idiota Napisano 12 Czerwiec 2005 Autor Napisano 12 Czerwiec 2005 Witam.Mam takie cosik, nie wiem od czego :)Kal. niestety nie do ustalenia.Dla porównania mosinek. Moja jest troche krótsza od mosinowskiej.No wiec co to jest koledzy?Pozdro.Janusz.
idiota Napisano 16 Czerwiec 2005 Autor Napisano 16 Czerwiec 2005 1. bjar, luska to luska, nie sposób stwierdzic z czego zostala wystrzelona (chyba, ze po ksztalcie iglicy) Mam na mysli pierwotne przeznaczenie luseczki. A berthiera nie znalazlem zadnego :-/ Czy mialy ammo dla siebie?2. Kolo wspomina tez cos o mlodziezy szkolnej powiazanej z ON. Czyzby jakis miejscowe cywilne uszenie"?P.S. Drag, Kiedy wezmiesz ten tekst i ksiazke?Pozdro.Janusz.
drag47 Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 Witam.Z tego co wiem to w 1939r Batalion ON Lubliniec a w zasadzie to chyba tylko ta jednostkaON walczyła w naszym rejonie uzbrojony był w karabiny Mauser.Według mnie to ta łuska pochodzi z broni partyzantów.Sam wiesz że przewineło sie ich tu sporo a wykorzystywali oni każdą dostępnom broń.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 Lebelów tez bardzo malo, ze o Berthierach nie wspomne" - sprostowanie ,Lebele i Berthiery strzelały tą samą amunicją 8 x 50R.pzdrbjar_1
idiota Napisano 13 Czerwiec 2005 Autor Napisano 13 Czerwiec 2005 Kolekny raz zacytuje relacje naocznego swiadka :)Sluzba cywilna 'Obrona Narodowa' wyposazona w bron jeszcze z przed IWS typu 'Lebella Berthiery i Manlichery'. To wojsko w bitwie Janowsko - Potockich stanowilo liczebnie powazna sile" Ale ta luska, to jedyna pozostalosc manlichera, jaka udalo mi sie znalezc w tych rejonach. Lebelów tez bardzo malo, ze o Berthierach nie wspomne.Cóz... pochodzenia nigdy nie ustale...Pozdro.
drag47 Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 Według mnie to jeden batalion ON (zresztą już mocno rozbity) poważnej siły w tej bitwie niestanowił biorąc pod uwage że walczyły tam trzy pułki piechoty wsparte pułkiem artylerji lekkiej oraz służbami dywizyjnymi(kawaleria dywizyjna,kompania kolarzy itp.)Gdzie znalazłeś tą łuske? Bo jeśli na płn od Janowa to możliwe jest że to z ON(z informacji jakie posiadam to właśnie tam ten batalion walczył a następnie przebijał sie na wschód).Jeśli wyskoczyła ona gdzieś w okolicach Złotego to ja jednak obstawiałbym partyzantów.Ale to tylko moje przypuszczenia.Dodam jeszcze że u mnie walczyła jakaś grupa z tego baonu i wyskakują tylko łuseczki od mausera(polskie i niemieckie)Pozdrawiam
AK77 Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 Jeżeli chodzi o uzycie mannlicherów we wrzesniu 1939 roku to bardziej bym obstawiał jakis oddział Policji Państwowej niz oddział ON. Z tego co pamietam to we wrzesniu 1939 roku bataliony ON używały broni francuskiej i nieliczne mauserów.Pzdr AK77
drag47 Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 Zupełnie mi to z głowy wyleciało:) Ale dobrze że przypomniałeś.Jak tylko będe w okolicy, wcześniej dam ci znać to jakoś sie zgadamy.Pozdrawiam
idiota Napisano 12 Czerwiec 2005 Autor Napisano 12 Czerwiec 2005 Witam.Mam takie cosik, nie wiem od czego :)Kal. niestety nie do ustalenia.Dla porównania mosinek. Moja jest troche krótsza od mosinowskiej.No wiec co to jest koledzy?Pozdro.Janusz.
wnusio Napisano 12 Czerwiec 2005 Napisano 12 Czerwiec 2005 jezeli ma kaliber 8mm, jest to najprawdopodobniej mannlicher
Jadzia Napisano 12 Czerwiec 2005 Napisano 12 Czerwiec 2005 WItam,również na moje oko Manlicher, Budapeszt, Manfred Weiss maj 1920pzdrJadzia
idiota Napisano 12 Czerwiec 2005 Autor Napisano 12 Czerwiec 2005 Zgadza sie. Po tym tropie tez znalazlem.Dzieki za szybkosc :)
wnusio Napisano 12 Czerwiec 2005 Napisano 12 Czerwiec 2005 tajest to na 100% mannlicher austro-wegierski z maja 1920r a producent to Manfred Weiss, BudapesztPozdrawiam Wnusio
wnusio Napisano 12 Czerwiec 2005 Napisano 12 Czerwiec 2005 masz tu link do ogromnego zbioru lusek Jarka, jest tam wiekszosc lusek oprocz rosyjskich,oto link http://www.zakee.ionichost.com/
idiota Napisano 12 Czerwiec 2005 Autor Napisano 12 Czerwiec 2005 Wiem, wiem, znam ten link, ale nie wiedzac od jakiej broni jest ta lusencja, nie wiedzialem gdzie szukac.Pozdro.
gibki9 Napisano 12 Czerwiec 2005 Napisano 12 Czerwiec 2005 ale co u ciebie w rejonie robila luska z manlichera z 1920 roku???:),rozumiem 1912-14 ale 20??
Pytanie
idiota
Witam.
Mam takie cosik, nie wiem od czego :)
Kal. niestety nie do ustalenia.
Dla porównania mosinek. Moja jest troche krótsza od mosinowskiej.
No wiec co to jest koledzy?
Pozdro.
Janusz.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.