SP17 Napisano 4 Czerwiec 2005 Autor Napisano 4 Czerwiec 2005 Witam. Czy mozecie potwierdzić lub wykluczyć iz jest to odznaka szybowcowa hitler jugen ? Jej średnica to 20mm. Na R ślad po urwanym gwincie na nakretkę.
SP17 Napisano 4 Czerwiec 2005 Autor Napisano 4 Czerwiec 2005 Witam. Czy mozecie potwierdzić lub wykluczyć iz jest to odznaka szybowcowa hitler jugen ? Jej średnica to 20mm. Na R ślad po urwanym gwincie na nakretkę.
Lokomotywa Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Nasza powojenna ma w dole wieńca napis FAI i miejsce na diamenty ale może to byc bardzo wczesna odznaka bo jest identyczna jak polskie z lat siedemdziesiątych
SP17 Napisano 5 Czerwiec 2005 Autor Napisano 5 Czerwiec 2005 Wielkie dzieki garbaty. Kto by się spodziewał w centrum miast coś takiego przypadkowo znależć!!!! Rozumiem, że ta moja to nr 65.13 ?
DTH Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Ta o ktorej myslisz, niemiecka o ile pamietam ma dwie mewki, wiec SP17 ma chyba racje.
SP17 Napisano 4 Czerwiec 2005 Autor Napisano 4 Czerwiec 2005 Na poszukiwaniach kolega własnie przedstawił tą z 2 mewami nazywajac ją : Seegelflieger Abzeichen . Moja ma 3 mewki i ma jakby wieniec dookoła tamta nie ma. Dlatego właśnie zapytałem
garbaty Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 nie ma pewnosci, ze to 65.13czy tez 65.14 twoja ma inna obramöwke,moze to jakas kopia.Podesle za chwile lepsze fotki tych dwuch odznaczen, zwruc uwage na obramowanie
SP17 Napisano 7 Czerwiec 2005 Autor Napisano 7 Czerwiec 2005 Nie jest to w każdym razie taki wieniec jak u garbatego na skanie. Czyli jest to Polska i powojenna czy przed i nie Polska?
beny Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Dookoła twojej odznaki wyrażni widać wieniec z liści dębu charakterystyczny dla -.......
beny Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Czyli niemiecka z wojny wg mnie ,fajne trafieniePzdr
garbaty Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 ta ma wieniec w obramöwce,byc moze masz inne wydanie,byc moze wczesniejsze
SP17 Napisano 7 Czerwiec 2005 Autor Napisano 7 Czerwiec 2005 Qrcze!!! Na mojej są jakieś wzorki ale to nie przypomina lisci. Na tej, którą przedstawił garbaty wyraznie widać wieniec lisciasty. Na mojej nie ma też liter FAI
SP17 Napisano 5 Czerwiec 2005 Autor Napisano 5 Czerwiec 2005 Faktycznie u mnie nie ma wieńca i liter FAI.
efes Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Witam.Jak z tego wynika niektóre miały napis inne nie.Te ze zdjęcia sa z lat 80-ch.Odznaka z literami SP/służba Polsce/ jest z lat 50-ch.Jak widać spadochronowa ma napis FAI,szybowcowe nie.Wygląda na to/kształt liści/,że może być dość wczesna o ile jest polska.pozdr efes
efes Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Witam.W zależności od poziomu wyszkolenia przyznawane były odznaki szybowcowe.Z 1,2 lub 3 mewkami ,odp. za uzyskanie kat.A,B i C.Następne w kolejności były: odzn. srebrna/trzy mewki w srebrnym wieńcu-kat.D/ ,złota /jak poprzednio-wieniec złoty,kat.E/,diamentowa/identyczna jak złota dodatkowo z plakietką z 3 diamentami u góry na wieńcu//Diamenty uzyskiwało sie za przelot 300km potrasie zamkniętej,za przewyższenie 5000m,przelot 500km.Przy czym nie było odznak z 1 lub 2 diamentami.Twoja jest więc odznaką srebrną lub złotą.To zależy jak odczytasz kolor wieńca.Kształty liści w wieńcach nie były jednakowe.Spotyka się wieńce płaskie i wypukłe.Zobaczę swoje.Fotki jutro.pozdr efes
SP17 Napisano 7 Czerwiec 2005 Autor Napisano 7 Czerwiec 2005 Witam. Trudno powiedzieć czy moja jest złota szy srebrna..Im dłuzej patrzę tym mniej pewności, wydaje sie jednak że jest złota. Tylko, że na mojej nie ma wieńca z lisci!!!
efes Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Jak nie ma jak jest.To wokół to wieniec,wg mnie.Tylko odznaki od D wzwyż miały wieńce.pozdr efes
Pytanie
SP17
Witam.
Czy mozecie potwierdzić lub wykluczyć iz jest to odznaka szybowcowa hitler jugen ? Jej średnica to 20mm. Na R ślad po urwanym gwincie na nakretkę.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.