Skocz do zawartości

Rekonstrukcja bitwy nad Bzura we Wronkach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chcialbym wspomniec o rekonstrucji bitwy nad Bzura ,ktora miala miejsce wczoraj(19 VI 05) ,we Wronkach nad Warta!Musze przyznac ,ze super impreza ,swietny klimat i scenariusz.Co prawda troche malo widzow(bo impreza byla zbyt slabo naglosniona)..ale przynajmniej nie wchodzili pod lufy karabinow...ciekawy sprzet...szkoda ,ze skot sie zepsuł akurat gdy mial isc do ataku:+)..ale w ten sposob bez niego bylo bardziej realistycznie!
Chcialbym z tego miejsca serdecznie podziekowac Panu Dariuszowi Roszakowi..i calej ekipie organizatorow...wszystkim zolnioerzom WP 1939 oraz Panu z wasem z 15 Pulku Ulanow ,ktory na koniu z szabelka poganial mnie do niewoli!Serdecznie pozdrawiam ekipe z Ponania, do ktorej ja i moj kolega zostalismy podporzadkowani..byla naprawde super impreza i ciesze sie ,ze rozpoczelismy wspolprace!Wiecej takich imprez!
Wklejajcie fotki i opinie!Pozdrawiam!
Napisano
Fakt impreza była udana. Można było pogonić troche niemów. Straszny był tylko ten upał. Fotki powinny byc na dniach pewnie w galerii sie ukażą.
Napisano
Hehe..no skot to przesada...dlatego mowie ,nawet dobrze ,ze sie zepsuł ..przynajmniej bral udzial sprzet ,taki jaki byl odpowiedni dla wrzesnia 1939-Kubelwagen i kilka motorow...bylo super...!No fakt ,my Niemcy sie troszku nabiegalismy...jak zdjelem mundur tosie ze mnie lalo...ale takie sa realia frontu:+)!Najwazniejszy był klimat imprrezy...mi osobiscie spodobala sie szarza kawaleeri!Ja mam zdjecia na aparacie...musze je tylko zgrac na kompa i wrzuce tu!Pozdrawiam
Napisano
Bzura we Wronkach, wrzesień w czerwcu, Skot w 1939 ? co jeszcze nas czeka, El Alamein na plaży w Darłowie czy na pustyni Błędowskiej? w grudniu czy maju? skoro to ma być rekonstrukcja to przynajmniej trzymajmy się realiów czasowych jeśli już nie można tego zrobić w odpowiednim miejscu.
Napisano
Wybacz J23 ale ewidentnie się czepiasz. Gdzie jest napisane, że rekonstrukcje mają odbywać się dokładnie w tym samym miejscu i w tym samym czasie, co wydarzenia rekonstruowane ? Co zrobiliby ludzie odtwarzający w Polsce US Army, Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie, ewentualnie inne nie związane z terytorium Polski formacje ? Mają na każdą imprezę jeździć za granicę ? Nonsens !!

Gwoli ścisłości - impreza we Wronkach nie była oderwana od causa". Stanowiła uświetnienie obchodów Święta Pułkowego 56 Pułku Piechoty, którego początki sięgają okresu Powstania Wielkopolskiego i miasta Wronki właśnie. Jak wiadomo 56 PP brał udział w walkach nad Bzurą, nie widzę więc nic zdrożnego, by pamięć żołnierzy z ziemi wronieckiej uczczono właśnie w ten sposób.

W zeszłym roku chłopaki z Wronieckiego Stowarzyszenia Histroycznego Historica" odtworzyli 15 sierpnia epizod z walk wojny polsko- bolszewickiej, tyle że cud odbył się nie nad Wisłą a nad Wartą. Wszystkim widzom się podobało a impreza była bardzo udana.

Pozdrawiam
Łoś
Napisano
piszemy o REKONSTRUKCJACH a nie o przedstawieniach, show czy jak to inaczej zwać. Albert nic nie wspomniał o tym że to przedstawienie było częścią święta pułkowego tylko napisał rekonstrukcja. i tu należy rozgraniczyć rekonstrukcje, np.Bzura w Brochowie czy też Krojanty od takich przedstawień z okazji. nie każę nikomu jechać za granicę można to robić u nas w kraju byle tylko w odpowiedniej scenografii i realiach czasowych np.Ardeny w zamku Czocha.
skoro już ustaliliśmy że Bzura we Wronkach była częścią większej świątecznej imprezy no to nie ma się o co czepiać.
Napisano
Zależy co rozumieć przez słowo rekonstrukcja. W Twoim rozumieniu tego słowa wszystkie działania rekonstruktorskie" w USA, oprócz Wojny Secesyjnej i konfliktu Amerykańsko- Meksykańskiego rekonstrukcjami nie są. Jednak jak widzisz ile osób tyle zdań.

Nie będę się w tym momencie rozdrabniał, ponieważ tak na dobrą sprawę to nikt nie robi rekonstrukcji, tylko wszyscy lepsze lub gorsze przedstawienia. Ale to zupełnie inna bajka.

Pozdrawiam
Łoś
Napisano
zapomniałeś jeszcze o bardzo ważnej wojnie amerykańsko-hiszpańskiej nie wspominając już o wojnie o niepodległość.
uważam że w rekonstrukcji są możliwe pewne ustępstwa ale bez przesady bo niedługo będziemy mieli Ardeny w sierpniu bo wtedy przypada sezon urlopowy (wieksza widownia) i nie ma problemu z zakwaterowaniem GRH (namioty).
Napisano
Wybacz ale moim zdaniem to nawet gdyby ta rekonstrukcja nie była elementem święta 56 PP, to moim skromnym chłopaki z WSH Historica nie przesadzili z lokalizacją i terminem imprezy.

W Wyrach wydarzenie z początków kampanii wrześniowej zostało odtworzone w maju i wszystkim się podobało.
We wrześniu są dwie duże imprzey - wspomniane przez Ciebie Krojanty i Bzura, które dość skutecznie zatykają" terminarz tych imprez.
Dlatego na przykład Wyry są w maju, Wronki były w czerwcu a w Chełmnie epizod wrześniowy był odtwarzany w styczniu.

Pozdrawiam
Łoś
Napisano
Calkowicie sie zgadzam z Moose!!!Ludzie nie robcie z igly ,widly...a kolego J-23 jakbys chcial wiedziec to cala Kampania Wrzesniowa byla sloneczna...wiec nie widze ,duzej roznicy pomiedzy czerwcem a wrzesniem!Jesli wszyscy bedziemy wchodzic w szczegoly to ,zadna rekonstrukcja nie bedzie miala miejsca!Wiadomo ,ze skot to przesada...ale na szczescie nawalil..i nie bral udzialu:+)!Ale i tak wszysycy byli zadowoleni!Pozdrawiam
Napisano

kolego Albert, znam trochę przebieg kampanii i wiem jaka była wtedy pogoda, ale z tym epizodem wrześniowym w styczniu" to już lekka przesada.
a ten pasek na rękawie tego żołnierza w środku to pewnie za zniszczenie Skota ;-). ups. sorry, to nie rekonstrukcja tylko przedstawienie więc wszystko jest możliwe, nawet czapki z 43 czyba że to strzelcy górscy.
a tak poza tym to wielki szacunek dla was, którzy chcą coś robić pozytywnego.

Napisano
A mnie sie juz nie che gadać.......... kłócicie się o pietruszkę - obie strony maja i nie mają racji czyli mają swoje racje.
i już............
Napisano
i na 12 rekonstruktorow mamy, dwoch oficerow, i trzech Feldwebelow... i jednego kogos, co zgubil pagony...
;-)
poz Fall

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie