konsos Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 Proszę o identyfikacje tych owalnych oznaczeń na mapie na które wskazuje strzałka .Zastanawiam się czy to jest oznaczenie ukształtowania terenu czy może to być coś innego? Z góry dzięki za pomocPozdrawiam
konsos Napisano 28 Czerwiec 2005 Autor Napisano 28 Czerwiec 2005 Jak najbardziej jest to fragment mapy Królestwa Polskiego z 1839r. Byłem w tym miejscu i obecnie nie widać tam Jarów ani wąwozów Krzyża i budynku też niema. Jest teraz inny krzyż trochę w innym miejscu datowany na 1922r. dorysowałem go i zaznaczyłem Kółkiem.„To co jest na niej zaznaczone, jest z pewnością wtórne. nie jest to orginalnie naniesione na mapę” Czy mam rozmieć to stwierdzenie , że nie są to oznaczenia naniesione na twórców ? Chodzi mi o to czy w ogóle były stosowane podobne oznaczenia na mapach Królestwa Polskiego i czy miały jakieś standardowe znaczenie ?. Jak zerkniemy na mapę trochę na schód to jest jeszcze jedno takie oznaczenie tylko mniej wyraźne.PozdrawiamI dzięki za odpowiedzi
imperorr Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 tak jak na tej mapce możliwe, że zaznaczono:1.prawdopodobnie jakis punkt oporu" przeciwnika,?2.strzałką zaznaczono główny cel?3. jakieś charaktertystyczne punkty do obrony, potencjalne drzewa dla snajpera itp.?
konsos Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 Może jeszcze dodam że mapa jest z ok. 1830r. więc o teza o snajperach jest chyba nie trafiona . Ale może jest i to jakiś Pomysł .Może jeszcze są jakieś pomysły .
SZUKAM. Napisano 26 Czerwiec 2005 Napisano 26 Czerwiec 2005 to zwykła mapa Królestwa Polskiego z 1839 roku. Sztandarowe dzieło rodzimych kartografów wojskowych. Jak na owe czasy taka mapa to było arcydzieło. To co jestna niej zaznaczone, jest z pewnością wtórne. nie jest to orginalnie naniesione na mapę. Co nie zmienia faktu, że miejsce warto sprawdzić. Krzyż jest rzeczą naturalna, i jak na owe czasy .. na współczesne też zresztą, ważnym znakiem orientacyjnym w terenie.Pozdrawiam
konsos Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 A zapomniałem dodać , że strzałkę to ja narysowałem aby wskazać o które oznaczenia mi chodzi :)Pozdrawiam
vonadamski Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 tak to napewno snajper gwardii cesarskiej. :D
konsos Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 Ja tu poważne pytanie a wy sobie jajecznice robicie;)pozdrawiam
Nanuet Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 jest to dawne oznaczenie rzeźby terenu.Strzałka wskazuje jar podobnie jest z drugiej strony. To wzgórze od południa i wschodu ze stromym zboczem od północy i zachodu otoczone jarami. Na północno zachodnim krańcu jest wejście/ wyscie na poziomie na tej samej wysokosci co ta górka. Z dużym prawdopodobieństwe jest to dawne małe grodzisko lub miejsce osady (X- XI w.). Ciekawy jest też ten krzyż i ten budynek przy drodze. Czy byłeś w tym miejscu, coś jeszcze z tego co widnieje na mapie istnieje.Daj znać.
SZUKAM. Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 cześć,zaznaczone na mapie tą grubszą strzałką prostokąty są naniesione wtórnie na mape i napewno nie zostały naniesione przez kartografów Królestwa. Może to ktoś zauktualizował sobie mapę o nowe obejścia? Jakby była szansa przeleć tam z czymś na kolorową drobnice, powinno coś wyskoczyć co by pozwoliło Tobie na umiejscowienie w czasie tych zarysów.Standardowe oznaczenia topograficzne używane na wiorstówkach masz w legendzie albo w najbliższej miejscowości :) Pozdro. Który to kwadrat mapy? może jakiś kontekst da się znaleźć .. umieć czytać mapy to duża sztuka :))) nieprawdaż ?
and_andrzej Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 ...nie wiem w jakim terenie działasz ale podobne jest to do oznaczeń na geologicznych mapach niemieckich XIXw, z naniesioną topografia - kamieniołom/piaskownia/żwirownia itp . A jaka jest skala tej pierwszej mapy ?
SZUKAM. Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 aha .. eszcze jedno .. na tej mapie też nie widać ani jarów ani wąwozów. te kreskowania to ukształtowanie terenu, w terenie to powinno wyglądać jak niewielkie podniesienie się terenu, małe wzniesienie ...
Monti Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 Są to dwa wzniesienia lub dwa obniżenia terenu.Nie jest to mapa z warstwicami,więc tak mógł ktoś oznaczyć.pozdrawiam
yas007 Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 takie koleczka to sa poziomice... wiec tak jak monti napisal - jest to albo wzniesienie albo obnizenie terenu - normalnie jeszcze kolorkami zanacza sie zglebienia zielenoy przechodzacy w ciemny zielony a wzniesienia w lekko pomaranczwy badz skarjnie w ciemno pomaranczowy - w sumie czerwony :). te kreseczki na pierwszym poscie to jest moim zdaniem zaglebienie terenu im krotsza kreska tym tym (chyba) bardziej stromy spad,dlazsza - lagosniejszy.pozdrawiam
Pytanie
konsos
Proszę o identyfikacje tych owalnych oznaczeń na mapie na które wskazuje strzałka .
Zastanawiam się czy to jest oznaczenie ukształtowania terenu czy może to być coś innego?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.