Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka szybowcowa

SP17

Pytanie

Napisano

Witam.
Czy mozecie potwierdzić lub wykluczyć iz jest to odznaka szybowcowa hitler jugen ? Jej średnica to 20mm. Na R ślad po urwanym gwincie na nakretkę.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Czy mozecie potwierdzić lub wykluczyć iz jest to odznaka szybowcowa hitler jugen ? Jej średnica to 20mm. Na R ślad po urwanym gwincie na nakretkę.

Napisano
Nasza powojenna ma w dole wieńca napis FAI i miejsce na diamenty ale może to byc bardzo wczesna odznaka bo jest identyczna jak polskie z lat siedemdziesiątych
Napisano
Wielkie dzieki garbaty. Kto by się spodziewał w centrum miast coś takiego przypadkowo znależć!!!! Rozumiem, że ta moja to nr 65.13 ?
Napisano
Na poszukiwaniach kolega własnie przedstawił tą z 2 mewami nazywajac ją : Seegelflieger Abzeichen . Moja ma 3 mewki i ma jakby wieniec dookoła tamta nie ma. Dlatego właśnie zapytałem
Napisano
nie ma pewnosci, ze to 65.13czy tez 65.14 twoja ma inna obramöwke,moze to jakas kopia.Podesle za chwile lepsze fotki tych dwuch odznaczen, zwruc uwage na obramowanie
Napisano
Nie jest to w każdym razie taki wieniec jak u garbatego na skanie. Czyli jest to Polska i powojenna czy przed i nie Polska?
Napisano
Qrcze!!! Na mojej są jakieś wzorki ale to nie przypomina lisci. Na tej, którą przedstawił garbaty wyraznie widać wieniec lisciasty. Na mojej nie ma też liter FAI
Napisano

Witam.Jak z tego wynika niektóre miały napis inne nie.Te ze zdjęcia sa z lat 80-ch.Odznaka z literami SP/służba Polsce/ jest z lat 50-ch.Jak widać spadochronowa ma napis FAI,szybowcowe nie.Wygląda na to/kształt liści/,że może być dość wczesna o ile jest polska.pozdr efes

Napisano
Witam.W zależności od poziomu wyszkolenia przyznawane były odznaki szybowcowe.Z 1,2 lub 3 mewkami ,odp. za uzyskanie kat.A,B i C.Następne w kolejności były: odzn. srebrna/trzy mewki w srebrnym wieńcu-kat.D/ ,złota /jak poprzednio-wieniec złoty,kat.E/,diamentowa/identyczna jak złota dodatkowo z plakietką z 3 diamentami u góry na wieńcu//Diamenty uzyskiwało sie za przelot 300km potrasie zamkniętej,za przewyższenie 5000m,przelot 500km.
Przy czym nie było odznak z 1 lub 2 diamentami.Twoja jest więc odznaką srebrną lub złotą.To zależy jak odczytasz kolor wieńca.Kształty liści w wieńcach nie były jednakowe.Spotyka się wieńce płaskie i wypukłe.Zobaczę swoje.Fotki jutro.pozdr efes
Napisano
Witam. Trudno powiedzieć czy moja jest złota szy srebrna..Im dłuzej patrzę tym mniej pewności, wydaje sie jednak że jest złota. Tylko, że na mojej nie ma wieńca z lisci!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie