Skocz do zawartości
  • 0

Miejsce na Mapie

konsos

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikacje tych owalnych oznaczeń na mapie na które wskazuje strzałka .
Zastanawiam się czy to jest oznaczenie ukształtowania terenu czy może to być coś innego?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak najbardziej jest to fragment mapy Królestwa Polskiego z 1839r. Byłem w tym miejscu i obecnie nie widać tam Jarów ani wąwozów Krzyża i budynku też niema. Jest teraz inny krzyż trochę w innym miejscu datowany na 1922r. dorysowałem go i zaznaczyłem Kółkiem.
„To co jest na niej zaznaczone, jest z pewnością wtórne. nie jest to orginalnie naniesione na mapę” Czy mam rozmieć to stwierdzenie , że nie są to oznaczenia naniesione na twórców ?
Chodzi mi o to czy w ogóle były stosowane podobne oznaczenia na mapach Królestwa Polskiego i czy miały jakieś standardowe znaczenie ?. Jak zerkniemy na mapę trochę na schód to jest jeszcze jedno takie oznaczenie tylko mniej wyraźne.

Pozdrawiam
I dzięki za odpowiedzi

Napisano

tak jak na tej mapce możliwe, że zaznaczono:
1.prawdopodobnie jakis punkt oporu" przeciwnika,?
2.strzałką zaznaczono główny cel?
3. jakieś charaktertystyczne punkty do obrony, potencjalne drzewa dla snajpera itp.?

Napisano
Może jeszcze dodam że mapa jest z ok. 1830r. więc o teza o snajperach jest chyba nie trafiona . Ale może jest i to jakiś Pomysł .
Może jeszcze są jakieś pomysły .
Napisano
to zwykła mapa Królestwa Polskiego z 1839 roku. Sztandarowe dzieło rodzimych kartografów wojskowych. Jak na owe czasy taka mapa to było arcydzieło.
To co jestna niej zaznaczone, jest z pewnością wtórne. nie jest to orginalnie naniesione na mapę. Co nie zmienia faktu, że miejsce warto sprawdzić. Krzyż jest rzeczą naturalna, i jak na owe czasy .. na współczesne też zresztą, ważnym znakiem orientacyjnym w terenie.
Pozdrawiam
Napisano
jest to dawne oznaczenie rzeźby terenu.Strzałka wskazuje jar podobnie jest z drugiej strony. To wzgórze od południa i wschodu ze stromym zboczem od północy i zachodu otoczone jarami. Na północno zachodnim krańcu jest wejście/ wyscie na poziomie na tej samej wysokosci co ta górka. Z dużym prawdopodobieństwe jest to dawne małe grodzisko lub miejsce osady (X- XI w.). Ciekawy jest też ten krzyż i ten budynek przy drodze. Czy byłeś w tym miejscu, coś jeszcze z tego co widnieje na mapie istnieje.Daj znać.
Napisano
cześć,
zaznaczone na mapie tą grubszą strzałką prostokąty są naniesione wtórnie na mape i napewno nie zostały naniesione przez kartografów Królestwa. Może to ktoś zauktualizował sobie mapę o nowe obejścia? Jakby była szansa przeleć tam z czymś na kolorową drobnice, powinno coś wyskoczyć co by pozwoliło Tobie na umiejscowienie w czasie tych zarysów.
Standardowe oznaczenia topograficzne używane na wiorstówkach masz w legendzie albo w najbliższej miejscowości :)
Pozdro. Który to kwadrat mapy? może jakiś kontekst da się znaleźć .. umieć czytać mapy to duża sztuka :))) nieprawdaż ?
Napisano
...nie wiem w jakim terenie działasz ale podobne jest to do oznaczeń na geologicznych mapach niemieckich XIXw, z naniesioną topografia - kamieniołom/piaskownia/żwirownia itp . A jaka jest skala tej pierwszej mapy ?
Napisano
aha .. eszcze jedno .. na tej mapie też nie widać ani jarów ani wąwozów. te kreskowania to ukształtowanie terenu, w terenie to powinno wyglądać jak niewielkie podniesienie się terenu, małe wzniesienie ...
Napisano
takie koleczka to sa poziomice... wiec tak jak monti napisal - jest to albo wzniesienie albo obnizenie terenu - normalnie jeszcze kolorkami zanacza sie zglebienia zielenoy przechodzacy w ciemny zielony a wzniesienia w lekko pomaranczwy badz skarjnie w ciemno pomaranczowy - w sumie czerwony :). te kreseczki na pierwszym poscie to jest moim zdaniem zaglebienie terenu im krotsza kreska tym tym (chyba) bardziej stromy spad,dlazsza - lagosniejszy.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie