India Napisano 10 Czerwiec 2005 Autor Napisano 10 Czerwiec 2005 Witam.Oswiadczenie w sprawie Jagdpanzera z Gorowa Iławeckiego.1. Jagd został odnaleziony rok temu- przez prywatną osobę nie posiadajaca zdolnosci prawnych.Panzer lezy do góry nogami. Istnieje przypuszczenie, że może byc wysadzony. Ale- pewnośc bedzie dopiero po akcji wydobycia.2. W wyniku niemozliwości przeprowadznie akcji wydobycia - znalazca-poprzez innych poszukiwaczy- zgłosil sie do mnie z prosba o pomoc.3. W sprawie mogłam pomóc dopiero jesienia zeszłego roku. 4. Wspólnie ze znalazcą - pokonaliśmy cała ciężka drogę biurokratyczną, wykorzystujac fakt iz znalazca jest członkiem legalnego Stowarzyszenia.5. Zabytek- zgłoszony został do Konserwatora w zeszłym roku. Wtedy tez odbyła sie wizja lokalna przeprowadzona przez Urzad Konserwatorski. 6. Wszytkie prawne czynniki- wydały pozytywne opinie. Poczawszy od Zarządu Dróg przez odpowiedzialnych za wartośc kulturowa zabytku.7. Została zrobiona profesjonalna kalkulacja robót drogowo- górniczych, jakie musza byc wykonane w trakcie wydobycia ( kalkulacje robił odpowiedzialny za to człowiek z zarzadu Dróg)Dla ciekawskich- koszt takiej zabawy- to 40 tysiecy.8. Warunkiem wydobycia- jest przeprowadzenie tychże pod kontrolą odpowiedzialnych za takie prace osób. Mówiąc w skrócie- chodzi o szalowanie wykopu oraz o profesjonalne zabezpieczenie kotwami drogi, ponieważ zabytek lezy w miejscu całkowicie wykluczającym pominiecie tego etapu prac. Ot, droga sie zawali-bez tego zabezpieczenia.9. Jedna z jednostek oswiatowych udzieliła znalazcy- miejsca oraz dodatkowo pomieszczeń - na wyeksponowanie wydobytego pojazdu i udostepnienie do przyszlych, planowanych prac konserwatorskich a nastepnie edukacyjnych. Jest zamysl- aby pojazd zasilił dużą kolekcję dostepna dla każdego chętnego. Oczywiście na terenie - gdzie Jagd został odkryty. Miałoby to uatrakcyjnic ten zakatek Polski oraz zwrócic uwagę na historię jaka przewinela sie przez okoliczne lasy i pola. Zeby- uciac wszelkie dyskusje- informuję, że kolekcja owa- nie jest kolekcja prywatna, ale wspólnym dziełem całego Stowarzyszenia.10. Udało się zdobyc cały sprzet cięzki do przeprowadzenia akcji wydobycia. Tym zajmuje sie - jeden ze sponsorów.Sprzet stoi -i czeka.11. Udało się załatwić pisemne oswiadczenie - kolejnego sponsora, który pokryje niektóre rachunki gotówkowe do kwoty kilku tysiecy. Sorry-ale nie mam druku pod reką i-nie pamietam jaka to kwota. Chyba 5 tys. 12. Wszytko wymienione wyżej - mamy od grudnia zeszłego roku.13. Od pażdziernika zeszłego roku- pojazd jest pod ochrona Policji. 14. Dodatkowo- od grudnia zeszłego roku- jest wynajeta płatna ochrona całodobowa.Są to osoby miejscowe, które -o każdym przyjeżdzajacym samochodzie lub nawet rowerze- informują tak Stowarzyszenie, jak i Policje, gdy nie jest pewne -co sie tam dzieje.15. Od zeszłego roku- mamy tez poparcie władz w Polsce. Poczawszy od senatora RP, który z racji swoich zainteresowan zgodził sie poprzec wszytkie nasze dokumenty, po przychylnie nam nastawione osoby, kótre stworzyły- niekochana przez poszukiwaczy ustawe. Zrobiono wszytko. Wiec czemu zabytek gnije? Brakuje - nam jednego dokumentu- zgody- na przejęcie zabytku. Oczywiście mogł byc wyjety dawno temu- jednak koszt operacji- skłania do tego, by inwestycja nie była stracona. Słowem- chcemy- zeby panzer został na miejscu, a nie by po wydaniu ponad 50 tysiecy złoty - zabrał go np. jakis muzealnik. W imieniu znalazcy - India.I na koniec. Tylko ode mnie. Zeby nie było jakis niedomówień- zadna złotówka obiecana od sponsorów nie została przeze mnie zużyta. Pomogłam chłopakom w papierach i w poparciu przez władze- bo tak mi sie podobało. Jendka-tego jednago paierka nie dopilnowałam- i jest to ewidentnie moje zaniedbanie. Oni- nie gonili- bo pewnie im nie wypadało.Dziekuje za poparcie: Stowarzyszeniu Pomorze ze Szczecina, TNKE - ze Swinoujścia oraz zaprzyjaznionym placówkom muzealnym ,które nas wspierały od poczatku.Dziekuje Kudiemu- który jakimis kanałami- wiedział od dawna-ale nie upublicznil.Zadnych podziekowan nie bedzie- dla tych, którzy chcieli zaszkodzic. Choć...moze-jednak....dziekuje pewnemu redaktorkowi - bo tylko mobilizowal do szybkiego załatwienia papierów.Dziekuje wszystkim , którzy chcieli pomóc.Chłopaki- go wyciagna. Wierze , ze im sie uda - i nawet Proteus publikujac fotki na forum, nie przeszkodzi.India.P.S Miałam dac serie rzeczy z wnetrza panzera- ale po bohaterstwie Proteusa ( opublikowaniu fotek calego panzera) - mysle, ze nie ma sensu.
piryt Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 :)...osobę prywatną nie posiadającą zdolności prawnych".Czy oznacza to, że nie jest uzdolniona prawnie, czy może jakiś nieboszczyk odkrył ten pojazd?bez obrazy - piryt
IRONRAT Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Piryt, nie czepiaj się. Powinno być ie posiadającej osobowosci prawnej" chyba, że dana osoba jest ubezwłasnowolniona i chodziło o osobę nie posiadającą zdolności do czynnosci prawnych".PozdrawiamIronrat.
MaciekC Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 czy ma Pani (jesli dobrze widze) w zamiarze wyciagać ine znaleziska w przypadku zgłoszenia sie innych znalazców? czy jest Pani działalnosc gograniczona do konkretnego rejonu PL? czy moze cały kraj Pania i stowarzyszenie interesuje? pozdtrawiam
michu69 Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 India wielkie całusy tak trzymaj!!!.Michu
yoony Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 szkoda zre ludzi takich jak ty Indja jest tak malo w tym srodowisku
Frozzer Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 jako laik, zgłosiłem się do Indii o pomoc w realizacji smialego przedsiebwziecia jakim jest wyciagniecie wlasnie tego pojazdu, a ze jest ona pasjonatką w pełni tego słowa znaczeniu zgodziła się bez mrugnięcia okiem. wylożyła w caly proces zbierania dokumentacji, oraz dowiadywania się co i jak, zeby wszystko bylo jak należy sporo pieniędzy z własnej kieszeni, pieniędzy które niestety nie będą jej zwrócone. dodam jezcze, że nie czerpie Ona z tego ŻADNYCH kożyści finansowych. takich ludzi nam trzeba!!!
piryt Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 IRONRAT, ja tam się nie czepiam, ale nadal nie wiem, kto go odkrył, czy osoba prawna nie posiadająca osobowości pranej, czy osoba prywatna nie posiadająca zdolności do czynności prawnych.Ps.Ironrat, a dziecko posiada zdolność do czynności prawnych?Ogólnie oświadczenie mi się podoba i nic do niego nie mam, więc proszę o wybaczenie mojej ułomności i niezrozuienia. Gorąco pozdrawiam, i czekam na dalsze fotki.
Frozzer Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 osoby, które nie maja zdolności do czynności prawnych to:- małoletni do lat 13- osoby całkowicie ubezwasnowolnione (orzeczeniem sądu)osoby, które mają częściową zdolność do czynności prawnych:- małoletni od 13 - 18 lat- osoby częściowo ubezwłasnowolnione (wynika z prawomocnego orzeczenia sądu)osoby, posiadające całkowitą zdolność od czynności prawnych- powyżej 18 lat i nieubezwłasnowolnioneczy nadal nie jasne?
Frozzer Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 mysle, ze Indii chodziło o to, ze pojazd odkryła osoba fizyczna z pełną zdolnością do czynności prawnych a nie osoba prawna. bynajmniej tak rozumuje, bo znam odkrywce, i nie jest on w zaden sposob ubezwłasnowolniony, ani nie jest niepełnoletni.
IRONRAT Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 Jakikolwiek by nie był jego statu prawny, chwała mu za to co zrobił. Mam nadzieję, że jednak grupie i ludziom, którzy jej pomagają uda się uratować potwora, pozostanie w Polsce, będzie dosępny dla zwykłego Kowalskiego i nie wyjedzie do Niemiec.Trzymam za Was kciuki i na pohybel różnym takim.Ironrat
IRONRAT Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 Powinien być oczywiście status prawny.Ironrat
India Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 Witam.Przepraszm znalazcę za złe okreslenie. Jest to niezamierzona pomyłka.Oczywiście chodziło o sformuowanie ie posiadającej osobowosci prawnej".Znalazca jest pełnoletni, i nigdy nie był ubezwłasnowolniny :):):) Jeszcze raz przepraszam.India
mial Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 a jest zonaty??:))))))))India Fozer zycze powodzenia
jaca2003 Napisano 11 Czerwiec 2005 Napisano 11 Czerwiec 2005 Fajnie .Polskie Piekiełko.Skoro India (pozdrowienia i życzę sukcesów w wiadomej sprawie) coś zaczęła nalezy ją zgodnie ze starą Polska tradycją ujajic.Ludzie kochane jest w tym kraju jeszcze coś co może wyjść na światło dzienne i cieszyć oczy wielu więc dlaczego nie chcecie obserwowac tylko na siłę doradzacie proponujecie itp.Skoro jest Grupa Silnych Ludzi pod Wezwaniem i jeszcze znależli sponsorów to dlaczego na siłę staracie sie IM przeszkadzać i mieszacie.Niech to trwa i 10 lat ale niech to bedzie w Polsce.Nie przeszkadzajcie obserwujcie i przedewszystkim czekajcie na efekty.India nie zrazaj się rób swoje.Pozdrawiam
Peter Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 India, dzięki! Cholera coś mi drgnęło. Może jednak tej naszej Polski do końca nie sprzedali ?
Peter Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 Może ci coś pomoże, podwozie od Jagdpanzer, góra Iracka przeróbka - balista Wielki Saddam.
kocur Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 Mała dygresja : Wczoraj byłęm na rybach. Podpłynęłą Policja i z pretensjami do mnie, że łowię na 3 wędki ( można na 2). I tak nic nie bierze mówię a oni - nieszkodzi ale nie wolno. Dobra .. na szczęscie odbyło się bezkonfliktowo. Nic w tym kraju nie można .... To już zaczyna być męczące. Chodzenie z wykrywką zabronione, wędkarstwo bez kary też ... ale dla mających kapuchę nie ... gdyby o tego Jagda potknął się np. pan 100 tys $ albo jego koleżka pan 100 tys. E to już dawno by nie tylo stał na kołach ale by jeździł pewnie i to tam skąd przyjechał. A na miejscu znaleziska pojawiło by się 10 ton złomu aby w razie czego powiedzieć - O to nie czołg to jakieś blachy ....pomyliliśmy się - sorki. :-/pozdrawiam - kocur !P.s India - nie dajcie się
Kiler Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 >Peter. Pokazane przez Ciebie podwozie jest od Jagdpanther a nie Jagdpanzer.
polzin Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Nie czesto piszę na forum ....Powodzenia wam życzę i nie przejmujcie się tymi pierdołami to nasza cecha narodowa ostatnio - niestety..pozdrawiam Polzin :)
von Nogaj Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 JA WIEM GDZIE W BAGIENKU SPOKOJNIE SPOCZYWA SOBIE MAŁY FIAT.CO ZROBIĆ Z TYM TEMATEM? GDZIE ZNAJDĘ PASJONATA KTORY ZAJMIE SIĘ WYDOBYCIEM I ODRESTAUROWANIEM? A MOŻE KTOŚ Z FORUMOWICZÓW POSIADA ADRESY DO BOGATYCH NIEMIECKICH ORGANIZACJI KTORE BYLY BY ZAINTERESOWANE...
Peter Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Kiler, dzięki. Człowiek uczy się póki żyje.(-:
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.