Skocz do zawartości
  • 0

Czy to jest polski przedwojenny pas oficerski?

pomsee

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trudne pytanie;-) PO wojnie robiono identyczne i wlasciwie ciezko odroznic jak nie ma sygnatur (a przewaznie nie ma).Ze zdjecia nie do odroznienia.W realu? wedlug mnie tez bardzo trudne.
Napisano
Ta klamerka też mi nic nie mówi. Jest natomiast pewien typ klamerki, który wiem, że jest 100% przedwojenny. Nie jest ta też standardową późniejszą powojenną. Pozdrawiam
Napisano

Mam bardzo podobny. Na kawałku skóry pod klamrą jest wybita najprawdopodobniej punca producenta (zarys widać na zdjęciu). Niestety jedyne co da się przeczytac to napis Warszawa. Może ktoś ma pas z czytelnym producentem.
pozdro

Napisano
Witam
Nie wiem czy coś pomogę ale miałem skórzaną brązową wojskową raportówkę z odciskiem W.Z.W.S. Warszawa 1956.
Zapewne Warszawskie Zakłady Wyrobów Skórzanych.
Moja ewidentnie była powojenna.
Jak gdzieś odgrzebie to wrzucę fotkę.
Pzdr
Napisano
WZWS Warszawa, wszystkie PZPATiRy (Warszawa, Kraków, Poznań) są powojenne. Przed wojną nie było tych wytwórców - tu nie ma problemu.

Tak samo Stefański z Poznania, zmienił sygnaturę.

Dylemat jest tylko ze Spółką Wytwórczą Polskich Rymarzy i Siodlarzy. Robili i przed i po wojnie, bez zmiany sygnatury...
Napisano

:-)

Wrzucam taką pozlepianą fotkę przykładowych (nie są piękne, ale clue widać) powojennych sygnatur dla ułatwienia późniejszych identyfikacji.

PZPATiR Kraków i Poznań, wersję warszawską łatwiej znaleźć. Chyba był jeszcze Radom, ale głowy nie dam.

Poniżej A. Stefański, Poznań, ul. 27. Grudnia. W tej formie sygnatura powojenna.

Obok WZWS WARSZAWA.

Napisano

Teraz ta bardziej problematyczna sygnatura.
Na górze przedwojenny pas wz36, na dole powojenny szeregowego.
Gorzej, że wersja skrócona napisu była używana też przed wojną.
Innymi słowy - patrzeć na resztę, tą sygnaturą się nie kierować. :-)

Napisano
Pare" lat minelo, ale..
Sygnatura w owalu, na pasie wyzej, to zapewne:
WZWS WARSZAWA

Czy moze ktos wie z jakiego okresu ta sygnatura pochodzi?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie