gumiś Napisano 8 Czerwiec 2005 Autor Napisano 8 Czerwiec 2005 Witam kolegów poszukiwaczy.Mam pytanie- W jaki sposób kolekcjonujecie swoje łuski?Mam tu na mysli prowadzenie ewidencji znalezionych łuseczek.Moze ktoś ma jakiś pomysł.pozdrawiam
gibki9 Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 polecam stronke http://zakee.ionichost.com/ ,a łuski trzymam usatwione na połce w rzędzie:)
feeder Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Ja wykorzystuję m.in. plastikowe kratki z amunicji myśliwskiej. W tych z 30-06 Springfield ładnie mieszczą się mauserki.
wons Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 A u nas wszystkie są spisane i ułożone w pudełkach rocznikami i partiami. Oczywiście każdy producent w innym pudełku. Poszczególni producenci umieszczeni są w gablotkach. Na każde inne oznaczenie producenta - jeden nabój (oczywiście nie chodzi nam o inne roczniki czy partie, bo by miejsca zabrkało). Wszystkie pokazane na fotce są w większości łuskami uzupełnionymi pociskami, żeby ładniej wyglądało. Reszta wiercona i zbijana, coby spać spokojnie. ;)pozdr. Mł. w-Y
Wraith Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Ja prowadziłem ewidencję zamieszczając łuseczki w exelu
boczkas Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Na giełdach w Niemczech kolekcjonerzy amunicji przechowują swoje zbiory w specjalnych pudełkach do naboji.Są w różnych rozmiarach do ammo pistoletowej jak i karabinowej oraz wielu odcieniach koloru.Przeznaczone są m.in dla kolekcjonerów,myśliwych,rusznikarzy, itd.Produkują je głównie w USA oraz w Niemczech.Polecam m.in firmę Midway.Wyglądają profesjonalnie i warto się w nie zaopatrzyć
India Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Super gablotka Wons...Mogłbys zdradzic w jaki sposób amunicja jest zamocowana? I wkleic zblizenie samego montazu? Pozdro.India
Jadzia Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Wons super opcja! I ta sama prośba co wyżej zdradź jak to montujece?pzdrJadzia
Frozzer Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 z tego co widze, t onaboje sa wsuniete szyjka luski pomiedzy dwa gwozdziki, badz dwie szpilki
Frozzer Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 acha, takie same szpilki sa wsadzone za kryze luski
sajmon18 Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 niby nie zbieram ale dostaczam Bjarowi łuski on to jest straszny gryzipiórek wszystko skrzetnie notuje w Excelu dokładnie opisane rozkodowane tzn .rozpoznana wytwórnia ,a póxniej latami przepisuje raczej przerysowuje do zeszyciku i ma wszystko elegancko otwiera sobie na jakiejś giełdzie staroci na odpowiednim roczniku i patrzy czy taką ma:)według mnie to dobre rozwiazanie bo mozesz sie połapać wzrokowo nie musisz gmerac po spisach sczytywać wodzić palcem po kolumnach .
sajmon18 Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 aha jeszcze co sie tyczy przechowywania przy dużych ilościach chyba sie nie sprawdzą gwoździki czy jakies ramki trzeba mieć duzo miejsca zeby wyeksponowac jakiś wiekszy zbiór w ramkach!
wons Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 W gablicie nasze łuski trzynają się na cienkim miedzianym druciku. Łuski są mosiężne, więc ciężko go zobaczyć. Fotki wieczorem. A co do przechowywania pozostałych, to jak już pisałem, leżą w kartonikach.pozdr. Młodszy z wonsóW
bjar_1 Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 A co do spisów łusek to tak jak kolega poprze3dnio polecam Excela.pzdrbjar_1
Jędrek z Żor Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 Witam WoNsów ! Powróciły wspomnienia,pamiętam jak podziwiałem u was tę gablotkę z nabojami.Ech... znowu szarpie mnie nutka zazdrości,gdy wspominam wasze skarby.Pozdrawiam,Jędrek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.