Gość Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 Trudne pytanie;-) PO wojnie robiono identyczne i wlasciwie ciezko odroznic jak nie ma sygnatur (a przewaznie nie ma).Ze zdjecia nie do odroznienia.W realu? wedlug mnie tez bardzo trudne.
Gość Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 Ta klamerka też mi nic nie mówi. Jest natomiast pewien typ klamerki, który wiem, że jest 100% przedwojenny. Nie jest ta też standardową późniejszą powojenną. Pozdrawiam
berthie Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 Mam bardzo podobny. Na kawałku skóry pod klamrą jest wybita najprawdopodobniej punca producenta (zarys widać na zdjęciu). Niestety jedyne co da się przeczytac to napis Warszawa. Może ktoś ma pas z czytelnym producentem.pozdro
ra_v Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 WitamNie wiem czy coś pomogę ale miałem skórzaną brązową wojskową raportówkę z odciskiem W.Z.W.S. Warszawa 1956.Zapewne Warszawskie Zakłady Wyrobów Skórzanych.Moja ewidentnie była powojenna.Jak gdzieś odgrzebie to wrzucę fotkę.Pzdr
kowalinho Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 WZWS Warszawa, wszystkie PZPATiRy (Warszawa, Kraków, Poznań) są powojenne. Przed wojną nie było tych wytwórców - tu nie ma problemu.Tak samo Stefański z Poznania, zmienił sygnaturę.Dylemat jest tylko ze Spółką Wytwórczą Polskich Rymarzy i Siodlarzy. Robili i przed i po wojnie, bez zmiany sygnatury...
stock84 Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Odnosnie umiejscowienia czasowego sygnatur:Trzy-czte-ry.Dziekujemy!dziekujemy!:)
kowalinho Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 :-)Wrzucam taką pozlepianą fotkę przykładowych (nie są piękne, ale clue widać) powojennych sygnatur dla ułatwienia późniejszych identyfikacji. PZPATiR Kraków i Poznań, wersję warszawską łatwiej znaleźć. Chyba był jeszcze Radom, ale głowy nie dam.Poniżej A. Stefański, Poznań, ul. 27. Grudnia. W tej formie sygnatura powojenna.Obok WZWS WARSZAWA.
kowalinho Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Teraz ta bardziej problematyczna sygnatura.Na górze przedwojenny pas wz36, na dole powojenny szeregowego.Gorzej, że wersja skrócona napisu była używana też przed wojną. Innymi słowy - patrzeć na resztę, tą sygnaturą się nie kierować. :-)
mietek Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Pare" lat minelo, ale..Sygnatura w owalu, na pasie wyzej, to zapewne:WZWS WARSZAWACzy moze ktos wie z jakiego okresu ta sygnatura pochodzi?
Pytanie
pomsee
Pytanko jak w tytule postu.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.