Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny wykopek - siakiś pancerny...

Gambit

Pytanie

Napisano

Witam. Na pierwszym wypadzie z ZGR`em w tym roku trafiliśmy coś takiego. Najpierw myślałem, że to osłona CKM`u ale po sprawdzeniu okazało się, że jednak nie. Na tych podwójnych czterech otworkach były zamontowane rolki - jedna się ostała - więc sądzę, że musiało to po czymś jeździć. :) O pomoc proszę przede wszystkim naszych specjalistów od sprzętu ciężkiego.

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To jest właśnie dziwne, bo w tym miejscu było tylko to... Żadnych innych części... :O A powinno być. Chyba, że gajowy sprzątnął.
Napisano

Witam. Na pierwszym wypadzie z ZGR`em w tym roku trafiliśmy coś takiego. Najpierw myślałem, że to osłona CKM`u ale po sprawdzeniu okazało się, że jednak nie. Na tych podwójnych czterech otworkach były zamontowane rolki - jedna się ostała - więc sądzę, że musiało to po czymś jeździć. :) O pomoc proszę przede wszystkim naszych specjalistów od sprzętu ciężkiego.

Napisano
Witam!!!

Mi to przypomina deske klozetowa:D:D:D No ale w czolgach klopow nie bylo:D

Sorky ale to moje pierwsze skojarzenie ktorym chcialem sie podzielic:D:D:D

Gambit bez urazy.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
a mi to przypomina taka oslone od paka 40
siedziala ona miedzy plytami pancerza, byla nad lufa, i chodzila w gore, i w dol, zaleznie jak sie lufa ruszala
Napisano
teraz przeczytalem pos, fakt ze byly rolki tylko utwierdza mnie w przekonaniu ze mam racje
proponuje kupic model paka 40 to zobaczysz o co michodzi :D
ale raczej na 100 % toto o czym mysle,, moze by zmierzyc otwor, i porownac ze srednica lufy?
Napisano
Według mnie jest to część od kibelwagena-joł!!!!D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Napisano
fozer ma racje
tzrba by sprawdzic ale ta czesc wystepowala chyba terz w
pak 5cm i ktorejs wersji chubicy 105mm niemniej to jest to:)
Napisano

Oto model Paka 40 - fakt - jest to podobne ale w tym miejscu gdzie to żeśmy znaleźli stały wojska rosyjskie. Może oni mieli podobnie zbudowane działko...?

Napisano
wlasnie
niekoniecznie musi byc to od niemieckiej armaty
wydaje mi sie ze w wielu dzialach stosowano tego typu oslone, zmierzenie srednicy moze nam jako tako pomoc w zidentyfikowaniu
Napisano
Witam! mysle ze wiem co to jest:-)
typuje na oslone od Pak 36(r)

http://www.modelarstwo.org.pl/pojazdy/zestaw/maquette/3544/01.html

jak znajde dokladniejsza fote to ja wrzuce.

Pozdr.
sten
Napisano
Po kolei:

1. Sten: PAK 36(r) to nic innego jak radziecka armata F-22.
2. Właśnie F-22 miała jako jedna z nielicznych armat radzieckich podobną osłonę ze względu na duże kąty podniesienia i możliwość prowadzenia ognia plot.
3. Rolki, które są na tym znalezisku wskazywałyby jednak na przesuwanie się w środku podwójnej tarczy ochronnej działa, a taką stosowali tylko (chyba) Niemcy (np. PAK-40).
4. Trudno będzie znaleźć fotkę, która to dokładnie pokazuje, chyba, że ktoś pójdzie do muzeum i ;-)

Pzdr,

jotes
Napisano
Ja sie orientuje ze to ruska=(r) puszka,byla ona uzywana w duzych ilosciach przez niemcow,
nieznalem tylko oznaczenia:-))

Teraz to jestem wiedzacy,dzieki jotes.

Pozdr.
sten
Napisano

Witam... khue, khue... sorry za fatalne zwymiarowanie ale jestem chory i padam na pysk więc jakość tego mierną jest... Może w weekend uda mi się zrobić porządny rysunek i wymiarowanie... Niestety - wypad w deszcz do lasoo odbija się teraz na zdrowiu. Powodzenia i uważajcie, żeby się nie pochorować.

Napisano

Ostrożnie, bo grypa tego roku jest wyjątkowo paskudna. Mi się udało na razie uniknąć, ale przez 3 tygodnie (!) miałem w domu szpital...
A przechodząc do rzeczy, w załączeniu najciekawsze zdjęcie jakie udało się odnaleźć (przedstawia Mardera, ale nie o to chodzi). Widać dokładnie kształt dolnej części osłony i te dwa otworu po nitach/śrubach. Jednym słowem PAK-40?

Pzdr,

jotes

Napisano
a wiec pak40
i dolna czesc, i nity, identyko
sprawdzajac wwmiar upewnimy sie na sto procent
a swoja droga ciekawe, bo piasles, ze znalezione na ruskich pozycjach
Napisano
Witam!!!

Na ziemiach Polskich wszystkie pozycje sowieckie z powodzeniem mogly byc wczesniej pozycjami niemieckimi. Ja sie z tym bardzo czesto spotykam:D Po drugie ruscy uzywali sprzetu zdobycznego. Choc nie widzialem zdjec radzieckich gdzie kacapy uzywalyby Pak`ow. No ale wszystko mozliwe.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Jeszcze jedno ciekawe zdjęcie, na którym widać, do czego służyły śruby, po których zostały otwory i prawdopodobnie
jedną z rolek.

http://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/pak40/Bild016.jpg

Pzdr,

jotes
Napisano
Dzięki wielkie wszystkim życzliwym. Czyli kawałek armaty w domku... ;] W sumie nie jest wykluczone, że w tym miejscu stacjonowały wojska Rzeszy. Jest to bowiem linia brzegowa rzeki. W kwietniu 1945 roku linia obrony niemieckiej była na lewym brzegu Odry ale wcześniej, jak kacapy" :) szły, mogła być na prawym i zostać zepchnięta na lewy... Jeszcze raz chcę podziękować pomocnym dłoniom stukającym na klawiaturze rozwiązanie tej zagadki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie