Skocz do zawartości

kbk. 29

michalczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam sprzęt, który wygląda na kbk 29 (7.92 mm), ale jego lufa jest dziwnie wąska. Jedyne zachowane sygnatury to F.B., Radom, 1937. Bagnet polski jaki posiadam (wz.28) po założeniu ma duże luzy między lufą i pierścieniem jelca. Luzy te nie występują po założeniu go na inne karabiny systemu mausera (np. mauser niemiecki). Prosze o pomoc.
Napisano

Sprawdz czy muszka na lufie jest typy polskiego" tak jak na foto, ktore zalaczam. Jesli nie to mozliwe, ze Twoj wz.29 to jakas przerobka.

Napisano
Nie no, osłona muszki jest typowo polska. Lufa ładnie odkręca sie od komory zamkowej. Znaleziny został w komplecie. Obok niego zamek, rączka zgięta pod kątem 90 stopni. Gałka zamka nie jest calkowicie kulista a zcięta od strony kolby.
Napisano
Witam, zcięta kulka rączki zamkowej sugeruje polską przeróbkę zamka niemieckiego. Powinna mieć w tym miejscu jeszcze nacięcia. Tak późny model karabinu (1937) powinien być już standardowo wykonany. W pierwszych seriach bagnet był pasowany z bronią i niemożliwa była jego zamiana. Czy jesteś pewny daty?
Pozdrawiam.
Napisano
Zamki w czasie mobilizacji wsadzano rozne, wiec mozliwe, ze do poznego karabinu dolozono ten ze scieta, moletowana kulka raczki.Moze poza tym zamek zostal uszkodzony i rusznikarnia dolozyla pierwszy z brzegu? Co to znaczy, ze lufa jest dziwnie waska"? Chodzi o kanal?
Napisano
Data na komorze to napewno 1937. Lufa wąska oznacza w tym przypatku to ze pierscien jelca bagnetu wz.28 nie jest ładnie wypełniony lufą a posiada luzy. W innych karabinkach mauser problem z tym samym bagnetem nie występuje.
Napisano
A może zmniejszenie wymiarów w tym karabinku wz. 29 nastąpiło w wyniku korozji?
Szczegłow w pracy Bagnet Wojska Polskiego t.2" cytuje rozkaz dotyczący pasowania, z którego wynika, że dopuszczalne były prace przy bagnecie, natomiast jakiekolwiek ingerencja w nasadę bagnetu czy też inne części kb/kbk była zakazana. Widziałem liczne egzemplarze bagnetów wz. 24 noszące bardzo wyraźne ślady pasowania, co by potwierdzało tezę zawarte w rozkazie.
Pozdrawiam,
Marek
Napisano
Mysle, ze gdybys dal rade zamiescic foto swojego wz.29 ulatwiloby to znacznie rozwiazanie jego ajemnicy". Jak wielkie sa luzy miedzy pierscieniem bagnetu a lufa?
Napisano
Bagnety wz. 24 w pewnych wypadkach musialy byc idywidualnie pasowane do karabiny natomiast problem ten odpadl w momencie wprowadzenia bagnetu wz. 28, ktory pasowal do wszystkich kb. bez przerobek. Sam probowalem zakladac bagnet wz.28 na mauser niemieckim i wz. 29 i nie bylo zadnych luzow miedzy lufa a pierscieniem. W sumie wiec jest to dosc dziwna sprawa.
Napisano
Podobno już wz. 27 był bagnetem uniwersalnym i powinien pasować do każdego mausera
Napisano
Możesz jeszcze zmierzyć średnicę lufy suwmiarką i podać, to co nieco może się wykluczy. Chociaż sam bagnet sprawdzałeś na niemieckim. Może to jakaś niedoróbka nie psująca walorów bojowych broni.
Pozdrawiam
Napisano
Sam kaliber 7,92, mierzyłem suwmiarką. Luzy to około 2 mm z kardej strony. Typowy mauser napewno polski, lufa też polska. Posiada charakterystyczną osłone muszki. Niestety nie mam cyfrówy. Może coś da sie wykombinować. Jak by co jestem z Warszawy.
Napisano
Te 2 mm to faktycznie za dużo na luzy produkcyjne (4mm na średnicy). A może lufa jest wcześniejsza, lub to jakiś testowy egzemplarz?
Napisano
A może to jakaś odmiana kbk wz.98\29?

Na moim wz. 98 pierścień od bagnetu wz. 29 nie jest zbyt dobrze spasowany. Ja też mam ze dwa mm luzu ale w sumie.
Napisano
Chyba nie bo wskazuje na to data wykonania kb. - 1937. W sumie ta sprawa bardzo mnie nurtuje bo przeciez w egzemplarzach seryjnych lufy byly wykonywane standartowo wiec o tym samym rozmiarze a tu niezgodnosc 4 mm w stsunku pierscienia na jelcu bagnetu.
Napisano
Co ciekawe, jak wynika z tabelki z ilością kb/kbk przekazanych W.P. w poszczególnych latach (przewijającej się po literaturze przedmiotu - niestety bez podania źródła informacji, co w zasadzie uniemożliwia jej weryfikację) w roku 1937 F.B. Radom przekazała 65200 sztuk kbk wz. 29. Jest to największa wielkość prodkcji jednego wzoru broni strzeleckiej w jednym zakładzie w danym roku.
Napisano
Dobra zmierzyłem suwmiarą. Lufa ma ok. 13 mm, a pierscień jelca ok. 16 mm. Tak komora jest z 1937 r. co nie znaczy, że lufa nie była wymieniona w epoce na lufę nie od kompletu.
Napisano
OK sprawdzilem sprawe na swoim kbk wz.29 i bagnecie wz. 28. Lufa na wylocie tez ma ok. 13 mm tylko raczej wiecej niz 13 niz mniej. Po zalozeniu bagnetu po obu stronach luz miedzy lufa a pierscieniem jelca to ok. 1 mm a to daje taki sam luz o jakim pisze polsmol. Przychodzi mi do glowy jedno rozwiazanie. Zakladajac, ze kbk jest fabrycznie zlozona caloscia to minimalne roznice na grubosci lufy + moze troche wiekszy pierscien na bagnecie, ktory uzywales daja te 4mm. Szkoda, ze nie zchowaly sie inne oznaczenie na Twoim karabinku bo mozna by ustalic czy komora i lufa maja te same numery.
Napisano
Różnice w wielkości wewnętrznej średnicy pierścienia jelca bagnetu mogą być rzędu 0,5 mm. Pomierzyłem za pomocą suwmiarki dziesięć sztuk bagnetów wz. 28 z mojej kolekcji i uzyskałem pomiar od 15,3 do 15,8 mm, w zależności od egzemplarza.
Pomiar ten obarczony jest na pewno jakimś błędem, bowiem oczyszczenie bagnetu z natotów korozji spowoduje zmniejszenie wymiarów, natomiast pozostawienie nieusuniętego nalotu zwiększenie wymiaru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie