Wyglądało to na ostrzeliwanie się około czterech osób (tyle było mniej więcej stanowisk z tymi łuskami)które uciekały lub atakowały z lasu do drogi . Po przeciwniej sronie w lesie jest grób polskiego żołnierza ( oznakowany,ale niestety bez nazwiska ) . A co do poszukiwań w rejonie Janowa to ja osobiście w tamtym roku koło Momot wykopałem jednego lebela , 2 kbk jeden warszawski ,drugi radomski ,o amunicji nie wspomne bo było tego troche , i jeszcze nie tak dawno bagnet perkun wz.24 niestety bez żabki. Było w lesie kolo Katów lepsze miejsce gdzie było zakopane około 20- paru lebeli w jednym dole - niestety wszystkie uszkodzone (połamane pazury wyciągu łuski w zamkach) . A mam pytanko do bagnetów z jaki wytwórni były ? Pozdrawiam
01dalton Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 To ten bagnet który ostatnio wykopałem , a ja w tym miejscu które opisujesz (przed Pikulami ) to troche rupieci z pierwszej wojny wykopałem. Pozdrawiam .
kiler p Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 2 pażdziernika ? A chodziły słuchy, że 25 września. Są juz może znane jakieś szczegóły dotyczące tej rekonstrukcji, bo jak narazie słyszałem cos tylko o jakichś enigmatycznych grupach z lubelszczyzny, które się tym zajmą.
01dalton Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Witam . Szczegóły jeszcze nie są dograne - ma być napewno grupa rekonstrukcji historycznej Galicja ", i na pewno 2 pażdziernika , reszta na razie nieznana. Organizuje to dyrektor szkoły w Dzwoli . Jak coś będzie konkretnie wiadomo to będzie informacja w dziale grupy rekonstrukcyjne, inscenizacje " . Pozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.