Skocz do zawartości

potyczka pod Dzwolą w 30 wrzesień1939 woj lubelskie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
27.Inf.Div. area around Krasnik fighting against enemy cavalry at Dzwola. Elements are surrounded by polish units and cut off. dosłowny cytat z raportu ze strony http://www.wwiidaybyday.com/
czy ktoś coś wie na ten temat ewentualnie na temat potyczki na zach od janowa lubelskiego
VII.A.K.: rear guards attack enemy forces east of Janow – Lubelski and push them back to the south.i jeszcze to
Kav.Gruppe von Hülsen reports the wood area southwest of Janow Lubielski free of enemy. Many weapon were found.
pozdrawiam
Napisano
Witam . Potyczki w okolicach Dzwoli odbywały sie miedzy 29 września ,a 2 pażdziernika . Z polskiej strony była grupa pułkownika Zieleniewskiego (maszerowała z Brześcia w kierunku Sanu który miała przekroczyć gdzieć w rejonie Niska ). A potyczka była pierw z niemcami ,a dzień póżniej z rosjanami . Większa częśc grupy zdołała sie przedrzeć do lasów janowskich , gdzie uległa rozwiązaniu .Będą w tym roku uroczystości w dzwoli i rekonstrukcja historyczna tej bitwy 2 pażdziernika .O tych wydarzeniach jest ciekawa książka pod tyt. Grupa pułkownika Zieleniewskiego " . Pozdrawiam
Napisano
Witam . Pewno chodzi o mogiłe przy głownej drodze z Janowa Lubelskiego na Frampol (do dołu rzucano broń a potem ciała poległych) . Pozdrawiam .
Napisano
Witam . No o tym pochówku broni to nie słyszałem ,ale generalnie to raczej w tym rejonie to broń porzucano -są sporadyczne przypadki gdzie celowo ją zakopywano ( mówie tu o głebokości 80 cm w głąb ziemi ,bo 20-30 to nawet przy orce mogło być coś ziemią przysypane ) .A można wiedzieć gdzie ten pochówek miał miejsce - kolo Dzwoli? Pozdrawiam .
Napisano
Odkrycie to zostalo dokonane 20 wrzesnia 1992 r. w lesie przy drodze z Janowa Lubelskiego do Niska, 5 km na poludnie od Janowa, 1 km przed wsia Pikule, okolo 30 m na lewo od jedynego w tym miejscu zakretu, jadac od strony Janowa.
Napisano
Witam . A sam to odkopałeś. Sam już tam operowałem tylko od strony Niska . Niestety przy głównej drodze nic ciekawego nie znależliśmy ,za to trafiliśmy na ciekawe miejsce ( zakręt drogi przed Zdziarami ) - duża ilośc łusek mauserowskich-polskich, około 100 może więcej . Wyglądało to na ostrzeliwanie się około czterech osób (tyle było mniej więcej stanowisk z tymi łuskami)które uciekały lub atakowały z lasu do drogi . Po przeciwniej sronie w lesie jest grób polskiego żołnierza ( oznakowany,ale niestety bez nazwiska ) . A co do poszukiwań w rejonie Janowa to ja osobiście w tamtym roku koło Momot wykopałem jednego lebela , 2 kbk jeden warszawski ,drugi radomski ,o amunicji nie wspomne bo było tego troche , i jeszcze nie tak dawno bagnet perkun wz.24 niestety bez żabki. Było w lesie kolo Katów lepsze miejsce gdzie było zakopane około 20- paru lebeli w jednym dole - niestety wszystkie uszkodzone (połamane pazury wyciągu łuski w zamkach) . A mam pytanko do bagnetów z jaki wytwórni były ? Pozdrawiam
Napisano

To ten bagnet który ostatnio wykopałem , a ja w tym miejscu które opisujesz (przed Pikulami ) to troche rupieci z pierwszej wojny wykopałem. Pozdrawiam .

Napisano
2 pażdziernika ? A chodziły słuchy, że 25 września. Są juz może znane jakieś szczegóły dotyczące tej rekonstrukcji, bo jak narazie słyszałem cos tylko o jakichś enigmatycznych grupach z lubelszczyzny, które się tym zajmą.
Napisano
Witam . Szczegóły jeszcze nie są dograne - ma być napewno grupa rekonstrukcji historycznej Galicja ", i na pewno 2 pażdziernika , reszta na razie nieznana. Organizuje to dyrektor szkoły w Dzwoli . Jak coś będzie konkretnie wiadomo to będzie informacja w dziale grupy rekonstrukcyjne, inscenizacje " . Pozdrawiam .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie