Skocz do zawartości

Odkrywca"

saper1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie czy mi sie zda czy nowy numer odkrywcy jest droższy od popredniego o pare złotych.Jak zaczynałem kupywać kosztował 7 zł teraz jest prawie 80 % droższy a nic nowego tylko kolorowe strony.Co Wy na to panowie poszukiwacz?
Pozdrawiam Marcin
Napisano
Ja też to zauważyłem i odłozyłęm z powrotem na półkę.Z przykrościa musze stwierdzić iż Odkrywca robi się powoli sensacyjną bulwarową gazetką.Nic nowego tylko stare odgrzewane tematy niestety taka jest prawda.Jak zaczynałęm czytać odkrywcę 5 lat temu to bylą to naprawde zaje...sta gazeta z mnóstwem ciekawych artykułów i informacji.Ale niestety jakoś tak od 2004 roku poziom zacżął systematycznie spadać.To smutne ale prawdziwe.Takie są przynajmniej moje odczucia ale z niektórych opini na forum(było już kilka tematów na temat poziomu tej gazety)widze iż jest trochę ludzi którzy sądzą tak samo jak ja.

pzdr
Sanshin
Napisano
witam
Ceny idą w górę ale to chyba nie powód żeby zaraz rezygnować z zakupów.Jak chleb podrożeje też przestaniecie kupować??? Niestety takie nędzne czasy.
pozdrawiam
Blitzkrieg
Napisano
Panowie cena wygórowana a Odkrywca" coraz cienszy i malo konkretny same bzdety w tym numerze no poza malymi wyjatkami.Ale moze sie poprawi za miesiac.
PS.Droga redakcjo wiecej konkretów mniej bzdetów.Robicie sondarze ale nie wyciagacie wniosków.
Pozdrawiam Marcin
Napisano
Mam wszystkie numery Odkrywcy" od numeru 0 i muszę stwierdzić,że macie rację.Odkrywca" z roku na rok staje się pismem coraz mniej związanym z ruchem poszukiwawczym.W moim przekonaniu powiniem On być rzetelnym przewodnikiem w naszych działaniach oraz rzecznikiem naszych interesów.Czasami odnoszę wrażenie,że rozbicie naszego ruchu,brak ogólnopolskiego stowarzyszenia broniącego naszych praw jest na rękę wydawcy.Kiedyś w Odkrywcy były notki dotyczące ukazujących się na rynku publikacji wraz z adresami redakcji,emailami etc.,gdzie można te wydawnictwa nabyć. Podczas,gdy redaktorką naczelną była Pani Lamperska był drukowany kalendarz imprez,teraz drukuje się informacje,dłuższe co prawda,ale tylko o dwóch lub trzech imprezach wyselekcjonowanych przez redakcję.Czasami wcale nie informuje się o organizowanym zlocie i to,ani w gazecie,ani na stronach internetowych.Konkretnie był to zlot jesienny w 2003 roku.Mimo tych wszystkich zarzutów muszę stwierdzić,że Odkrywca w dalszym ciągu pozostaje jedynym naszym pismem.Wiele nadziei wiązałem z ukazującym się od tamtego roku czasopismem Oblicza Historii",ale okazało się,że jest to czasopismo o profilu bardziej historycznym niż eksploratorskim.Mam nadzieję,że Okrywca" wróci kiedyś do motta które kiedyś Mu przyświecało:Szukam,szukania mi trzeba...".Czego Redakcji,sobie i wszystkim poszukiwaczom serdecznie życzę.
Passy
Napisano

...no dajcie spokój Redakcji, chcecie, aby splajtowała redakcja. I co dalej???
Brak pisma, satysfakcjonuje Was.
...to tak jak na rysunku, strzał w 10.

Napisano
Panowie po co ten dym , może jednak wyciagają wnioski , z których wynika coś innego od tego co wy byście chcieli ???

Jak w kawale Sorry Winetou business is business"

Do odpowiedzi Kataniego dodam , że po plajcie pisma stronka też pewnie padnie a z nią forum :-(
Napisano
O! To nie jest taka błaha sprawa! Spadł poziom Odkrywcy ale także spadł poziom naszego forum, na którym się wypowiadamy. Zobaczcie jak niewiele dzieje się na forum, jak niewiele jest wątków fascynujących - rozpętujących mega długie dyskusje, po kilkaset postów, jak mało jest ciekawych wątków poszukiwawczych - wątek o gąsienicy od goliatha, jest chyba jednynym typowo poszukiwawczym. Coś źle się dzieje, a ja nie wiem co.
Napisano
Tak...poziom gazetki totalni spadł-w najnowszym numerze-porządnie zastanowiłem się czy kupić-0 totalnie 0 czegoś fajnego-no może kilka fotek-znikneły artykuły z jakimiś fajnymi fancikami,takie które bardzo lubiłęm-np.wyposażenie wojsk,typy hełmów,manierek rzeczy przydatne przy gromadzeniu zbiorów-porady konserwacyjne itp.jest jakies pierdzielenie pt.ktoś szukał piwniczki jej nie było,ktois inny latał po bieszczadach-OK niech będą 2 takie artykuły ale nie cały numer i jeszcze na 3 strony jakiś bzdet o odznace ubootow...i jeszcze cena w górę...oj...chyba więcej już nie kupię...a kiedyś to była taka fajna gazetka...
Napisano
i jeszce raz...

Dziwicie się Redakcji? LITOŚCI Nie bądźcie naiwnymi odbiorcami.

Redakcja Odkrywcy, przyjęła neutralną linę pisma z powodu żyjącej ustawy o ochronie zabytków. Dopiero teraz wszyscy zainteresowani zauważyli, że jak ustawa wytłucze poszukiwaczy to i również wytłucze pismo i na odwrót. Głośno już nie mówię o producentach, pośrednikach sprzętu. Jednym słowem, to będzie dla wszystkich bujających się w tym temacie; KONIEC. Idzie jednak na to, że prawo bardziej zaostrzy się w temacie, niszcząc wszystkich hobbistów po drodze. Opowiadanie przez niektórych fanatyków o zejściu do podziemia jest mocno przesadzone, PRAWO JEST PRAWEM i takich ludków wyczesze z gąszczu lasów. Nie łudźmy się, słabi odpadają, a środowisko te: jest bardzo słabe, aż żenująco słabe.
Co jest istotne, ważne jest również porozumienie się trzech portali internetowych co do sprawy, takich jak:

http://www.poszukiwania.pl/portal/index.php
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/
http://www.odkrywca-online.pl/

aby zmagania w utworzeniu stworzenia udały się, dziwię się tylko producentom i pośrednikom sprzętu, żadnej pomocy z ich strony. Niech się bujają. :) i pełny luz, ja odpadam i już... :)
Napisano
jeszcze raz: i po co to bicie piany panowie > redakcja < nie robi tego pisemka dla waszej przyjemności tylko dla kasy,i widocznie doszli do jedynej słusznej konkluzji że teksty w stylu tvn-owskiego super programy bedą się lepiej sprzedawały
Napisano
Zaraz zaraz, czytalem gdzies, ze redakcja Odkrywcy zamierza zwiekszyc naklad, wiec chyba czytelnikow przybywa a nie ubywa. Inna strona medalu to kogo przybywa - jesli historykow, to nie dziwmy sie ze jest coraz mniej o eksploracji i identyfikacji znalezisk. Z drugiej strony brak konkurencji robi swoje! Zawsze tak bylo, widzieliscie kiedys by monopolista obnizyl cene? Albo dbal o klienta (patrz: TP SA). Z drugiej strony cieszmy sie ze jest Odkrywca, bo bez niego chcac nie chcac zejdziemy do podziemia, a raczek wlasnych czterech scian.
Napisano
moim skromnym zdankiem zmiany nabrały galopującego tempa z chwilą, gdy pojawiła się nowa p. Redaktor. z tego co pamiętam, bardzo szybko zaczęła wspominać o zmianie profilu pisma, a co ztego wynikło, już wiemy.
Napisano
Witam Wszystkich,
długo nie brałem udziału w dyskusjach na tym forum, ponieważ poziom się pogorszył i zaczynały się pyskówki - tak, jak już wspomniał wcześniej Rumburak. Tym razem postanowiłem dorzucić swoje 5 groszy do tematu. Kiedys bardzo często zdarzało mi się krytykować pismo Odkrywca, ponieważ widziałem, jak z numeru na numer maleje jego poziom. Od momentu pojawienia się na rynku Oblicz Historii, redakcja poprawiła się odrobinę, tak wówczas myślałem, ale niestety od niedawna znów obserwuję bardzo niski poziom prezentowanych artykułów oraz wklejanie do Odkrywcy tematów odbiegających od samej idei tego pisma.
Porażką jest cena, teraz gazetka kosztuje 11,50 zł, artykuły są bardzo mizerne, ogólnie nie chce się czytać. Zauważam też brak chronologizmu pewnych cylki. W przedostatnim Odkrywcy zaczął sie cyklo monetach a w tym numerze już niema kontynuacji. O co tu chodzi?
Pamiętacie, jak w ubiegłym roku zaczął się cykl o dywizjach niemieckich walczących na terenie Polski? Po trzech numerach nagle sprawa się zakończyła. Bardzo mi się to nie podoba. Co do statystyk w obecnym Odkrywcy - są nierealne. Aniekta wygląda tak, jak by ją wypełniała banda ślepych babek, aż mi się nie chce wierzyć.
Poza tym mam WILEKĄ PROŚBĘ do redakcji. Zmuście Stojaka żeby pisał o konkretach, bo nie mogę czytać takich bzdur, jakie on wypisuje. I Wy droga Redakcjo, dajecie mu miejsce na artykuły? Czy nie czujecie tego kwasu. Ciągle te samy historyjki. My jesteśmy wymagający i żądamy czegoś naprawdę solidnego a nie paplaniny i braku profesjonalizmu. CO to ma być za gazeta, gdzie roztrząsa się o cerwkiach, odbytych zlotach i innych pierdołach?

Pozdrawiam Wszystkich Zbulwersowanych Czytelników
Monsun
Napisano
Hehe Fuks mówisz, że Odkrywca konkurencji nie ma...
A Oblicza Historii to co ??
Patrzcie tak :
Odkrywca - około 50 stron
Oblicza Historii - około 100 stron
Odkrywca - nie daje płytki
Oblicza Historii - dają płytke
Odkrywca - kosztuje 11,50 zł
Oblicza Historii - 10,00 zł

Pod względem treści to niech się wypowiedzą osoby co kupują OH i Odkrywce. Ale choćby i z tych względów co przedstawiłem OH przebija na dzień dzisiejszy znacznie Odkrywce. Przeglądałem ostatni numer Odkrywcy i z żalem stwierdzam że jest cieńki jak woda, poprostu chyba dali ochłapy artykułów które już nie przeszły w innych numerach(jednynie to ciąg o nieśmiertelnikiach jest naprawdę ciekawy) i jeszcze dobili nas ceną. Także droga redakcjio poprawcie się bo ludzie mają dość takiej gazety........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie