Renald Napisano 14 Grudzień 2005 Share Napisano 14 Grudzień 2005 Zjadłem kawałek nazwy: wosk mikrokrystaliczny (np. Cosmoloid 80H. Tanina jest żelem organicznym i nie może zaszkodzić. Natomiast wosk stosuje się powszechnie do zabezpieczania przedmiotów stalowych i drewnianych. Jest również całkowicie bezpieczny.Nie wiem skąd jesteś, ale we Warszawce na ul.Długiej (na dolnym odcinku, za pomnikiem Powstania) jest specjalistyczny sklep. Tam ten wosk jest na 100 procent. Co do taniny, już k-szela napisał.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 11 Październik 2008 Share Napisano 11 Październik 2008 Dziś przez czysty przypadek dotarłem do tego tematu i muszę powiedzieć tylko tyle:GRATULUJĘ i jestem pełen podziwu, sam posiadam niestety tylko kopię :Dpozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 11 Październik 2008 Share Napisano 11 Październik 2008 Mam pytanko, np wykopałem hełm, jest cały w rdzy,jest podejrzenie że ma kalkomanię, jak go wyczyścic.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekkbusko Napisano 11 Październik 2008 Share Napisano 11 Październik 2008 ja też mam pytanie.W jakich rejonach przyczółka został kopnięty? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darmatt Napisano 11 Październik 2008 Share Napisano 11 Październik 2008 OnyX i Vonadamski: Najlepiej czyścić kwasem szczawiowym. Nie szkodzi ani skórze, ani farbie ani kalkom. Po wyczyszczeniu kalki należy jednak prysnąć jakimś lakierkiem, bo ich struktura po przebywaniu w ziemi jest nadwątlona (zresztą hełm też należy zakonserwować jak każdą wyczyszczoną rzecz).tutaj przepis jak to zrobic:http://www.magnesyneodymowe.fora.pl/konserwacja,22/znakomity-sposob-na-pozbycie-sie-rdzy-i-brudu-z-farby,440.htmlPowiem tak, jestem przekonany, że gdyby szczęsliwy znalazca znał ten sposób, rezultat byłby dużo lepszy niż na zdjęciach - szkoda, ale i tak nie wyszedł chyba najgorzej.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Luty 2014 Share Napisano 14 Luty 2014 Vonadamski - nie wiem czy jesteś w temacie, ale wiadomo już skąd FJ-garczki w Świętokrzyskiem - ano po 1.Ski-Jäger-Division. Latem 1944 roku przebywała na przyczółku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 14 Luty 2014 Share Napisano 14 Luty 2014 Ta sama sytuacja w Beskidzie Niskim jesienią 1944 r...a jakież to teorie były o FJ :) choć mały epizod w IX 1939 wystąpił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.