Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny wykopek - siakiś pancerny...

Gambit

Pytanie

Witam. Na pierwszym wypadzie z ZGR`em w tym roku trafiliśmy coś takiego. Najpierw myślałem, że to osłona CKM`u ale po sprawdzeniu okazało się, że jednak nie. Na tych podwójnych czterech otworkach były zamontowane rolki - jedna się ostała - więc sądzę, że musiało to po czymś jeździć. :) O pomoc proszę przede wszystkim naszych specjalistów od sprzętu ciężkiego.

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na pierwszym wypadzie z ZGR`em w tym roku trafiliśmy coś takiego. Najpierw myślałem, że to osłona CKM`u ale po sprawdzeniu okazało się, że jednak nie. Na tych podwójnych czterech otworkach były zamontowane rolki - jedna się ostała - więc sądzę, że musiało to po czymś jeździć. :) O pomoc proszę przede wszystkim naszych specjalistów od sprzętu ciężkiego.

teraz przeczytalem pos, fakt ze byly rolki tylko utwierdza mnie w przekonaniu ze mam racje
proponuje kupic model paka 40 to zobaczysz o co michodzi :D
ale raczej na 100 % toto o czym mysle,, moze by zmierzyc otwor, i porownac ze srednica lufy?

Po kolei:

1. Sten: PAK 36(r) to nic innego jak radziecka armata F-22.
2. Właśnie F-22 miała jako jedna z nielicznych armat radzieckich podobną osłonę ze względu na duże kąty podniesienia i możliwość prowadzenia ognia plot.
3. Rolki, które są na tym znalezisku wskazywałyby jednak na przesuwanie się w środku podwójnej tarczy ochronnej działa, a taką stosowali tylko (chyba) Niemcy (np. PAK-40).
4. Trudno będzie znaleźć fotkę, która to dokładnie pokazuje, chyba, że ktoś pójdzie do muzeum i ;-)

Pzdr,

jotes

Witam... khue, khue... sorry za fatalne zwymiarowanie ale jestem chory i padam na pysk więc jakość tego mierną jest... Może w weekend uda mi się zrobić porządny rysunek i wymiarowanie... Niestety - wypad w deszcz do lasoo odbija się teraz na zdrowiu. Powodzenia i uważajcie, żeby się nie pochorować.

Ostrożnie, bo grypa tego roku jest wyjątkowo paskudna. Mi się udało na razie uniknąć, ale przez 3 tygodnie (!) miałem w domu szpital...
A przechodząc do rzeczy, w załączeniu najciekawsze zdjęcie jakie udało się odnaleźć (przedstawia Mardera, ale nie o to chodzi). Widać dokładnie kształt dolnej części osłony i te dwa otworu po nitach/śrubach. Jednym słowem PAK-40?

Pzdr,

jotes

Witam!!!

Na ziemiach Polskich wszystkie pozycje sowieckie z powodzeniem mogly byc wczesniej pozycjami niemieckimi. Ja sie z tym bardzo czesto spotykam:D Po drugie ruscy uzywali sprzetu zdobycznego. Choc nie widzialem zdjec radzieckich gdzie kacapy uzywalyby Pak`ow. No ale wszystko mozliwe.

Z powazaniem vonadamski

Jeszcze jedno ciekawe zdjęcie, na którym widać, do czego służyły śruby, po których zostały otwory i prawdopodobnie
jedną z rolek.

http://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/pak40/Bild016.jpg

Pzdr,

jotes

Dzięki wielkie wszystkim życzliwym. Czyli kawałek armaty w domku... ;] W sumie nie jest wykluczone, że w tym miejscu stacjonowały wojska Rzeszy. Jest to bowiem linia brzegowa rzeki. W kwietniu 1945 roku linia obrony niemieckiej była na lewym brzegu Odry ale wcześniej, jak kacapy" :) szły, mogła być na prawym i zostać zepchnięta na lewy... Jeszcze raz chcę podziękować pomocnym dłoniom stukającym na klawiaturze rozwiązanie tej zagadki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie