Skocz do zawartości
  • 0

Co to za sześciany?

Jakku

Pytanie

Napisano

Zapytanie grzecznościowe znajomego: Oto dwa sześciany wykonane z brązu, odmiennej wielkości. Na nich jakieś dziwne tajemnicze znaki. Ktoś mówił, że to nawet mogą być średniowieczne odważniki alchemiczne. Wykopek. Ale tak daleko moja wyobraźnia chyba nie chce się dać namówić. Może i odważniki ale te dziwne oznaczenia. Kto rozwiąże zagadkę, dostanie w prezencie fragment kamyczka z kaplicy grobu Godfryda de Boullion – pierwszego króla krzyżowców. Osobiście przywiozłem.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziekuje Ci Nannook1978 !!!
Rzeczywiście moje sześciany wyglądają tak jak te aptekarskie zamieszczone na stronie którą podałeś.
Ty rozwikłałeś tajemnicę. Proszę daj do siebie jakiś namiar do mnie e-mailem, żebym mógł przesłać Ci obiecany na początku kamyczku.
Napisano
Odpowiadam uprzejmie:
Większy sześcian waży 14,75 grama.
Mniejszy waży 7,28 grama.

Czy ktoś już się spotkał z takimi przedmiotami?
Czy ktoś wie jak zinterpretować te znaki w odniesieniu do faktu, że są to odważniki do monet?

Dziekuję i pozdrawiam!
Napisano
Nomen omen ! Sześciany kopnięte w okolicach Zielonej Góry. Cieszę się, że są ludzie z poczuciem humoru :) Ale i tak czekam na pomoc w rozwikłaniu zagadki.
Napisano

Dziękuję uprzejmie za dotychczasowe sugestie. Zgodnie z prośbą GENERALA1006 zalączam nową fotografie z linijką dla poznania wielkości przedmiotu. Intryguje mnie wypowiedź MEKO, że to odważniki do monet... nawet jeśli to jak wytłumaczyć te znaki? Ciągle nie jestem przekonany. Czy jest odniesienie w literaturze do tych znaków wyrytych w sześcianach? GENERAL1006 podał informacje, ze to znaki runiczne, czy znasz jakieś przykłady tych znaków w literaturze? Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie opinie :-)

Napisano
witam
Mi to wygląda na znaki runiczne. Podobne znaki występują w REIKI. Więc może te sześciany miały przynosić ich właścicielowi szczęście i chronić przed złymi duchami.
to tylko moja teoria

A jakie wymiary maja te sześciany ???
Napisano
Pytanie czy to służyło do wróżenia czy jako talizman narazie pozostanie bez odpowiedzi.
Wydaje mi się, że powinniśmy skupić się na znaczeniu symboli. Mi osobiście kojarzą się następująco:
Pierwszy znak z tego większego podobny jest do symbolu FIRE DRAGON (ognisty smok) stosowany jak już wcześniej pisałem w REIKI zaś pierwszy znak z małego sześcianu przypomina symbol JOHRE (białe światło)
Napisano
Witam dawno mnie tu nie było a z odwaznikami zawsze jak widze tu problem. To nie odważniki do monet. Sa to XIXw odważniki aptekarskie lub jak kto woli farmaceutyczne. Cyfra i symbol oznaczaja okresloną część ważonych zwiazków chemicznych. Prosze uprzejmie nigdy nie mylić ich z odważnikami do monet choc maja podobne kształty, ale za to inna symbolike. kto nie wierzy i jest nadal za przekonaniem o odważnikach do monet to niech sprawdzi to na tej stronie. ten link prowadzi odrazu do kilku przykładów odważników farmaceutycznych. Sa tam i Twoje symbole: http://www.scales-and-weights.com/weights/weighidx.htm
Miłego ogladania i pozdrawiam a dla ciekawości mozna obejzeć na tej stronce i inne ciekawe odwazniki z róznych dziedzin oraz i do monet.
Napisano

Zapytanie grzecznościowe znajomego: Oto dwa sześciany wykonane z brązu, odmiennej wielkości. Na nich jakieś dziwne tajemnicze znaki. Ktoś mówił, że to nawet mogą być średniowieczne odważniki alchemiczne. Wykopek. Ale tak daleko moja wyobraźnia chyba nie chce się dać namówić. Może i odważniki ale te dziwne oznaczenia. Kto rozwiąże zagadkę, dostanie w prezencie fragment kamyczka z kaplicy grobu Godfryda de Boullion – pierwszego króla krzyżowców. Osobiście przywiozłem.

Napisano
przepraszam, ze sie ponownie wpisuje, ale czy ktos moze dalej wypowiedziec sie w sprawie tych sześcianów w odniesieniu do ich wagi i tego, że być może to odważniki do monet ? Dziękuję. Przypominam, że nagroda czeka :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie